Ezek lesznek az idei nyár legjobb gyerektáborai

Idén is folytatódik a felsős és középiskolás korosztály számára létrehozott Erdei Vándortábor Program, amelynek keretei között gyalogosan, vízen és kerékpáron ismerhetik meg a gyerekek Magyarország legszebb helyeit.

2018. február 13.

Idén is folytatódik a felsős és középiskolás korosztály számára létrehozott Erdei Vándortábor Program, amelynek keretei között gyalogosan, vízen és kerékpáron ismerhetik meg a gyerekek Magyarország legszebb helyeit.

A tavaly indult Erdei Vándortábor Program fő célja idén is a természetjárás, valamint az egészség- és környezettudatos életmód népszerűsítése a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében. Az államilag támogatott kezdeményezés gyalogosan, vízen vagy kerékpáron bejárható útvonalakat és előre telepített táborhelyeket, szállásokat kínál, így a résztvevőknek tényleg „nincs más dolguk”, mint megismerni a környező tájat és a kulturális értékeket. Az alábbiakban a gyalogos, azaz az Erdei Vándortábor Programot és a választható útvonalakat mutatjuk be részletesebben, de hamarosan sor kerül a kerékpáros és vízi jármódok ismertetésére is.

 

 

Az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében az Erdei Vándortábor Program öt útvonalon, a Bakonyban, a Börzsönyben, a Mátrában, a Mecsekben és a Pilisben kínál gyalogos, tudatosan „zöld” táborozási lehetőséget 2018. június 16. és augusztus 20. között. Az egyhetes táborok ideje alatt mintegy 50-80 kilométert tesznek meg, illetve jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet a diákok és kísérőik. A szervezők szerint ez egy tudatosan „zöld” kezdeményezés, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minél kisebb legyen a résztvevők erdőben hagyott ökológiai lábnyoma, valamint prioritásként tekintenek a környezettudatos szemlélet kialakítására. 

 

Mitől „zöld” az Erdei Vándortábor Program?
Az erdei vándortáborok során kiemelt fontosságú szempont, hogy az erdőjárás során minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk hátra. Ennek érdekében:
• minden táborhelyen megoldott a szelektív hulladékgyűjtés;
• a résztvevők kulacsot kapnak a vízvételhez, így jelentősen csökken a felhasznált PET-palackok száma;
• a napi hideg élelmet nem nejlonban, hanem az egész út alatt használható elemózsiászsákban kapják a résztvevők;
• a zuhanyzókban 3 perces homokóra figyelmeztet a tudatos vízfelhasználásra;
• a program csatlakozik a „Switch off! - Kapcsolj ki!” mobilmentes hét kezdeményezéséhez, és kiváló alkalmat teremt az energiával való tudatos gazdálkodás fontosságának megtapasztalására.
 
 

Május végéig lehet jelentkezni


Az erdei vándortáborokra 15-40 fős, felsős és középiskolás (5-12. évfolyam) csoportok jelentkezhetnek oktatási intézményekből, egyházi és civil szervezetektől. Idén tehát a természetjáró szervezeteknek is lehetősége van vándortáborokat szervezni. Kiváló lehetőség ez arra, hogy megszerettessük a természetjárást a fiatal korosztályokkal, átadjuk azt az élményt, amelyet a mai felnőttek gyermekkori vándortáborozásaik során szereztek.

 

 

Minden 10 diák mellé egy 18 év fölötti kísérőt várnak a szervezők, akik egyikének rendelkeznie kell gyalogos vándortábor-vezetői pedagógus-továbbképzéssel vagy legalább bronz fokozatú túravezetői képzettséggel. Jelentkezni január 15. és május 31. között lehet az www.erdeivandor.hu oldalon. Az első egyhetes turnus június 16-án indul, ezt követően az öt útvonalon augusztus 20-ig minden hétfőn, szerdán és pénteken indulhatnak csoportok.

