Keresés eredménye

Milyen egy beporzóbarát kert?

Az utóbbi években sorra látnak napvilágot a rovarok, köztük a beporzók fogyatkozásáról szóló tanulmányok. Mit tehet egy átlagember a beporzók védelme érdekében? Nagyon is sokat, és nemcsak egy kertben, de már egy erkélyen is.

2023.03.10.

Hazai hulladékgyűjtő hajó debütált a Dunán

A magyar fejlesztésű folyótakarító hajó kamerák segítségével magától felismeri a folyóban úszó szemetet. A Robo-Collect névre keresztelt vízi járművön a kamerarendszeren kívül, egy kiemelő szállítószalag és hulladékosztályozó rendszer segíti a hatékony gyűjtést.

2022.12.16.

Összefogás a pilisszentiváni Jági-tóért

Idén nyáron, ahogy sok más kisebb vízállás, a Piliszentiván határában található Jági-tó is kiszáradt. Mivel a tó számos élőlény, például kétéltű fajok számára jelent élő-és szaporodóhelyet, léte kulcsfontosságú a környék élővilága szempontjából.

2022.11.21.

Ne vidd ki a Halloween-tököt az erdőbe

Az interneten több helyen is lehet azzal a javaslattal találkozni, miszerint a megunt Halloween-tököket vigyük ki a természetbe, mert a vadállatok örülnek majd neki. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság arra kér mindenkit, inkább ne tegye ezt.

2022.11.03.

Bolygónk továbbra is pusztul, mi pedig továbbra is csak nézzük

A kétévente megjelenő WWF Élő Bolygó Jelentés legfrissebb kiadása rávilágít arra, hogy bolygónk pusztulásának mértéke még mindig nem változott. Ráadásul kettős krízissel kell szembenéznünk, hiszen a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése egyaránt veszélyezteti a jövőnket.

2022.10.13.

Budapest tele van természeti kincsekkel

Budapest természeti értékekben az egyik leggazdagabb európai nagyváros. A jó kirándulóhelyeket sokan ismerik, de az ott fellelhető értékekkel a legtöbben nincsenek tisztában. Szeretnénk bemutatni néhányat a főváros helyi jelentőségű védett területei közül. A budai hegyekben barangoltunk.

2022.10.10.

Avarégetés helyett inkább készítsünk süntanyát

A sünök téli álmot alszanak, s ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, gallyakból, ágakból, száraz levelekből fészket készítenek maguknak. A puha, meleg vacokban akár öt hónapot is átalusznak. Segítsük a kertünkben élő sünöket, például azzal, hogy az összegyűjtött avart nem égetjük el, inkább süntanyát alakítunk ki belőle.

2022.10.09.

Bajba jutott állatok a kéményben

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul. Ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát. Ugyanis olykor-olykor előfordulhat, hogy váratlan vendéggel találkozol.

2022.09.19.

Kampányt indítottak a kőtornyok ellen

Kisebb-nagyobb kőtornyokkal ma már a patakpartoktól kezdve a magashegységekig sok helyen lehet találkozni. Sokan azonban nem gondolnak bele, hogy a legjobb szándékkal épült kőtorony is árthat.

2022.09.13.

Nem gazos, nem elhanyagolt, ez itt egy méhlegelő

A budapesti méhlegelők nemrégiben egyévesek lettek, a kezdeti hangos kritikák mára elhalkultak, a beporzók azonban egyre hangosabban zöngenek a betondzsungel vadvirágos rétjein. És ez nemcsak nekik jó, a beporzók sorsa ugyanis a mi életünkre is jelentős hatással van.

2022.07.15.