Egy tucat állatkert éjszakai életét lesheted meg

Hatodik alkalommal rendezik meg augusztus 25-én, pénteken az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez ebben az évben országszerte 12 állatkert csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, nem megszokott látnivalókkal várják.

Szerző:
Sajtóközlemény
2017. augusztus 21.

Hatodik alkalommal rendezik meg augusztus 25-én, pénteken az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez ebben az évben országszerte 12 állatkert csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, nem megszokott látnivalókkal várják.

Az ország 11 településén, összesen 12 állatkertben várják az érdeklődőket az VI. Állatkertek Éjszakáján, amely augusztus 25-én, azaz a nyár utolsó péntekén kerül megrendezésre. Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veresegyházán pedig a Medveotthon kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

 

 

A belépődíjak helyszínenként eltérőek, de a fővárosban, illetve annak vonzáskörzetében lévő három helyszínre, azaz a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba az intézményenkénti külön jegy mellett mindhárom helyszínre érvényes kombinált jegy is váltható. A fővárosi kombinált jegy ára 4000 Ft, 14 éven aluli gyermekeknek 3000 Ft. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja.

 

Budakeszi Vadaspark

 

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat természetes élőhelyükön bemutató, tavaly az év ökoturisztikai létesítményei között díjazott Budakeszi Vadaspark idén is különleges programokkal és aktivitásokkal várja az Állatkertek Éjszakája résztvevőit.


A Budakeszire látogató érdeklődők 2017. augusztus 25-én szakvezetéssel egybekötött éjszakai kiránduláson vehetnek részt: a napnyugta után induló „Éjszakai élet” túrákon mindenki betekintést nyerhet az éjjeli állatok titkos és kalandos életébe. Az óránként induló szakvezetés során a szakemberek lerántják a leplet a vadasparkban élő „éjjeli legények” életmódjáról, szokásairól és viselkedéséről.

 


A szakvezetés mellett óránként kipróbálható lesz a külön az Állatkertek Éjszakájára készített „Vakkaraván” ügyességi pálya, amit végigjárva mindenki felfedezheti az éjszakai erdő kincseit. A szakvezetésen és az ügyességi játékon kívül pedig még interaktív játszópult is várja a látogatókat: a vállalkozó szelleműek a főbejárattal szemben tehetik próbára érzékszerveiket, hogy a saját bőrükön tapasztalhassák meg egyes állatok „éjszakai üzemmódját”.


Mindeközben a Pangea Egyesület az éjszakai állatvilág érdekességeiről tart interaktív előadásokat, valamint a környéken élő éjszakai rovarvilág feltérképezésére fénycsapdákat is kihelyeznek.
A Budakeszi Vadaspark pénztára 23.00 órakor zár, a vadasparkot legkésőbb éjfélig kell elhagyni.

 

Fővárosi Állat- és Növénykert

 

 

 

Az eseményre váltott jeggyel érkezők előtt az Állatkert főkapuját 19 órakor nyitják meg, a programok is ekkortól kezdődnek, és késő estig folyamatosan tartanak. Jegyet váltani és belépni 23 óráig lehet, a Varázshegy 23.15-kor, az állatházak 23.30-kor zárnak, és éjfélig kell elhagyni az Állatkert területét.
A kert különböző pontjain, 23 helyszínen folyamatos, illetve előre meghirdetett időpontban megtartandó bemutatókra kerül sor, az óriáskígyó simogatástól a különböző látványetetéseken és állattréningeken át egészen az oroszlánfókák esti akrobatikus műsoráig. A Varázshegyben további 12 féle program várja az érdeklődőket: meg lehet ismerni többek között a rájákkal, és néhány barátságos, egzotikus ízeltlábúval is. Az est során lesz fényfestés, LED-fényshow, jégszobrász- és tűzzsonglőr-bemutató, valamint homok- és festékanimáció is. Emellett számos zenés program is lesz, a Strokes ütőegyüttes műsorától az ausztrál didzseridu muzsikáig.

