Egy szuper program a természetfotók szerelmeseinek

Idén is izgalmas képes előadásokra számíthatunk a natuArt Természetfotó Fesztiválján, amelyre ezúttal is sok elismert hazai és külföldi természetfotóst hívtak meg. Sőt, még egy filmpremiert is láthattok, ha elmentek a február 17-én megrendezésre kerülő eseményre. Mutatjuk a részleteket és néhány kedvcsináló képet!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Karsten Mosebach (kiemelt kép)
Forrás:
naturARt
2024. február 13.

Idén is izgalmas képes előadásokra számíthatunk a natuArt Természetfotó Fesztiválján, amelyre ezúttal is sok elismert hazai és külföldi természetfotóst hívtak meg. Sőt, még egy filmpremiert is láthattok, ha elmentek a február 17-én megrendezésre kerülő eseményre. Mutatjuk a részleteket és néhány kedvcsináló képet!

Immár hagyomány, hogy február egyik szombatján természetfotósokkal és természetfotók kedvelőivel telik meg a mátyásföldi Erzsébetligeti Színház. A naturArt (Magyar Természetfotósok Szövetsége) által szervezett fesztivál programja mindig rendkívül izgalmas és változatos, és garantáltan világszínvonalú, hiszen a hazai és külföldi meghívott előadók többsége nemzetközileg is elismert fotós.

Az egynapos fesztiválnak egy másik hagyománya, hogy a programot az egyik legrangosabb magyar (Az Év Természetfotósa) és a két legnagyobb nemzetközi fesztivál (GDT, Wildlife Photographer of the Year) eredményeinek képes vetítésével kezdik, ezzel is megalapozva a hangulatot. Nagy örömünkre, utóbbiakban is mindig vannak magyar díjazottak. Ezután előadást tart majd a többszörös hazai Év Természetfotósa, Potyó Imre, akinek két előadását is láthatjuk majd. Az egyiken dr. Farkas Alexandrával tartanak majd élménybeszámolót arról, hogyan repültek a dunavirágokkal együtt egészen Dubajig.

Imre már 11 éve fotózza ezt a kérészfajt, egyik képével pedig megnyerte a HIPA természetfotós pályázat fő kategóriáját. Ennek apropóján utaztak el Dubajba, ahol egy pazar ceremónia keretében vehette át díját. Másik előadásán pedig két éjszaka aktív állat, a pelék és a denevérek világába utazhatunk.

Potyó Imre mellett egy másik nagy hazai klasszis, Daróczi Csaba is tart majd előadást, akit 2023-ban már hetedszer választották meg az Év Természetfotósának itthon, de az utóbbi években sorra nyeri a hazai és nemzetközi pályázatokat. Mondhatjuk, hogy a világ egyik legeredmenyésebb természetfotósa fogja elmesélni az utóbbi egy évét, és garantáltan pazar képeket is láthatunk majd tőle.

De a fiatal tehetségek is mindig helyet kapnak ezen a fesztiválon, ezúttal Őrsi Ákos mutatkozik majd be.

Az egyik külföldi előadó a német Karsten Mosebach lesz, akivel Tasmánia izgalmas tájaira utazhatunk majd.

Dombóvári Tibor jóvoltából kalandozunk majd a fülöpszigeteki éjszakában, Vincze Bálint pedig a hódokról mesél majd. A fesztivál egyik nagy meglepetése annak a filmnek a premierje lesz, amelyet Kriska György és Szendőfi Balázs készített. A Megsebzett táj c. természetfilm fókuszában Budapest áll, és a vízi és szárazföldi gerinctelenek mellett a fővárosi élővilágot, és annak ma is zajló pusztítását mutatja be, amely a város terjeszkedésének és a kényszeres szabályozásoknak is köszönhető. Az M0-körgyűrű 1998-as megépítése, a jelenlegi újabb és újabb lakópark-építések, a vegyszeres szúnyogirtás, a patakbetonozás, a fokozottan védett területeken történő illegális (de mindennapos) terepmotorozás ugyanúgy helyet kapott a filmben, mint a búvárpók, a víziskorpió, a nyolcszemű nadály, a karcsú acsa vagy az erdei sikló, az őszapó és a vágócsík mindennapjai. Íme, egy kis ízelítő a filmből:

A fesztiválon mindig helyet kap egy fotóklub előadása is, ezúttal a Mezőföldi Fotóklub mutatkozik be, és tagjainak remek fotóit láthatjuk majd a hatalmas kivetítőn.

A nap fénypontja mindig egy neves külföldi természetfotós előadása szokott lenni. Az idei fesztiválra a fiatal lengyel fotós, Mateusz Piesiak kapott meghívást, aki az elmúlt években több nemzetközi pályázaton is megnyerte a feltörekvő tehetség kategóriát. „A természet szimfóniája” előadásán a fotói mellett videókat is láthatunk majd, amelyeket saját zongorajátékával fog kísérni, de természetesen sztorikat is mesél majd.

A Természetfotó Fesztivál tehát február 17-én az Erzsébetligeti Színházban lesz, a részletes programot és további információkat ide kattintva találtok. A fesztivál eseményének oldalát pedig itt találjátok, amit érdemes követni. Az alábbi képre kattintva pedig ízelítőül mutatunk még nektek pár képet az előadóktól.

Cikkajánló