Jégtáblán szundikáló jegesmedve a világ legkedveltebb természetfotóján

A megható pillanatot ábrázoló képet a közönség ítélte a legjobbnak a világ legrangosabb természetfotós versenyén. A szundikáló jegesmedvéről készült kép története és mondanivalója is elgondolkodtató.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Wildlife Photography of the Year 2023
Forrás:
Wildlife Photography of the Year
2024. február 12.

A megható pillanatot ábrázoló képet a közönség ítélte a legjobbnak a világ legrangosabb természetfotós versenyén. A szundikáló jegesmedvéről készült kép története és mondanivalója is elgondolkodtató.

2023-ban már 59. alkalommal rendezték meg a Wildlife Photographer of the Year pályázatot, amely a világ legrangosabb természetfotós versenye. Ahogy a korábbi években, ezúttal is tartottak közönségszavazást, amelyre a pályázat szakmai zsűrije választotta ki azt a 25 képet, amelyre január végéig bárki voksolhatott. Rengetegen szavaztak, a világ minden tájáról kb. 75000 ember élt a lehetőséggel, végül a legtöbb voksot ez a megkapó fotó kapta, amelyet Nima Sarikhani készített.

Nem csodálkozunk, hogy a fotó sokakat megérintett, hiszen egy képben láthatunk egy kedves pillanatot, valamint egy nagyon komoly problémára, a klímaváltozásra való utalást. A jegesmedve egy nem túl nagy, és nem épp kényelmes helyzetű jégtáblán kucorog, amely jól szimbolizálja a globális felmelegedés miatt rohamosan olvadó jégtáblákat, amelyek a jegesmedvék fontos élettere.

A kép a Jeges-tengeren található Spitzbergák nevű szigetcsoportnál készült, ahová Nima kifejezetten jegesmedvék fotózása miatt érkezett. Az expedíciót azonban három napig a köd nehezítette, egy jegesmedvét sem sikerült lencsevégre kapniuk. Irányt váltottak, és egy olyan helyre hajóztak, ahol még lehet tengeri jeget találni, és itt már sikerült egy fiatalabb és egy idősebb medvét is megfigyelniük.

Valamivel éjfél előtt a fiatal jegesmedve felmászott erre a kisebb jégtáblára, erős karmaival egy kis mélyedést vájt magának, majd lepihent.

Mivel ebben a térségben ebben az időszakban éjjel sem megy le a nap, ezért készülhetett el ilyen gyönyörű, nappali fényes fotó a jelenetről.

A Spitzbergák egy eléggé elszigetelt hely, itt él a világ 19 jegesmedve-populációjából az egyik. A jegesmedvék a jégtáblákat közlekedőeszközként használják a szigetek között, és a zsákmányszerzés szempontjából is fontos szerepet töltenek be az életükben.

A Spitzbergák területén 3-5 °C-kal emelkedett meg az átlaghőmérséklet az 1970-es évek óta, és emiatt a jégtáblák vastagsága és kiterjedése is rohamosan lecsökkent.

Ez az olvadás elsőként a sekélyebb vizeknél történt meg, így a medvék az egyre mélyebb vizekre kényszerülnek, ahol még van jégtábla, ott viszont sokkal kisebb hatékonysággal tudnak vadászni. Ráadásul jóval többet kell úszniuk a jégtáblákig, amely sokkal több energiát vesz ki belőlük. Ezen felül a más populációk egyedeivel való találkozás is lehetetlenné válik a jégtáblák lecsökkenése miatt, amely pedig beltenyészethez vezet.

A pályázat szervezői a közönségszavazás eredményéből nemcsak a győztest, hanem a legjobban szereplő TOP5 képet is kihirdették. Az alábbi képre kattintva megnézhetitek, hogy a jegesmedvés kép mellett még mely képek tetszettek legjobban az embereknek.

Cikkajánló