Előrehozott szezonkezdet az erdei vasutakon

Az átlagosnál is kellemesebb tavaszi idő nemcsak a virágokat hozza elő, de az erdők mélyébe vezető sínpárokat is kifényesíti, hiszen sok helyen már ezen a hétvégén elindul a forgalom a szokásos április 1. helyett.

 

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. március 17.

Az átlagosnál is kellemesebb tavaszi idő nemcsak a virágokat hozza elő, de az erdők mélyébe vezető sínpárokat is kifényesíti, hiszen sok helyen már ezen a hétvégén elindul a forgalom a szokásos április 1. helyett.

 

Bár a hétvégén épp nem várható igazi kirándulóidő, tartalék programnak vagy rövidített kirándulásokhoz már most is használhatjuk néhány erdei vasút járatait, a legtöbb üzemeltető ugyanis úgy döntött, hogy idén a március 15-ei ünnepnapot követő hétvégéken elindítja a tavaszi járatokat. Cikkünkben összegyűjtöttük a korábban induló vasutak legfontosabb információit.

 


Zakatolás Felsőtárkány utcáin


Hóvirágok nyílása miatt módosul a menetrend az Eger feletti Felsőtárkányi Erdei Vasúton: a Stimeczház környékére érkező látogatók utazását már március 15-től segíti szabadnapokon a napi négy járat, amit júliustól szeptemberig már szerdától közlekednek a hét utolsó napjáig.

 

A közeli szilvásváradi vasút március 19-ig mindennap közlekedik, majd itt is április 1-től kezdődik a megszokott nyári közlekedési rend, szintén heti hét napos rendszerben.


A Gyöngyösről induló Mátravasút Y alakú hálózatának mindkét vonalán megindult a közlekedés: Mátrafüredre, tucatnyi túraútvonal kiindulópontjához, naponta négy járat indul, míg az erdő mélyén, a Galyatető alatt fekvő Szalajka-házhoz a hétvégétől kétszer indulnak a vonatok.

  

A tavalyra újjáépült Bezina-völgyi vasút a Börzsönyben


A Keleti-Börzsönyt átszelő Szob-Nagybörzsöny-vasúton március 15-e óta minden munkaszüneti napon indulnak a vonatok, bár a sajátságos tulajdonviszonyok miatt a 21 kilométeres vonal változatlanul három szakaszban, átszállással, külön jegyek vásárlásával utazható végig.

 

A Gemenci-erdőben márciusban csütörtöktől hétfőig indulnak a járatok. A hosszabb üzemidejű nyári menetrendi idény itt is április 1-jén kezdődik, ekkor bújik elő a fűtőházból Rezét, a gőzmozdony is.

 

Gemenc, Duna-part végállomása: rövidesen gőzösfüttyel is 

 

A MÁV kirándulóhelyeket érintő vonatai, köztük a bakonyi Cuha-völgyet átszelő Győr-Veszprém-vasút, az Eger-Szilvásvárad- vagy a Vác-Diósjenő-vonatok is több kocsival indulnak útnak.

 

Hétvégéken változatlanul közlekednek a vonatok a télen sem téli álmot alvó vasutakon: Kaszón, Pécsett, Lillafüreden, a börzsönyi Királyréten, és a budapesti Gyermekvasúton is. A tavasz érkeztével természetesen ezek a vasutak is átállnak sűrűbb, illetve általában a hétköznapokra is kiterjedő közlekedési rendre.

 

Indulás Zircből a Bakony mélyére: a MÁV is emeli a kapacitást az erdei vonalakon


Nagyobb csoportokkal minden esetben érdemes előre bejelentkezni, ennek határideje vasútüzemtől függően indulás előtt 20 perctől egészen 6 munkanapig (nagyvasúton 21-ig) terjed. A különkocsik biztosításának ára általában nem több a bennük lévő ülőhelyek számával megszorzott teljes árú menetjegyénél, de szép számmal akadnak kedvezmények is. A MÁV-Start nagyvasúti járatain mindez a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikra is igaz.

Cikkajánló