 

A részvételi díj mindössze 21 ezer forint fejenként, ami tartalmazza az ellátást a táborozás hét napja alatt, a szállás díját hat éjszakára, igény esetén a csomagok szállítását a táborhelyek között, valamint a kulturális és természetismereti programok díját. A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiindulópontjára történő odautazás, illetve a zárópontról történő hazautazás költségét. 

 

Természetjáróként hogyan jelentkezhetünk erdei vándortáborokra?
Minden természetjáró civil szervezet jelentkezhet az erdei vándortáborokra. Ehhez nem kell mást tennie, mint összegyűjteni egy legalább 15 fős csoportot, amely a 13 diák mellett két kísérőt számlál. Az egyik kísérőnek legalább bronzjelvényes túravezetőnek vagy vándortábor-vezetői továbbképzést elvégző pedagógusnak kell lennie. A jelentkezés a www.erdeivandor.hu oldalon keresztül történik, ahol az öt útvonal közül kiválaszthatjuk a minket érdeklőt, majd lefoglalhatjuk az indulási időpontot. Az időpontfoglaláshoz csoportonként 15 ezer forintnyi előleget kell befizetni, a fennmaradó részvételi díjat két héttel az indulás előtt kell átutalni. Megtehetjük tehát, hogy az előleg befizetésével már akkor lefoglaljuk az időpontot, amikor még nem teljes a csapat létszáma, amelyet az indulásig fel tudunk még tölteni.
A képzett túravezetők nemcsak saját egyesületük, hanem más egyesületek, iskolák vagy éppen egyházi intézmények által szervezett csoporthoz is csatlakozhatnak kísérőként, érdemes tehát az ismeretségi körben is érdeklődni az egyhetes táborozási lehetőséget kereső csoportokról. 
 
 

Kell egy képzett csoportvezető


A biztonságos lebonyolítást az előre kijelölt, jelzett útvonalak és a kiépített táborhelyek mellett a képzett kísérők jelenléte garantálja. A kísérők között minden csoportban lennie kell egy fő táborszervező kísérőnek, akinek a Testnevelési Egyetem akkreditált „gyalogos vándortábor-vezető” továbbképzésén sikeresen végzett pedagógusnak vagy legalább bronzjelvényes gyalogos túravezetőnek kell lennie. Az előírt túravezetői képesítéssel rendelkező kísérőknek nem kell részvételi díjat fizetniük, a gyalogos vándortábor-vezetői képesítéssel rendelkező pedagógusok pedig ezenfelül bruttó 100 000 forint táborvezetési díjban részesülnek.

 

 

A csoportok mellett az előírtnál nagyobb létszámban is jelentkezhetnek felnőtt kísérők, de számuk nem haladhatja meg a részt vevő gyermekek számát. A képzett pedagógusok és túravezetők számára kínált kedvezmények és a táborvezetési díj csak a csoport résztvevői létszáma alapján megállapított kísérői számban (minden 10 gyermek után 1 fő részére) biztosított. 

 

Hogyan lehet valaki akkreditált táborvezető?
A „gyalogos vándortábor-vezető” továbbképzést a Testnevelési Egyetem hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus-továbbképzés legközelebbi turnusa 2018 tavaszán indul, jelentkezni a hivatalos meghirdetést követően lehet a www.tf.hu oldalon. A továbbképzés 30 órás, két hétvégét vesz igénybe. Szállást, étkezést és vizsgadíjat tartalmazó költsége 10 000 forint/fő. További információ a www.tf.hu vagy a www.erdeivandor.hu oldalon érhető el.
 

Útvonalak

 

 

Bakony


Bakonybélből, Szent Gellért remeteségének földjéről a Szömörke-patak mentén, a vadregényes Kerteskői-szurdok 30-40 méteres sziklafalai között haladva indul a bakonyi vándorutunk. Hamarosan meghódítjuk a Bakony legmagasabb csúcsát, a Kőris-hegyet, majd az Odvas-kői-barlangot és a Pannon Csillagdát útba ejtve a Tábor-hegyen át érkezünk Huszárokelőpusztára. Hátravan még a bakonyi „Gyilkos-tó”, a Szár-hegyi kilátó és a Witt Lajos-kilátópont, mielőtt a bakonyi csodákkal telve visszaérkezünk Bakonybélbe, a túra végállomására.