 

Tropicarium, Budapest

 

 

A Tropicariumban augusztus 25-én este 8-tól éjfélig várják a látogatókat. Lesz kőhal-, aligátor-, kígyó- és murénaetetés, valamint cápás és halacskás arcfestés és csillámtetoválás. Aki csak szombaton vagy vasárnap tud ellátogatni a Tropicariumba (a kombinált jegyek ezen a két napon is érvényesek), az a kajmán-, a rája-, a majom és a gallérosgyík-etetést nézheti meg szombaton, vasárnap pedig az orrszarvú leguánnak, a majmoknak és a cápás akvárium halainak, rájáinak kedveskednek finom falatokkal.

 

Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen

 

 

Pénteken 19 órától gazdag, látványos programmal és sok újdonsággal várják az esti eseményre látogatókat.
Az állatkert dolgozói segítségével bátorságpróbát tehetnek, ehető rovarokat, virágokat, majomkenyeret is kóstolhatnak a vállalkozó kedvűek. A szokásos látványetetések mellett pónilovagoltatással, jávai lövőhal bemutatóval és különleges tojásbemutatóval várják a látogatókat. Érdemes sétát tenni a Vidámparkban is, ahol mazsorettek, capoeira bemutató, LED-show és tűzzsonglőr-show szórakoztatja a nagyérdeműt.
Ebben az évben az est egyik fénypontjaként hagyományteremtő szándékkal a látogatók bevonásával együtt végzik el az állatok lajstromozását. Az este folyamán a kézműves sátorban játékszereket, apró használati tárgyakat és egyéb emléktárgyakat lehet készíteni.

 


A Vidámpark játékai (Szafari vonat, Dodgem, Kukac hullámvasút, Kacsavonat, Lovasforgó, Óriáskerék, Repülős forgó) éjszaka is üzemelnek. A kisvasút egész este, külön részvételi jegy váltása nélkül vehető igénybe.

 

Xantus János Állatkert, Győr

 

22 óráig várják a látogatókat. Az Állatkertek Éjszakája külön programjai 16 óra után kezdődnek. A látogatók különleges vezetéssel egybekötött látványetetések után meg tudják figyelni, ahogy a kert ragadozói, a jaguár, a tigrisek és az oroszlán becserkészik a zsákmányukat.

 


A hüllőház mellett bátorságpróbát tehetnek az erre vállalkozó látogatók, ahol a „Tapizoo láda” kincsein kívül a „nem szeretem-állatokkal”, kígyókkal és csótányokkal is találkozhatnak. Az este folyamán sejtelmes hangulatú állatbemutatóval is készülnek az érdeklődőknek.

 

Jászberényi Állat- és Növénykert

 

 

A Jászberényi Állat- és Növénykert az Állatkertek Éjszakáján különleges etetési technikákkal szeretné megmutatni az oroszlánok, a foltos hiénák, a mosómedvék, a barnamedvék, a vaddisznók és az ormányos medvék éjszakai zsákmányszerzési viselkedését. Emellett lehetőség nyílik az állatkerti relikviák megtekintésére, valamint a „nem szeretem-állatok” testközelből történő megismerésére is. A program ideje alatt a kisgyermekeknek arcfestéssel és ugrálóvárral kedveskednek. A kapunyitásra 19.30-kor kerül sor, az éjszakai program 23.30-kor ér véget.

 

Kecskeméti Vadaskert

 

 

 

A nagy érdeklődés miatt a vadaskert 18.30-kor nyitja meg a kapuit Belépéskor különleges hangulat fogadja majd a látogatókat, hiszen a vadaskert csak ezen az estén lesz teljes fáklyafénnyel megvilágítva. Több útvonalon és időpontban indulnak látványetetések, lesz madárbemutató, kígyósimogató, trófeák bemutatója, óriáscsótány-tapogató-zoo, hangulatos kis esti koncert, zenés képek vetítése az állatkert életéről, a gyermekeket várja ajándék arcfestés, esti homokozó és aszfaltrajzolás is.

