Elkészült az univerzum legnagyobb 3D-s térképe

A világ harminc különböző kutatóintézetében dolgozó több száz tudós húszéves együttműködésének és összehangolt munkájának köszönhetően megszületett a világegyetem eddig legnagyobb 3D-s térképe.

Szerző:
TM
Fotó:
ESA / NASA
2020. július 22.

A világ harminc különböző kutatóintézetében dolgozó több száz tudós húszéves együttműködésének és összehangolt munkájának köszönhetően megszületett a világegyetem eddig legnagyobb 3D-s térképe.

A világegyetem valaha volt legrészletesebb és legnagyobb térképének elkészültéről adott ki közleményt a napokban a swissinfo.ch svájci hírportál. A Barion Oszcilláció Spektroszkopikus Vizsgálat (eBOSS) ezen belül is egy hatéves kutatás volt, amely során sok millió galaxist és kvazárt elemeztek és vizsgáltak a tudósok, és ebből született a térkép. A tudóscsoport ezen kívül a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) égboltfelmérésben is vett részt, amely egy új-mexikói optikai teleszkóp által összegyűjtött adatokat használja fel.

A lausanne-i műegyetem közleménye szerint az 1998 óta rendelkezésre álló adatokból kezdtek építkezni, és az adatokkal töltötték ki a kozmológiai történelem hiányosságait, hogy jobban megértsék a világegyetem tágulásának mechanizmusát. A tudósok szerint az ősrobbanás, amelyből az univerzum született, 13,8 milliárd évvel ezelőtt történt.

A kutatók olyan galaktikus nyomokat tanulmányoztak, amelyek a tömeg eloszlásáról árulkodnak a világegyetemben. A térkép hatmilliárd évvel ezelőtti részéhez a legősibb, legvörösebb galaxisokat vizsgálták. A távolabbi korok feltérképezéséhez a legfiatalabb, kék galaxisokra koncentráltak. Mintegy 11 milliárd évvel ezelőttre visszatekintve pedig a kvazárokat vizsgálták, az olyan galaxisokat, amelyeknek középpontjában egy rendkívül fényes, hatalmas energiaforrás, feltehetően egy fekete lyuk van.

Kyle Dawson, az Utah-i Egyetem kozmológusa, az eredményeket ismertető csoport vezetője kiemelte, hogy miközben az univerzum ősi történetéről és a tágulásáról már sok mindent sikerült megtudni, a mintegy 11 milliárd évvel ezelőtti korszak közepéről zavaróba ejtően kevés ismeretünk volt. Az ötéves folyamatos megfigyelésnek köszönhetően azonban sikerült betölteni a lyukakat, és ez a kutatás az utóbbi évtized egyik legfontosabb kozmológiai előrelépésének mondható.

Aki szeretne többet megtudni a kutatásról, és elmerülni a galaktikus látványban, a videóra kattintva megteheti:

Forrás: MTI, swissinfo.ch

Cikkajánló