 

 

 

Táborhelyek
1-2. éjszaka: Bakonybél, Bakony Hotel (épület vizesblokkal, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)
3-4. éjszaka: Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola, Huszárokelőpuszta (telepített sátortábor kiszolgálóépülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, korlátozott áramellátással)
5-6. éjszaka: Hubertlaki turistaház, Hubertlak (telepített sátortábor kiszolgálóépülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, korlátozott áramellátással)

 

• IDŐTARTAM: 7 nap/6 éjszaka
• NEHÉZSÉG: könnyebb túra
• HOSSZ: 70 km

 

Börzsöny


A Diósjenői Erdei Szabadidőpark élményeivel kezdünk, onnan kapaszkodunk fel a legendák földjére, a Kámorra, ahol bepillanthatunk a Róka-lyukba, a Csepegő-kői-barlangba, és megnézzük az Árpád-kori földvár maradványait is. A Pénzásási turistaháztól egyenesen Drégely várát célozzuk meg, ahonnan a Kútbereki turistaház felé vesszük utunkat. A vadregényes Börzsöny szépségét és gazdagságát élvezve megismerkedhetünk egy különleges sziklakápolna történetével, leróhatjuk tiszteletünket az erdészemlékműnél, ellenőrizhetjük GPS-ünk adatait a börzsönyi szintezési főalappontnál, de utunk az Ozmotring-, a Csipcsina- és a Dorottyin-oldal, valamint az Asztal-kő felfedezését is tartogatja. A végén pedig mi más jöhetne, mint a Kemencei Erdei Múzeumvasút.

 

 

Táborhelyek
1. éjszaka:
Diósjenői Erdei Szabadidőpark (telepített sátortábor kiépített vizesblokkal, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)
2. éjszaka:
Pénzásási turistaház (telepített sátortábor kiépített vizesblokkal, korlátozott meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)
3-4. éjszaka:
Kútbereki turistaház, matracszállás és nomád táborhely (telepített sátortábor nomád illemhellyel, korlátozott mosdási lehetőséggel, korlátozott áramellátással)
5-6. éjszaka:
Domszky Pál nomád táborhely (telepített sátortábor kiépített vizesblokkal, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

 

• IDŐTARTAM: 7 nap/6 éjszaka
• NEHÉZSÉG: könnyebb túra
• HOSSZ: 60 km

 

Mátra


A túra a középkorban, Sirok váránál indul, majd a Mátra gerincére kaptatva, kelet-nyugati irányban keresztülhalad a Mátrán. Utunk során számtalan természeti és földtani értékkel, történelmi emlékhellyel ismerkedhetünk meg. Felkereshetjük a Recski Nemzeti Emlékparkot, az Ilona-völgyi-vízesést és a parádfürdői Cifra istállót. Ha erővel bírjuk, némi kitérővel még az ország tetejére, a Kékesre is feljuthatunk. A galyatetői pihenőnapon elfeledhetjük az emelkedők fáradalmait, majd az Óvár és az Ágasvár romjainak felfedezésével leereszkedünk Fenyvespusztára. Itt még vár ránk a Tuzson Arborétum, s végül a tari vasútállomás.

