Ezek az év legjobb természetfotói

Reflektorral megvilágított gém, egymást gyomrozó rókák, kútba esett bagoly, falatozó vidracsalád és vízbe bukó szárcsa az év legjobb természetfotói között. A fődíjat és Az Év Természetfotósa titulust ismét Máté Bencének ítélték oda. Az olvasóink között kisorsolunk egy albumot a pályázat legszebb és díjazott képeivel.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTI
Turista Magazin
2015. november 4.

Reflektorral megvilágított gém, egymást gyomrozó rókák, kútba esett bagoly, falatozó vidracsalád és vízbe bukó szárcsa az év legjobb természetfotói között. A fődíjat és Az Év Természetfotósa titulust ismét Máté Bencének ítélték oda. Az olvasóink között kisorsolunk egy albumot a pályázat legszebb és díjazott képeivel.

Máté Bence Lépéselőny című fotója előtt - Fotó: Marjai János/MTI

 

Idén 23. alkalommal írta ki a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége Az Év Természetfotósa pályázatot, amelyre több mint 3400 képet neveztek. Az eredményhirdetésre és díjátadóra november 3-án kerítettek sort a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol a pályázat legjobb képeiből kiállítást is rendeztek. A kiállításon látható 102 legjobb és díjazott kép album formájában is elérhető az Alexandra Kiadó jóvoltából.

 


14 kategóriában osztottak díjakat


A Kezünkben a Föld kategória győztese Ritzel Zoltán lett, A madarak viselkedése kategóriát Mánfai Bence nyerte, Az emlősök viselkedése kategóriában pedig Máté Bence lett a legjobb. Jakab Tibort jutalmazta Az állatok viselkedése kategória első díjával a zsűri, amely az Állatok és környezetük kategória legjobbjának Palcsek István egy képét választották. Az Állatok szemtől szemben kategóriában szintén Máté Bence lett az első. A Növények és gombák kategóriában Márki Levente, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriában Haarberg Orsolya, Tájak kategóriában pedig Laki Zoltán kapott első díjat. Előd László az Élet a vízfelszín alatt, Gergely József a Napnyugtától napkeltéig, Lang Nándor a Fekete-fehér természetfotók kategóriát nyerte meg. Haarberg Orsolya szerezte meg A természet energiái kategória első helyezését is, míg az Ifjúsági kategóriában Szekeres Levente bizonyult a legjobbnak. "Az Év Búvárfotósa 2015" különdíjjal Tökölyi Csabát jutalmazták.

Nézd meg az idei pályázat legjobb képeit az alábbi videóban!

 

NaturArt - Az Év Természetfotósa 2015 from Turistamagazin on Vimeo.

 

Az Év Természetfotósa 2015 pályázat fődíját Máté Bence nyerte Lépéselőny című képével, valamint szintén neki ítélték oda Az Év Természetfotósa titulust, amelyet idén ötödik alkalommal érdemelt ki. Az Év Ifjú Természetfotósa a szabadkai Szekeres Levente lett, aki a pályázat történetében az első határon túli nagydíjas.

 

Nyerd meg az Alexandra Kiadó Az Év Természetfotói Magyarország 2015 című albumát! Ehhez mindössze az alábbi kérdésre kell helyesen válaszolni.

 

Ki nyerte a Madarak viselkedése kategória első díját?

 

A válaszokat a jatek kukac termeszetjaro.hu e-mail címre várjuk november 6, azaz péntek 12 óráig. Sorsolás 13 órakor, a nyertes e-mailben értesítjük.

 

 Az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg a 102 legjobb fotót bemutató Az év természetfotói Magyarország 2015 című album, amelynek egy példányát kisorsoljuk az olvasóink között


 

 

 

A díjról
Az idén 25 éves naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége 23. alkalommal rendezte meg hazánk és a régió legjelentősebb természetfotós versenyét, Az Év Természetfotósa című pályázatot. A szövetség közleménye szerint a zsűrizés a teljesen átláthatóság jegyében zajlik, a benevezett képek értékelése két fordulója az interneten, a nyilvánosság előtt történik, a világ bármely pontjáról nyomon követhető, hogy melyik kép hány pontot kapott. A pályázat egyre népszerűbb: idén 3410 képet neveztek itthonról, illetve külföldről, amelyből a 102 legjobbat állították ki a Magyar Természettudományi Múzeumban, illetve adtak ki album formájában.
 

 

 

 

 

Nézd meg válogatásunkat az idei képekből!

 

Az év természetfotója - Máté Bence: Lépéselőny

 

A madarak viselkedése 1. díj és a naturArt Dr. Tildy Zoltán-különdíj, valamint a Sakertour Team különdíja - Mánfai Bence: Kacsaláb

 

Az emlősök viselkedése, 2. díj - Laki Zoltán: Gladiátorok

 

Kompozíció, forma és kísérletezés, 1. díj - Haarberg Orsolya: Jéglabirintus

 

A madarak viselkedése kategória - Máté Bence: Iszapbirkózás

 

 

Élet a vízfelszín alatt, 1. díj - Előd László: Sügér és muréna

 

Fekete-fehér természetfotók, EDF DÉMÁSZ különdíja - Kerekes M. István: Hommage a Hitchcock

 

Növények és gombák kategória  - Daróczi Csaba: Tavasz télen

 

Nővények és gombák kategória, 3. díj  Potyó Imre: Spórafelhő

 

Kezünkben a Föld kategória - Tóth László: Éjjeli áldozat

 

Az állatok viselkedése kategória - Forster Ádám: Turbó

 

Kompozíció, forma és kísérletezés kategória - Fényes Lóránd: Szív-köd

 

Az állatok viselkedése, 1. díj - Jakab Tibor: Csillogó szerelem


Az állatok szemtől szemben - Mészáros András: Fejőstehenek

 

Kezünkben a Föld, 3. díj - Szabó Ilona: Elemi ösztön


Állatok és környezetük - Jantyik Tibor: Gyengédség

 

Az állatok szemtől szembeb - Jakab Sándor: Szárcsavar

 

Az állatok viselkedése 3. díj - Szabó Ilona: Kimerülésig

 

Az emlősök viselkedése kategória 3. Díj - Haarberg Orsolya: Ugró hermelin

 

GDF SUEZ - A természet energiái, 1. díj - Haaberg Orsolya: Gođafoss, az istenek vízesése

 

Tájak, 1. díj - Laki Zoltán: Élet a dűnén

 

Márki Levente - Növények és gombák, 1. díj - Fagyos tavasz

 

Ifjúsági kategória, 1. díj - Szekeres Levente: Pöttyön pók

 

Kezünkben a föld kategória, 1. díj és a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíja - Ritzel Zoltán: Párás ablak


Napnyugtától napkeltéig, 3. díj - Potyó Imre: Nászéjszaka

 

Az emlősök viselkedése, 1 díj - Máté Bence: Tűzijáték

 

Az emlősök viselkedése kategória - Mesterházi József: Esti vita

 

 

Cikkajánló