Elbontották az egyik Balaton környéki kilátót

A Sümeg és Tapolca közt található Kecskevár-kilátót a faszerkezet károsodása miatt el kellett bontani, de jó hír, hogy a közeljövőben új torony épülhet a helyén.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
2023. június 23.

A Sümeg és Tapolca közt található Kecskevár-kilátót a faszerkezet károsodása miatt el kellett bontani, de jó hír, hogy a közeljövőben új torony épülhet a helyén.

A bazaltbányájáról és védett csarabosáról ismert Uzsa feletti, 293 m magas Kecskevár tetején állt a kilátó, ahonnan az országban egyedülálló módon öt várra is rápillanthattunk. A 2015-ben, fából épült szerkezetet azonban a madarak – harkályok, cinegék – annyira megkárosították a főtartó fákba vájt üregekkel, hogy balesetveszély miatt a kilátót már 2022 telén le is kellett zárni. Végül hosszas mérlegelés után a szakemberek arra jutottak, biztonságosabb az egész építményt lebontani, ami idén tavasszal meg is történt.

A kilátó a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. kezelésében van, akik lapunknak elmondták: az új kilátó tervezése már folyamatban van, ami ezúttal – érthető okokból – acélszerkezetes lesz. A tervezési folyamat már a vége felé jár, azonban a szigorú természetvédelmi előírások miatt az új kilátóról várhatóan csak jövő évben tudunk körbenézni.

A kilátó (helye) körüli erdőben kanyarog a Csarabos tanösvény, amelyet a hangafélék családjába tartozó lila növényről neveztek el, és ami a nyár végén lila szőnyegbe borítja a Lesence-völgy peremét képező dombokat. A tanösvény egy leágazása vezet fel a Kecskevár tetejére, de kilátó híján ezt a kitérőt egyelőre nem ajánljuk.

Mit láttunk/fogunk látni a kilátóból?

A már elbontott kilátó 12 méter magasan lévő felső szintjéről, és várhatóan az új kilátóról is, csodálatos panoráma tárul(t) elénk. A kilátót körülvevő fák fölött észak felé tekintve a sümegi vár magasodik, mögötte pedig a Kisalföld két kiemelkedése, a Kis-Somlyó és a Ság is jól kivehetőek. Nyugat felé egyértelműen a Csobánc uralja a tájat, előtte Tapolca jól ismert Y házai sorakoznak. Tiszta időben és éles szemmel az apró Hegyesdet is kiszúrhatjuk, tetején a várrommal. Jobbra továbbpásztázva sorban emelkednek ki a lapos medencéből a tanúhegyek: a Tóti-hegy, a Gulács, a Szent György-hegy és a Badacsony. Délen a Balatont és előtte az innen aprócskának tűnő szigligeti várat látjuk, délnyugat felé pedig a rezi várat szúrhatjuk ki a Keszthelyi-fennsík peremén.


Cikkajánló