Erzsébet megérkezett a kínai alaptáborba

A Shisha Pangma főcsúcsára induló magyar hegymászónő 5000 méteren akklimatizálódik a magashegyi körülményekhez.

Szerző:
Lesták Erzsébet
DBS
KG
trekkingtours.hu
Fotó:
trekkingtours.hu
Kyle Taylor
2013. szeptember 9.

A Shisha Pangma főcsúcsára induló magyar hegymászónő 5000 méteren akklimatizálódik a magashegyi körülményekhez.

Most kezdődik az igazi kaland Lesták Erzsébet számára, amire hónapok óta készül, nemsokára elindulnak felfelé a hegyen. Az elmúlt napokban Katmanduból (1350m) indulva megérkeztek Kínába, a 3750 méteren található Nyalam városába. Ebben a magasságban két éjszakát töltöttek, az érkezést követő napon akklimtizációs túrán vettek részt, felmentek a település melletti 4700 méter magas hegyre. Ezt követően indultak a 4800 méteren található, úgynevezett kínai alaptáborba, ahol Erzsébetre az eddigi legnehezebb nap várt.

 

Nyolc fájdalomcsillapítóval végülis sikerült legyőznie a fejfájást és a hányingert, majd egy 73 éves japán hegymászóval 5100 méterre jutott fel egy akklimatizációs túra keretében.

 

Lesták Erzsébetnek Kunos Gábor, az MTSZ munkatársa mostantól (mint ahogy a 2011 őszi magyar Shisha Pangma kísérletnél is) folyamatosan küldi az időjárási előrejelzéseket. Szeptember 12-én nagyobb mennyiségű csapadék várható a térségben, de a monszun még nem vonult el teljesen, a szárazabb idő még várat magára. A tervek szerint a hegymászók 10-én kedden érik el az 5400 méteren található előretolt alaptábort (ABC).
 

 

www.turistamagazin.hu/irany-a-shisha-pangma.htmlKorábbi cikkünket itt olvashatjátok!

Cikkajánló