Érdemes volt felnézni az égre vasárnap

Február 18-án délután látványos légköroptikai jelenségeknek lehettek tanúi azok, akik napos, fátyolfelhős tájakon pillantottak fel az égre.

 

Szerző:
Időkép
legkoroptika.hu
Fotó:
idokep / Rippel Erik
wikipedia
2018. február 19.

Február 18-án délután látványos légköroptikai jelenségeknek lehettek tanúi azok, akik napos, fátyolfelhős tájakon pillantottak fel az égre.

 

Melléknap Dunakeszi felett 

 

Vasárnap délután vékony fátyolfelhők suhantak át a napos égen - írja az Időkép: ezeknek a felhőknek a jégkristályain megtörő napfény élénken ragyogó légköroptikai jelenségeket idézett elő. Az egyik a melléknap, ilyenkor a Nap egyik vagy mindkét oldalán fényes foltokat láthatunk. Ezek fehérek vagy színesek is lehetnek.

 

Zenitkörüli ív


Megjelentek zenitkörüli és felső érintő ívek is. Előbbi egy fordított szivárványhoz hasonlít, lapkristályok fedlapján behatoló, majd megtörve az oldallapon kijutó fénysugár hozza létre, és csak 32° alatt álló Nap esetében fordulhat elő. A felső érintő ívet a horizontálisan elhelyezkedő, hasáb alakú jégkristályok oldallapjain megtörő fény idézi elő, általában fehér színű, és van alsó „párja” is, de az nehezebben észlelhető.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fehérbe borult az ország, a Kékesen félméteres a hó

Kevert hullámfelhők Észak-Magyarországon

Így kel fel a Nap a ködös Dunakanyarban

Elképesztő fotók a zivatarláncról

Földiekkel játszó égi tünemények

Cikkajánló