Egészségrecept hideg hónapokra

Ha úgy érzed, hogy télre teljesen kimerültek az energiaraktáraid, legyengült az immunrendszered, és még a hangulatod is egyre rosszabb, most elmondjuk, miért a szabadban való mozgás a legjobb megoldás számodra. A témába dr. Szőts Gábor, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének oktatója avatott be minket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2021. január 1.

Ha úgy érzed, hogy télre teljesen kimerültek az energiaraktáraid, legyengült az immunrendszered, és még a hangulatod is egyre rosszabb, most elmondjuk, miért a szabadban való mozgás a legjobb megoldás számodra. A témába dr. Szőts Gábor, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének oktatója avatott be minket.

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a sport minden időjárási körülmények között jótékony hatással van a szervezetre, és nincs olyan betegség, amelynek megelőzésében vagy kezelésében ne lenne hatékony a rendszeres mozgás valamilyen formája. Természetesen van különbség a nyári és a téli, szabadban való mozgás között, már csak azért is, mert hidegebb időben több energiát használ fel a szervezet, hiszen biztosítania kell az „üzemi hőmérsékletet”. A téli regenerálódásnak különösen január–február körül van kiemelt jelentősége, mivel addigra már kimerülnek a tartalékok.

Hidegebb időben a szív erőteljesebben dolgozik, felfrissül a keringés, erősödnek a szívizmok. A szabadban való rendszeres mozgás – legyen az tipikus téli sport, mint a síelés vagy a korcsolyázás, de beszélhetünk futásról, túrázásról is – növeli az állóképességet, segíti az immunrendszert, így az influenza és a megfázás is nagyobb eséllyel elkerülhető. Az extra nyereség pedig az, hogy az általános közérzet és a hangulat is jelentősen javul.

Nemcsak a megelőzésben, hanem a kisebb betegségek kezelésében, torokfájás, légúti fertőzések leküzdésében is hasznos lehet a kinti mozgás.

Persze néhány dologra kiemelt figyelmet kell fordítanod, mielőtt útnak indulsz. A folyadékpótlás ugyanolyan fontos, mint nyáron, de kerüld az alkoholos italokat, amelyek fogyasztása becsapja a hőérzetet. Fokozottan ügyelni kell a bemelegítésre, amely ilyenkor egy kicsit lassabb folyamat. Azt talán meg sem kell említenünk, hogy a magashegységekben végzett sporttevékenység során a megfelelő védőfelszerelések megválasztása a készülődés egyik leglényegesebb mozzanata.

Kulcsfontosságú továbbá a ruházat is: sapka, sál, kesztyű, esetleg szemüveg, vízhatlan cipő vagy bakancs, csapadék és szél ellen védő kabát. Fordíts gondot a réteges öltözködésre, legalulra pedig érdemes olyan ruhadarabot venned, amely felszívja a nedvességet, de azért légáteresztő. Bár mindenki hajlamos rá, hogy kimelegedve (főként akkor, ha a nap is süt) lazítson a ruházatán, ekkor lehet a legkönnyebben megfázni. Nem szabad megfeledkezni a szabadon hagyott testrészek, például az arc védelméről sem: krémeket vagy maszkot is használhatsz.

A hideg kedvező élettani hatásait a gyógyászatban is kihasználják. Számos betegséget gyógyítanak krioterápiával (hidegterápia): többek között az ízületi és az érrendszeri gyulladásokat, különböző autoimmun betegségeket, pikkelysömört, asztmát és depressziót. Ilyenkor a szervezetet rövid időre (2–4 perc), megfelelő orvosi ellenőrzés mellett, nagyon alacsony hőmérsékleti hatásnak teszik ki. Ennek következtében olyan hormonális és biokémiai változások következnek be a testünkben, amelyek révén növekszik a fájdalomcsillapítás iránti érzékenység, fokozódik a bőr és a belső szervek vérkeringése, fokozódik a természetes védekezőképesség, és komoly pszichés serkentő hatás is kialakulhat. Számos sportágban használják ezt a módszert a regeneráció meggyorsítására, a fáradtságérzet csökkentésére, valamint a fáradt és túlterhelt izmok ellazítására.

A cikk a Turista Magazin 2016. februári számában jelent meg.

Cikkajánló