Egy gödöllői vadkörtefa lett az év fája

Negyedik alkalommal rendezte meg az Ökotárs Alapítvány az "Év fája" versenyt, amelyben "különös erővel" bíró fák versengenek.

 

Szerző:
forrás: Ökotárs Alapítvány
Fotó:
Czobel Szilárd
Takács Gábor
Ökotárs Alapítvány
2013. december 5.

Negyedik alkalommal rendezte meg az Ökotárs Alapítvány az "Év fája" versenyt, amelyben "különös erővel" bíró fák versengenek.

 

Idén az a gödöllői vadkörtefa győzött az "Év fája szavazásán, amely a gödöllői Szent István Egyetem botanikus kertjében áll. Idén 41 fa vett részt a versenyben, melyből 12 lett döntős, a fákra összesen 18 ezer 661 szavazat érkezett. Az "Év fája" fődíját 4059 szavazattal a Mesebeli vén vackorfa, avagy a gödöllői magányos óriás története címmel nevezett fa nyerte.

 

 

A versenyben második lett egy nagykőrösi kocsányos tölgy, harmadik pedig egy nyíregyházi fehér nyárfa. Az egyik különdíjat, a "Hős fa" címet olyan fa nyerheti el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A pénteki eredményhirdetésen egy solymári körtefa kapta meg ezt a címet.

 


A másik különdíjat, az Országos Erdészeti Egyesület elismerését egy 300 éves berkenyefa kapta - olvasható az összegzésben.

 

A vetélkedő első helyezettje szokás szerint részt vesz a 2014-ben megrendezendő "Európai év fája" versenyen, amelyen kétszer egymás után is magyar fa nyerte a fődíjat: 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül.

 

A verseny döntőseit november 29-én ünnepelték meg a fákat nevező szervezetek, családok és települések. Az Ökotárs Alapítvány több díjat is átadott és a verseny összes döntőse kapott valamilyen meglepetést. 

 

 

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:
 

Mesebeli vén vackor (vadkörte) - Gödöllő - 4059 szavazat
A basafa (kocsányos tölgy) - Nagykőrös -2829 szavazat
Fehér nyárfa Nyíregyházáról - 2154 szavazat
Gyümölcsoltó Boldogasszony 303 éves Árpával érő körtefája Solymáron - 1910 szavazat
Zalaegerszegi szelídgesztenye - 1514 szavazat
Frakk fája (ostorfa)- Vecsés - 1229 szavazat
Keleti Platánfa a Szamos mellett - Tunyogmatolcs - 1004 szavazat
Ősöreg tabáni eperfa - Budapest - 967 szavazat
Tapsonyi öreg szilfa - 954 szavazat
A mi hársunk (kislevelű hárs) - Gyönk - 847 szavazat
Az abaújvári két hársfa - 679 szavazat
A 300 éves berkenyefa Telekiben - 515 szavazat
 

Fotók a döntős fákról 

 

 

 

Tudta-e?
Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban.

 

2013-ban az év fafaja egy elfeledett gyümölcsfajunk, a házi berkenye, melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak. Az Év Fája Verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület két éve csatlakozott.

 

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

 

Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik, melyet az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi szervez. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert, a The Body Shop Magyarország, médiatámogatója a Civil Rádió, a Vidéki Élet Magazin és az Ecolounge. Az Év Fája és a Hős Fa vizsgálatát a Fakopp Soproni Favizsgálati Szakértői Csoport végzi.

 
 

 

 

 

Cikkajánló