Elhunyt Kovács Dezső, az ifjúsági természetjárás meghatározó alakja

Életének 91. évében, március 8-án elhunyt Kovács Dezső aranyjelvényes túravezető, a magyarországi ifjúsági- és diáktúrázás egyik ikonikus alakja - adta hírül a Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSZ).

2024. március 13.

Életének 91. évében, március 8-án elhunyt Kovács Dezső aranyjelvényes túravezető, a magyarországi ifjúsági- és diáktúrázás egyik ikonikus alakja - adta hírül a Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSZ).

Kovács Dezső 1933. szeptember 3-án született Mezőtúron, általános és középiskoláját is ott végezte. 1952-ben karosszéria lakatosként helyezkedett el, majd elvégezte a közlekedésgépészeti technikumot. 1959-ben a későbbi Bánki Donát Szakközépiskolában kezdett dolgozni, mint szakoktató, és nyugdíjba vonulásáig (1998) az iskola tanára volt. Ezalatt végig szervezte a diákokat és próbálta átadni tanár kollegáinak a természetjárással kapcsolatos ismereteit.

A XIII. kerületben lett szervezett természetjáró. Itt, a kerületben kezdte az ifjúság összefogását, versenyek szervezését. A Vasas Természetjáró Szakosztályának volt tagja, később évekig vezette a XIII. kerületi Természetbarát Bizottságot. A diákok rendszeres túrázásra nevelése érdekében kezdeményezte a diáktúraversenyeket és találkozókat.

Mint a Budapesti Természetbarát Szövetség (majd Budapesti Természetbarát Sportszövetség) Diáktúra-, majd Ifjúsági Bizottsága vezetője szervezte évtizedeken keresztül a budapesti diákok tízfordulós túrapontversenyét és a több száz fős, 3 napos Budapesti Diáktalálkozókat.

Kezdeményezője és több mint 3 évtizeden át egyik főszervezője volt az Országjáró Diákok Országos Találkozóinak. 1990-ben alapító tagja volt a Természetjáró Fiatalok Szövetségének. 1980-tól másfél évtizeden át vezetett nyaranta túravezetőképző táborokat, először tanároknak majd diákoknak is, akik közül többen később a bizottság munkájában is szerepet vállaltak, és aktív természetjárók lettek.

A természetbarát szervezetekben számos funkciót töltött be: A Budapesti Természetbarát Sportszövetség elnökségi tagja, alelnöke, a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségi tagja, a Természetjáró Fiatalok Szövetségének elnökségi tagja, 2016-tól tiszteletbeli elnöke volt.

A természetjárásban, a diákok nevelésében végzett fáradhatatlan tevékenységéért számtalan kitüntetésben részesült:

  • 1982 Kiváló Ifjúsági Sportszervező (Budapesti Ifjúság és Sporthivatal)
  • 1986 Állami Nívó díj
  • 1987 Természetbarát Mozgalom Szervezésében elért kimagasló teljesítményért (BTSZ)
  • 1995 Természetjárás Fejlesztéséért Arany Fokozat (MTSZ)
  • 1998 Eszterházy Miksa emlékérem (Miniszteri elismerés)
  • 2001 Elismerő oklevél a budapesti diáksportban végzett kiemelkedő munkájáért (Budapesti Diáksport
  • Szövetség)
  • 2002 Budapest Főváros XIII. kerületért kitüntetés (XIII kerület polgármesteri hivataltól)
  • 2004 A Budapesti Természetjárás érdekében kifejtett kiemelkedő társadalmi munkájáért (BTSSZ)
  • 2004 Ifjúsági Természetjárásért Életmű díj (Természetjáró Fiatalok Szövetségétől (TFSZ))
  • 2008 Gábor Ignác Emlékérem (MTSZ)
  • 2016 BTSSZ örökös tagja (BTSSZ)
  • 2020 Dr. Tóth József Ezüstfokos Vándordíj (Múltúnk Öröksége Alapítvány és a TFSZ)

Búcsúztatása helyéről és idejéről a Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSZ) később ad tájékoztatást.

Cikkajánló