Előbújtak a hóvirágok a Wenckheim-kastély parkjában

A szabadkígyósi kastély parkjába több mint 100 évvel ezelőtt idegenhonos növények sokaságát telepítették be. Ezek egyik megmaradt képviselője a pompás hóvirág.

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
Boldog Gusztáv
2016. február 11.

A szabadkígyósi kastély parkjába több mint 100 évvel ezelőtt idegenhonos növények sokaságát telepítették be. Ezek egyik megmaradt képviselője a pompás hóvirág.

 

A Wenckheim-kastélyt 1875 és 1879 között építtette Wenckheim Krisztina és férje. A mintegy 25 hektáros franciakertben és angolparkban a betelepített növények közül máig sok példány megmaradt, a lágyszárúak közül ilyen a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) és a pompás hóvirág (Galanthus elwesii). Míg előbbi csak március-április táján virágzik, utóbbi most bújt elő a földből.

 


Magyarországon egyébként nem a pompás hóvirág, hanem a védett kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) az őshonos. A kastélyparkban növő változat jóval nagyobb, levelei pedig viaszosan hamvasak, szürkések. A 100-150 tőnyi pompás hóvirágot az 1800-as évek második felében telepítették. A parkon kívül a Szabadkígyós melletti Nagyerdő tanösvénye mellett is szép számban fellelhető. Ez azt a tényt erősíti meg, hogy a területet nemcsak vadászati céllal telepítették, hanem sétautakat is létrehoztak benne.

 

 

Amit a Wenckheim-kastélyról tudni érdemes
Békés megye legimpozánsabb, neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült kastélyának megépítésére egészen 1875-ig kellett várni, ekkor kezdődtek meg a munkálatok Wenckheim Krisztina és férje irányításával Ybl Miklós tervei alapján. A környéket a 40 méter magas torony kilátóteraszáról lehetett megcsodálni, a fácánsültet a mennyezetig faborítású ebédlőben szolgálták fel, a földszinti termekben márványkandallók mellett vitatták meg a világ dolgait, míg olvasgatni a könyvtárban, pipázni a férfi szalonban, pletykálni a női szalonban lehetett, hogy az alkóvos-ágyfülkés hálószobákról már ne is beszéljünk. A kastély előtt elegáns franciakertet alakítottak ki nyesett tiszafákkal, csinos bukszusokkal, a közepére szökőkutas medence került, de máig megmaradtak például a kocsányos tölgy matuzsálemek, az idős mocsári ciprusok, a tóhoz vezető út mentén pedig a szabdalt levelű hársak is.
 
 

Információ a látogatáshoz


A kastélypark minden nap napnyugtáig díjmentesen látogatható.
A kastély előzetes bejelentkezéssel és idegenvezetővel látogatható.
A kastély honlapján csak tájékoztató jellegű látogatási időt tüntettek fel (szombaton 10.00-tól 15.00-ig, vasárnap 10.00-tól 14.00-ig), de azt javasolják, előzetesen Lánczi Ildikó idegenvezetővel egyeztessenek az érdeklődők a +36 20 770 0024-es telefonszámon.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Top 5 lenyűgöző kastély, ami levesz a lábadról

Kastélyaink anno és most

Búcsúzik a tél? Nyílik a téltemető

Cikkajánló