Erre számítsanak azok, akiket a hétvégén a Börzsöny felé fúj a szél….

Hétvégi időjárás előrejelzésünk most a Börzsönyt célozza, de gyakorlatilag az összes középhegységünkben (a Mecsek kivételével) hasonló kondíciókkal számolhatunk.

2013. február 1.

Hétvégi időjárás előrejelzésünk most a Börzsönyt célozza, de gyakorlatilag az összes középhegységünkben (a Mecsek kivételével) hasonló kondíciókkal számolhatunk.

A csütörtöktől kezdődően fújó, jóságosnak mondható, Főn szerű meleg szelek hatására jelentősen megcsappant középhegységeink hó készlete. Még hideg kapitány is visszavonulót fújt és a legmagasabb hegycsúcsok hideg trónjai közé menekült.

 

Igazság szerint, túrázó berkekben egymás között ezeket a meleg Főnhöz hasonló téli szeleket találóan hajszárítónak hívjuk. Ennek a hajszárítónak két fokozata is van. Az egyesre állítva (5-6C, 30-40km/h szél) akár egy nap alatt végez 8-10 centiméter hóval, de kettes fokozatban (10-12C, 50-70km/h szél) könnyedén lefúj pár nap alatt akár 40 centiméteres havat is.

 


Igen ám, de most pont egy ilyen hajszárító fúj, pörögve az országunkban. A hegyek magasabb régióinak hideg bástyái még csak-csak védekeznek valahogy, de az alsóbb területek csipkés hó szoknyája már felszárításra került. Tehát szél biztos lesz, számítsunk rá, iránya Szlováki felőli, azaz északnyugati.

 

Az érces hangon duruzsoló szélbe kellemesnek mondható hőmérséklet karol majd bele oldalról. Reméljük azért éjszakára a hideg belopódzik 0C fok alá, máskülönben gyermeki mosollyal az arcunkon tottyanthatjuk a latyakos havat. A makacs szombati esőzések biztos nem derítenek majd jobb kedvre senkit, de a letaposott ösvényeken összetömörödött és jéggé átalakult erdei korcsolyapályákon sem fogunk sokat nevetgélni.

Ráadásul az eső ezt tovább csiszolja, fényesíti, amire a páncél vastagságú tükörjég a legmegfelelőbb kifejezés.

 


 

Öltözködésük legyen az itt felvázoltaknak megfelelő. Azaz változatosan variálható. A fejünkre most ne papírcsákót tegyünk, hanem valami szél és vízállóbbat. Kabát és szélkabát a szél ellen majd kell, máskülönben a szél, magával kibélel. A vizes hóban a cipőnk könnyebben átázik, impregnálva viszont jelesre vizsgázik. Szóval nagy hideg most nem lesz, ebben biztos lehetsz, maximum csak túrázva a Hideg-hegyre mehetsz…
 

Ne feledjük, az időjárás az immunrendszerünk legfőbb edzőpartnere. Hagyjuk, hogy ezen a hétvégén is egy jót edzenek együtt!

 

 

A Nagy Hideg hegy aktuális időjárása:nagyhideghegy.hu/idojaras

Cikkajánló