 

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

 

Az este folyamán a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg a hüllőkkel, a kétéltűekkel és a rovarokkal, amelyekkel szemben sokan fenntartással, félsszel viseltetnek. A testközeli ismerkedés azonban lehetővé teszi, hogy legyőzzék a félelmüket, és ezeknek az állatoknak az értékeit is megismerjék, ennek révén pedig akár meg is szeressék őket. Az élő szóval kísért látványetetések során elsősorban az éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet megfigyelni, mint pl. a tigrisekét, a leopárdokét, a medvékét, a kúszósülökét vagy éppen a mosómedvékét. Fáklyákkal kivilágított utakon sétálhatnak a látogatók az egyedülálló erdei környezetben, ahol ezen az estén tűzzsonglőrök is lesznek.

 


Ezen a napon az Állatkert hosszabbított nyitvatartással, 9.00 és 23.00 között várja a látogatókat. A nap folyamán érkezők folyamatos bent tartózkodással az esti programokon is részt vehetnek. Jegyváltásra ezen az estén 21.00 óráig lesz lehetőség.


A Miskolci Állatkert és Kultúrpark nyárzáró éjszakai rendezvényére - a nagy érdeklődésre való tekintettel - augusztus 15-től lehetővé teszi a belépőjegyek előzetes váltását az állatkert pénztárában. Az eseményre augusztus 25-én 16-órától várják a látogatókat.


Pécsi Állatkert

 

 

A Pécsi Állatkertben lesz óriás társasjáték, egyiptomi éjszaka, TapiZoo és bátorságpróba, aszfaltrajz, arcfestés, világító maszk készítés, látványetetések, „rémtúra” és távcsöves bemutató is. Az éj leple alatt a látogatók körbejárhatják a Föld élővilágát, megismerhetik éjszakai titkait. A pénztár 21.30-kor, az állatkert maga pedig 22.30-kor zár. Az állatkert változatlan jegyárak mellett tekinthető meg.

 

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

 

 

A Tisza-tavi Ökocentrum Magyarország vízi és vízparti állat- és növényvilágát mutatja be. Ezen az éjszakán viszont - rendhagyó módon - trópusi vendégekkel is találkozhatnak a látogatók, óriáskígyó és kaméleon várja az érdeklődőket. Lesz éjszakai „Holdfénytúra” az akváriumok kékesen derengő világába, idegenvezetéssel. Látványos búvármerülés is lesz, a gyakorlott búvárok pedig előzetes regisztrációt követően - külön díj ellenében - korlátozott létszámban óriás tokokkal, a vizákkal merülhetnek Európa legnagyobb édesvizű akváriumába. Az Ökocentrum 3D mozi termében az Annabell 2 - A teremtés című filmet tekinthetik meg a vendégek.

 

Szegedi Vadaspark

 

 

Az első látványetetés 19.30-kor kezdődik a rozsomákoknál, ezután kerül sor a borjúfókák esti tornájára 20.15-kor, majd 21.00-kor a barnamedvék, végül 21.45-kor az oroszlánok esti lakomájára. Eközben „nemszeretem-állatokkal”, például kígyókkal is közelebbi, pontosabban testközeli kapcsolatba léphetnek azok, akik elég bátrak megérinteni az amúgy ártalmatlan állatokat. A megszokott jegyáron várják a látogatóinkat, a napközben váltott jegyek a blokk felmutatásával estére is érvényesek.

 

Medveotthon, Veresegyháza

 

 

Augusztus 25-én éjfélig tartó éjszakai nyitvatartással és éjszakai ún. Predátor Programmal várják a látogatókat. Ennek során a közönség megismerheti a medvék és farkasok életének és a velük való foglalkozásnak a titkait.

Cikkajánló