Egy hónap műanyag nélkül

Ha szereted a kihívásokat, itt a lehetőség! Most te is tehetsz azért, hogy kevesebb műanyag szemét termelődjön. Mától indult el a Műanyagmentes Július kezdeményezés.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
Facebook / Refill - Töltsd újra
2019. július 1.

Ha szereted a kihívásokat, itt a lehetőség! Most te is tehetsz azért, hogy kevesebb műanyag szemét termelődjön. Mától indult el a Műanyagmentes Július kezdeményezés.

Amióta létezik műanyag, az összes ember mindennapjaiban jelen van kisebb-nagyobb mértékben. Épp ezért lehet azt mondani, hogy mindenki tehet is azért, hogy csökkentsük az életünkben a felesleges műanyag használatát. A szelektív műanyaggyűjtés se jelent 100%-os megoldást, hiszen sok műanyagfajta nem újrahasznosítható, és ami igen, azoknak a termékeknek a minősége is már csökkentett értékű lesz.

 


A legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyagok jelentik, amelyek sokszor csupán néhány percig vannak kézben, majd hosszú-hosszú évekig lebomlás nélkül kallódnak szeméttelepeken vagy rosszabb esetben a természetben, hatalmas műanyagszigeteket alkotva. A vizekbe kerülve pedig egy részük mikroműanyagok formájában landol az élőlények gyomrában, felhalmozódik a termőföldekben, és így a mi szervezetünkbe is bekerül a táplálékkörforgás által.

 


A 2011-ben Ausztráliából indult Plastic Free July akció célja, hogy segítsen az embereknek elindulni egy műanyagmentes élet kialakításában. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, valakinek könnyebben, valakinek nehezebben sikerül az átállás, de a kezdeményezés célja az, hogy mindenki a saját ritmusában, de kezdjen tenni is valamit.

 


Az akció elsődleges célja tehát, hogy mondjunk nemet a legnagyobb problémát okozó egyszer használatos műanyagokra, és ha szükséges, használjunk alternatív megoldásokat. A Plastic Free July mozgalom oldalán sok hasznos tippet is találhatsz arra, hogyan kezdj neki, milyen módon tudod csökkenteni a műanyag szemét halmozódását.


Érdemes a legalapvetőbb dolgokkal kezdeni, amelyekkel minden nap találkozunk, és amiket a legkönnyebben ki tudunk váltani:

  • PET-palackos ásványvíz és üdítők helyett használj újratölthető kulacsot, amelyekből ma már a korszerű BPA és BPS-mentes műanyag mellett sokféle üveg és fém verziót is beszerezhetsz. A hazánkban is elindult Töltsd újra (Refill)-akció keretében pedig már nemcsak otthon, a munkahelyen és a köztéri kutaknál töltheted újra a kulacsod, hanem éttermek, irodák, boltok is készségesen adnak neked friss vizet azokon a helyeken, ahol az alábbi matricát látod kiragasztva.

A kozkutak.hu térképen pedig meg is nézheted, hol találsz ilyen helyeket és működő közkutakat.

  • Vásárlásnál ne fogadj el műanyag zacskót vagy szatyrot, vigyél magaddal vászontáskát, anyagból készült szatyrot, tasakot. A következő vicces indiai kisfilmben pedig egyéb alternatív ötleteket is kaphatsz, ha épp nincs nálad egyik sem.

  • Kerüld az agyoncsomagolt termékeket, zöldségek és gyümölcsök esetén pedig válaszd inkább a csomagolás nélkülieket.
  • Elviteles kávédat kérd a saját, magaddal vitt poharadba, termoszodba.
  • Ne kérj szívószálat az italodba.
  • Olyan helyen ebédelj, ahol nem műanyag étkészletet adnak, elvitel esetén pedig vidd magaddal saját dobozod, abba kérd. Levesek esetén egy befőttesüveg is megteszi.

 

A Plastic Free July is egy olyan kedeményezés, ami nem az eltrettentéssel, hanem konkrét megoldásokat adva szeretné motiválni az embereket a változtatásra. A követlező videójuk is egy ilyen példa erre:

 

 

Haladóbbaknak is rengeteg tippet ad az akció oldala, de magyar oldalakon is találunk ötleteket ahhoz, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk. A Felelős Gasztrohős Alapítvány és a Humusz Szövetség rendezésében július 7-én, szombaton Műanyagmentes pikniket tartanak a Humusz Ház kertjében, ahol sok hasznos információt és további tippeket kaphatsz ahhoz is, hogyan állj neki a kihívásnak. Részletekért kattints ide.


Tavaly 170 országból 120 millió ember vett részt a Műanyagmentes Július mozgalomban, remélhetőleg idén még többen leszünk. Azért jó, hogy egy hónapig tart, mert ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a kezdetben nehéznek tűnő kihívások a végére már rutinként épüljenek be a mindennapjainkba, és ez az, ami a cél lenne, hogy amihez ma természetszerűleg műanyagot, ahhoz később már szokásként valamilyen sokkal természetesebb eszközt használjunk.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A mikroműanyagok már mindenütt ott vannak

Három tonna műanyagot szedtek össze a Tisza-tóból - Pet Kupa

Szívszorító videó a Kiskörénél felgyűlt szeméttengerről

Cikkajánló