Egyre kevesebb itthon a kifogásolható vízminőségű strand

Tavaly csak három magyarországi természetes fürdővíz esett a kifogásolt kategóriába a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Burger Barna (Kiemelt kép)
Forrás:
nnk.gov.hu
2023. június 19.

Tavaly csak három magyarországi természetes fürdővíz esett a kifogásolt kategóriába a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint.

Hazánkban 279 fürdővizet tartanak nyilván, ebből 176 kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést kapott. 3 strand esett a kifogásolt kategóriába: a makói Maros Kalandpart, a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a tiszakécskei Tisza-parti strand.

Legnépszerűbb tavaink, a Tisza-tó, a Velencei-tó és a Balaton partján található fürdőhelyek többsége kiváló besorolású.

Itthon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű szabadvízi strandok számra. Az NNK az Európai Unió értékelési rendszerét használja. A laboratóriumok évente legalább négyszer ellenőrzik a vízminőséget, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során minden hónapban legalább egyszer.


„A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, pl. kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik” – írja az NNK a weboldalán. A minősítés a baktériumok száma alapján történik, és négy év legalább 16 adata kell hozzá. A rossz vízminőségű fürdőhelyeken hányásos, hasmenéses megbetegedést lehet elkapni, illetve szem- vagy fülgyulladást.

Az NNK honlapján ide kattintva láthatod a strandok aktuális vízminőségét.

Cikkajánló