 

 

Táborhelyek
1. éjszaka: Siroki kemping udvara (telepített sátortábor kiszolgálóépülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)
2. éjszaka: Csevice Erdei Iskola, Parádfürdő, Ilona-völgy (telepített sátortábor kiszolgálóépülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)
3. éjszaka: Nagy-bükkfai-tisztás nomád táborhely (nomád táborhely, telepített sátortábor, hideg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátás nélkül)
4-5. éjszaka: Galyatető, Galyatető Turistacentrum udvara (telepített sátortábor kiszolgálóépülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)
6. éjszaka: Fenyvespuszta, erdei iskola udvara (telepített sátortábor kiszolgálóépülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

 

• IDŐTARTAM: 7 nap/6 éjszaka
• NEHÉZSÉG: közepesen nehéz túra
• HOSSZ: 61 km

 

Mecsek


Túránk a „mecseki láthatatlanok” nyomain indul Pécsről Vágotpusztára, az 56-os szabadságharcosok egyik főhadiszállására, majd Sikondára megyünk. Innen felfedezzük a vadregényes, patakokkal átszőtt Meleg-mányi- és a Nagy-Mély-völgyet, majd a Rákos-völgyön át kelet felé vándorolva a Koszonya-tetőnél magunk mögött hagyjuk a karsztfelszínt, hogy megismerkedjünk a mecseki szénmedence rekultivált meddőhányóival. A Mecseki bányászemlékúton haladva jutunk fel a Márévárhoz, s némi erdei strandolást követően a Keleti-Mecsek üvegműves-kultúráját is megismerjük. A Zengőn át a Dombay-tó érintésével vándorlunk Pécsváradra.

 

 

Táborhelyek
1-2. éjszaka: Sikonda, gyermektábor (épület vizesblokkal, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)
3-4. éjszaka: Komló-Zobákpuszta, nomád táborhely (telepített sátortábor kiépített vizesblokkal, meleg vizes fürdési lehetőséggel)
5-6. éjszaka: Pécsvárad, Dombay-tavi ifjúsági tábor (telepített sátortábor kiépített vizesblokkal, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

 

• IDŐTARTAM: 7 nap/6 éjszaka
• NEHÉZSÉG: könnyebb túra
• HOSSZ: 80 km

 

Pilis


Látványos történelmi időutazás a fővárostól Visegrádig. Pilisi túránk a szentendrei HÉV-állomásról indulva bepillantást nyújt a Visegrádi-hegység természeti értékeibe és a magyar történelem emlékeibe. A túra kezdetén a Kő-hegy megkapó panorámájával inthetünk búcsút az urbanizált környezetnek, majd érintjük a Holdvilág-árok hűvös szurdokvölgyét és a Dunakanyar legszebb látványát kínáló Prédikálószéki-kilátót. Ezt követően felfedezzük az eredetileg kizárólag vadászok által használt vadregényes Spartacus-ösvényt, végül megérkezünk Visegrádra, ahol az egykori királyi székhely és a Madas László Erdészeti Erdei Iskola szomszédságában, a mogyoró-hegyi kempingben pihenhetjük ki az elmúlt napok vándorlását. S ha már így adódott, a program keretében a táborozók megtekinthetik a történelmi fellegvárat, és egy izgalmas erdei iskolai foglalkozáson is részt vehetnek.

 

 

Táborhelyek
1-2. éjszaka: Kő-hegyi Czibulka János menedékház (telepített sátortábor közösségi térrel, kiszolgálóépülettel, fürdési lehetőséggel, áramellátással)
3-4. éjszaka: Pilisszentlászló, sportpálya melletti önkormányzati ingatlan (telepített sátortábor közösségi térrel, kiszolgálóépülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)
5-6. éjszaka: Visegrád, mogyoró-hegyi kemping (telepített sátortábor közösségi térrel, kiszolgálóépülettel, meleg vizes fürdési lehetőséggel, áramellátással)

 

• IDŐTARTAM: 7 nap/6 éjszaka
• NEHÉZSÉG: könnyebb túra
• HOSSZ: 81 km

 

Az Erdei Vándortábor Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatja. Szakmailag a Kerékpározásért és az Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda segíti a kezdeményezést.

 

Útvonalakkal kapcsolatos további információk és jelentkezés: www.erdeivandor.hu
Kapcsolat: info@erdeivandor.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az idei nyár legnagyobb durranása lehet a Vándortábor Program

Márciusig lehet jelentkezni a vándortábor-vezető képzésre

Cikkajánló