Eltávolítják az idegenhonos növényfajokat a Hévízi-csatornából

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nekiláttak az invazív, idegenhonos vízi növényfajok gyérítésének a Hévízi-csatornán.

Szerző:
bfnp.hu
Fotó:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
2020. november 17.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nekiláttak az invazív, idegenhonos vízi növényfajok gyérítésének a Hévízi-csatornán.

Van egy különleges hely Magyarországon, ahol télen is evezhetsz, a vize kristálytiszta, meleg, télen a mínuszokban sem fagy be, és tele van apró halakkal. Ez az unikális élőhely nem más, mint a Hévízi-tavat a Zala folyóval összekötő Hévízi-patak vagy Hévízi-csatorna. Az utóbbi időben azonban több idegenhonos növényfaj is megtelepedett az élőhelyen, ezért időszerűvé vált, hogy a gazdag faunát veszélyeztető invazív fajokat eltávolítsák a patakból.

Az elmúlt napokban ezért megkezdődött az idegenhonos vízi növényfajok gyérítése a Hévízi-csatornán – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán. Mint írják, a gyérítés a Hévízi-tó kifolyóján található zsiliptől a 76. számú közlekedési útig terjed, ez közel 10 km hosszú. Azokat a szakaszokat, ahol nincsenek vagy kis mértékben fordulnak elő védett vagy védendő növények, kikerülik, vagy géppel gyérítik. Vannak azonban olyan zónák, ahol nagy kiterjedésben élnek védett vagy védendő fajok, ezeken a részeken a gyérítést a nemzetipark-igazgatóság munkatársai kézi eszközökkel végzik.

Forrás: bfnp.hu

Cikkajánló