Erdély a szentendrei skanzenben

Hamarosan már Erdélyt is bejárhatod az egyik legnépszerűbb skanzenünkben: jövő év végére az épületek és tárgyak legnagyobb része a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Közalapítvány birtokába kerülhet.

Szerző:
Turizmus online/TM
Fotó:
Gulyás Attila
2015. augusztus 12.

Hamarosan már Erdélyt is bejárhatod az egyik legnépszerűbb skanzenünkben: jövő év végére az épületek és tárgyak legnagyobb része a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Közalapítvány birtokába kerülhet.

116 épület és mintegy 30 ezer tárgy kerül az új tájegység gyűjteményébe egy nagy volumenű népi építészeti és kulturális örökségvédelmi beruházás keretében. Jövőre ebből 80 építmény és 20 ezer tárgy érkezhet meg. Erdély a skanzen 9. tájegysége lesz. A tervek, illetve a kutatás 2006-ban kezdődött, és előreláthatólag - kedvező kormányzati döntést követően - 2018-2019-ben fejeződik be a projekt.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár Programjának támogatása révén már eddig is számos különleges értékre tett szert a múzeum, ilyenek a 18-19. századi szász porumbáki és feketeerdei üvegek, továbbá bokályok, lakástextíliák, szentképek. A beszerzett darabok közül kiemelkedik egy 17. században Segesvárott készült ónkanna, valamint egy 1700-ban Kőhalmon festett láda.


Megvásárolták továbbá a kalotaszegi Inaktelkén élt Kalló Ferenc néptáncos naplósorozatát, ami azért különleges mű, mert rendkívül érdekes korrajzot ad az emblematikus településről. A skanzen szert tett Weinstock Ernő partiumi fényképész hiánypótló dokumentumaihoz is, köztük mintegy 9 ezer üvegnegatívhoz, 6,5 ezer diához, 5 ezer negatívhoz, de hozzávetőleg 600 képeslap és családi fotó, 760 nagyméretű városkép, 1300 változatos témájú fotográfia, valamint mintegy 300 családi, illetve vállalkozással kapcsolatos irat is gazdagítja a kollekciót.


A múzeum igazgató, Cseri Miklós hangsúlyozta az Erdély tájegységben kiemelt szerepet szánnak a kisebbségi lét különböző szintjeinek, a megmaradást elősegítő tényezőknek, például az egyházak, iskolák megismertetésének, emellett nagy hangsúlyt fektetnek az Erdélyre jellemző etnikai és vallási sokszínűség bemutatására, és különös figyelemmel kutatják a szórványban élő magyarságot.


Az MNB Értéktár Programjának 300 millió forintos támogatásából eddig 150 millió forint érkezett meg, amelyből összesen 50 építményt és mintegy 12 ezer műtárgyat tudnak beszerezni, de a támogatás által erdélyi témájú tanulmányok, kiadványok, monográfiák és tanulmánykötetek megjelentetésére, valamint tanácskozások, szimpóziumok, konferenciák megszervezésére is lehetőség nyílik. 

 

 

A szentendrei skanzen
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 1967-ben először a budapesti Néprajzi Múzeum Falumúzeumi Osztályaként, majd 5 évvel később önálló intézményként alakult meg Szentendrén, a Sztaravoda patak völgyében. A számos rangos díjjal büszkélkedő, természetvédelmi területen fekvő intézmény alapításának célja az volt, hogy bemutassa Magyarország tájegységeinek jellegzetes népi építészetét, életmódját, gazdálkodását az eredeti épületeken és tárgyakon keresztül a 18. század közepétől a 20. század első feléig.


Jelenleg nyolc tájegység (Felső-Tiszavidék; Alföldi mezőváros - folyamatosan épül; Kisalföld; Nyugat-Dunántúl; Bakony, Balaton-felvidék; Dél-Dunántúl; Felföldi mezőváros; Észak-magyarországi falu) parasztportáit, a hozzájuk kapcsolódó közösségi, szakrális és gazdasági épületeit ismerheted meg. A múzeum a gyűjteményére is méltán büszke lehet: közel 400 épület, 80 ezer műtárgy, 9300 általános és 6329 történeti értékű adattári tétel, valamint 118 000 fotó és 21 117 dia gazdagítja.

 

Az élményeket nyújtó szabadtéri kiállítás mellett többek között kreatív múzeumpedagógiai foglalkozások várnak, az Örökség Műhely keretében eleink mindennapi apró fortélyait sajátíthatod el (pl. sütés-főzés kemencében). Ha nem gyalogosan szeretnéd felfedezni a múzeumot, a bejárati épületnél felpattanhatsz a hangulatos Skanzen Vonatra, tekerhetsz bringán, de rollerrel is bejárhatod a vendégmarasztaló portákat.

 

Nyitva: kedd-vasárnap 09:00-17:00
Információs vonal: +36 (26) 502 537

Weboldal: www.skanzen.hu 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:
Hat túracélpont skanzenimádóknak
Kallós Zoltán életmű-kiállítás nyílik a szentendrei skanzenben
Varázslatos skanzenek tavaszra

 

 

Cikkajánló