Elkezdődött a békák vonulása

A felmelegedésnek köszönhetően Sikondán megkezdődött a békák vonulása a szaporodóhelyek felé, vigyázzunk az utakon!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2023. március 9.

A felmelegedésnek köszönhetően Sikondán megkezdődött a békák vonulása a szaporodóhelyek felé, vigyázzunk az utakon!

A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására a telelőhelyükről tömegesen indulnak meg a vizek felé. Sajnos sok helyen forgalmas autóút keresztezi vonulásuk útját, így nagyon sok béka pusztul el ilyenkor.

Sikondán és Farmoson is évek óta békamentő akciókkal igyekeznek segíteni, hogy épségben jussanak el a békák a szaporodóhelyekre. A jó időnek köszönhetően Sikondán már meg is kezdődött a vonulás, így arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan figyeljenek a sikondai horgásztavak melletti úton.

Különösen a nőstény béka van nagy veszélynek kitéve ilyenkor, aki - fajtól függően 800 és 12000 közötti számú petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes.

Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra, tovább tetézve a dolgot akár hárman négyen is.

Sajnos a békák száma évről évre olyan drasztikusan lecsökkent, hogy az eddigi hálós megoldást már nem alkalmazzák Sikondán, mert a háló kihelyezésre és a javítására szánt időt inkább magára a mentésre szeretnék fordítani.

A mentésekhez emiatt még nagyobb szervezettségre van szükség és önkéntesekre, mert minél kevesebb ember van kint a helyszínen, annál nagyobb szakaszt kell ellenőriznie egy-egy embernek, így hosszabb idő alatt beljebb tudnak jutni az úton az állatok. És olykor tovább kint kell maradni egy-egy ellenőrzés alkalmával, mivel nem fogja vissza a későn érkező békákat a háló, így csak a forgalom csökkenése nyújt az átkelésben nagyobb biztonságot.

Aki segíteni szeretne a mentésben, az az itt található elérhetőségeken jelentkezzen!

Cikkajánló