Emléktáblát kapott Teleki Géza természetvédő, Jane Goodall is ott volt

A Fővárosi Állat- és Növénykert Emberszabású Majmok Házában kedden felavatták Teleki Géza antropológus, főemlőskutató emléktábláját. Az eseményen részt vett Jane Goodall etológus, antroplógus, az ENSZ békenagykövete is, akivel Teleki Géza csaknem 50 éven át dolgozott együtt a csimpánzok és a természet megmentésért.

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
Gulyás Attila
2015. június 15.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Emberszabású Majmok Házában kedden felavatták Teleki Géza antropológus, főemlőskutató emléktábláját. Az eseményen részt vett Jane Goodall etológus, antroplógus, az ENSZ békenagykövete is, akivel Teleki Géza csaknem 50 éven át dolgozott együtt a csimpánzok és a természet megmentésért.

Jane Goodall főemlőskutató az eseményen felhívta a figyelmet a természetvédelem ügyének és az abban dolgozók munkájának kiemelkedő szerepére, valamint a felnövekvő generáció tanításának fontosságára.

Teleki Géza az elsők között csatlakozott Goodallnak a Gombe Nemzeti Parkban végezett kutatásaihoz, segítette és formálta az ott zajló munkát. Egész életét a csimpánzok szolgálatának szentelte, és azt vallotta, hogy az állatok és a növények megmentéséhez az emberi érzéseket kell "mozgósítani". Önmagát nem tudósnak, hanem természetvédőnek tartotta. Egyik legnagyobb érdeme, hogy megalapította Sierra Leone első nemzeti parkját a ma is látogatható Outamba-Kilimi Nemzeti Parkot.
 

 
Ki volt Teleki Géza?

Teleki Géza a történelmi széki gróf Teleki család tagja, Teleki Pál unokája. Kolozsváron született 1943-ban, Amerikában nőtt fel, de élete legfontosabb évei Afrikához kötötték. Hatvanhárom év után települt vissza Magyarországra, 2014-ben hunyt el.

Teleki élete végéig szövetségese maradt Jane Goodallnak az álltakísérletek elleni harcban, és jelentős érdemei vannak abban is, hogy a csimpánzok veszélyeztetett helyzetét nemzetközileg elismertté tette.

 

Milyen feladatokat lát el a Jane Goodall Intézet?

Jane Goodall a csimpánzok viselkedését tanulmányozó, új korszakot nyitó munkáját 1960 júniusában kezdte el Tanzániában. Kutatásait a Gombe Nemzeti Parkban végezte, amely megalapozta a későbbi primatológiai kutatásokat, valamint ezek segítették, hogy újrafogalmazza az emberek és állatok közötti viszonyt. Goodall 1977-ben alapította meg a Jane Goodall Intézetet, amely folytatja a Gombéi kutatásokat, és vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében. Az intézet széles körben ismert az új, közösség-központú természetvédelem megalapozásáról és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Rügyek és Gyökerek (Roots & Shoots) környezeti nevelési világhálózatról, amelynek több mint 9000 csoportja van a világ közel 100 országában.

 

Goodall folyamatosan utazik, és előadásokat tart világszerte a csimpánzokat veszélyeztető fenyegetettségekről, és más környezeti válságokról. Folyamatosan arra ösztönzi hallgatóságát, hogy ismerjék fel személyes felelősségüket, és higgyenek abban, hogy életstílusuk megváltoztatásával és közösségi tettekkel képesek változásokat előidézni.

 

 

A kutató 2015. 06.15-én és 06.16-án este Budapesten tart előadást a MOM Kulturális központban, a keddi előadást a Jane Goodall intézet honlapján online is meg lehet hallgatni. A programon bemutatják A remény magvai című, magyar nyelven frissen megjelent kötetét is.

 

A Jane Goodallról készített anyagunkat a Turista Magazin júliusi számában olvashatod majd!

Kapcsolódó cikkeink:

Még több hír természetvédelem témában

Cikkajánló