Élmény két keréken

Mindenki másért és mással szeret bringázni. Egy biztosan közös! A szabadság érzése!

Szerző:
Kaposi Zoltán
Fotó:
Benecz "Paraferee" Ferenc
Shutterstock
2013. augusztus 19.

Mindenki másért és mással szeret bringázni. Egy biztosan közös! A szabadság érzése!

Annyi mindent lehet bringán csinálni, annyi féle embert vonz. Mégis összeköti őket az eszköz, a sport szeretete és ha már összeköti, miért ne kóstolhatnának bele egymás szakágába?

 

Túra, avagy trekking

Mindenki, aki rendszeresen, akár csak közlekedésre használja a bringáját kipróbálta ezt a műfajt. Nem igényel különösebb technikát, erőnlétet, csak megbeszéljük a barátokkal, hogy elmegyünk a Római-partra, Szentendrére, Esztergomba vagy megkerüljük a Balatont.

 

Egy fagyizós túra is remek hétvégi szórakozás, de a trekkingezés eszenciáját a többnapos, vagy akár hetekig tartó menetek jelentik. Itt már előtérbe kerül a felfedező jelleg. Nem azért megyünk, hogy bringázzunk, hanem azért bringázunk, mert az adott táj, kultúra felfedezésére ez a legalkalmasabb eszköz. Emberközeli, nem szigetel el minket a környezetünktől, mégis elég gyors ahhoz, hogy nagyobb területet bejárhassunk.
 

Megismerhetjük vele Toszkána szőlődombjait, Skandinávia végtelen útjait, Hollandia tulipánmezőit, a Loire-völgy kastélyait, vagy csak végigtekerhetünk a Duna mentén, ezer takaros osztrák városkát megismerve.

 

Mehetünk persze messzebbre is, a tengerentúlra, vagy Ázsiába, mégis én elsőre azt ajánlanám, ne nézzünk ilyen távolra! Magyarország gyönyörű és könnyen rájöhetünk, mennyire kevéssé ismerjük, hogy mennyi látnivaló akad úton, útfélen. Kerüljünk közelebb saját kultúránkhoz! Egy jól működő, teljesen felszerelt bringa és pár túratáska elég hozzá!

 

Mountain Bike, azaz a hegyibringa
 

Nehéz lenne röviden összefoglalni, visszaadni a terepezés varázsát. Már csak azért is, mert annyi műfaj létezik már, hogy felsorolni is hosszú volna. Amiben azonban mindegyik megegyezik, az a folyamatos ingerözön. Amíg országúton sokszor a monotóniát kell elviselnünk, terepezés közben mindig leköt minket a környezet.

 

A monti a nyomválasztás sportja. Azon van a hangsúly, hogy hova teszem a kerekem, mit merről kerülök. A montin nem csak ülünk a gépen, hanem együtt mozgunk vele. Technikásabb terepen, legyen akár felfele, vagy lefele, folyamatosan dolgozik a felsőtestünk is, súlypontáthelyezések, tehermentesítések, kerékemelések, és ne felejtsük el, hogy a felfüggesztésnek, rugózásnak mi vagyunk az utolsó és egyben a leginteligensebb eleme.

 

Terepen bringázni sokkal nehezebb, mint gyalogolni, de sokkal nagyobb az élményfaktor is. És nehogy valaki azt higgye, hogy csak lefelé élvezet bringázni. Egy technikás, nehéz emelkedőn is igazi nirvánát élhetsz át, ahogy együtt dolgozik a test a technikával, ahogy pontosan a terep ritmusával szinkronban változik a pedálozás erőssége, pumpálsz, megemeled, felhúzod!

 

Országúti bringázás
 

A "Versenybicigli", ahogy régen elterjedt a köznyelvben. Három érvem van mellette: sebsség, sebesség, sebesség. Az országúti minden porcikája arra van kihegyezve, ahogy adott erő befektetésével a lehető leggyorsabbak lehessünk. Könnyű, minimális gördülési ellenállású, hajtáshatékony. Nem arról szól, hogy mennyit tud hozzátenni a teljesítményünkhöz - hanem arról, hogy a lehető legkevesebbet vegye el belőle. Az országúti a tolmács, ami az erőnket a száguldás nyelvére fordítja.
 

Lehet vele szerény erőkifejtéssel 50-nel bolyozni, de a szűk áttételtartomány ellenére nem elveszett bárány a hegyen sem, sőt! Egy jobb gép hét kiló körül áll meg, tehát nem mondhatjuk, hogy sok pluszt kell felcipelnünk az emelkedőn. Nincs rajta pörgős áttétel, nem lehet vele felvánszorogni a hegyre. Tempósan viszont fel tudunk menni. Ez a lényege! Az országútival azt érzed, hogy erős vagy. Akár felfelé, akár ha gyorsítani kezdünk, amikor úgy indul meg, mint egy vadló.
 

Ne engedjük beskatulyázni magunkat!
 

Nagyon sok montis országútizik is, sok országútis teker terepen. A terepezők néha belekóstolnak a

csomagos túrázás szépségeibe, aki pedig alapvetően terkkinges, néha előveszi az országútiját, hogy menjen egy tempós kört a barátaival. Nézd meg te is, mi van odaát!

 

A teljes cikket a Turista Magazin 2013/áprilisi számában olvashatjátok!

 

Cikkajánló