Ezerháromszázan táboroztak együtt Szépvízen

 A XXII. EKE Vándortábor ismét felejthetetlen élményeket adott a résztvevőknek.

Szerző:
Németh Imre
Fotó:
Németh Imre
2013. augusztus 22.

 A XXII. EKE Vándortábor ismét felejthetetlen élményeket adott a résztvevőknek.

Aki már volt EKE vándortáborban, azok többsége érdekes módon nem a túrákra emlékezik elsősorban, hanem a beszélgetésekre, a találkozásokra, a barátkozásokra. Mert egy EKE táborban ez a lényeg! Akkor is, ahogy most is 25 különböző nehézségű és műfajú túra közül lehetett választani.


Így a nehéz, közepes és könnyű gyalogostúrák mellett volt buszos, szekeres, kerékpáros út is. A célterület elsősorban a Keleti-Kárpátok volt: a Hagymás-masszívum, a Csíki-havasok, illetve a Gyimes és a Csíki-medence volt. A tábor szép helyen települt, a Szépvízi-víztározó gátja alá, a Csíkot Gyimessel, Moldvával összekötő hágó Hargita felőli aljába. A történelmi emlékekben és természeti értékekben igen gazdag környék kiváló túrákat kínált. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Szabó Károly a Csíkszéki EKE elnöke, Ferenc Tibor, Szépvíz község polgármestere, Dezső László, az országos EKE elnöke, Korodi Attila, a Vándortábor fővédnöke, RMDSZ parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter, Szőcs Ernő, a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke és Németh Imre (MTSZ).

A nyitó nap után négy napig a túráké volta főszerep. Így volt nehéz 13 órás és könnyű 12 km-es túra is, s közte minden változat, még gyerek túra is indult. Népszerű volt a Naskalat, a Határkő, a Jávárd és a fotós túra. A színvonalas záró estre mindenkinek sikerült jó alaposan elfáradnia.

A több mint 1300 regisztrált résztvevő jelentős része, kb. úgy egyharmada, magyarországi volt, a többség romániai, de érkezetek az USA-ból, Belgiumból és Szlovákiából is. A tavalyi hargitai EKE vándortábor szervezői magasra emelték a mércét a csíki rendezők számára, ám a mostani gyakorlatlan rendező gárda (alig három éves a Csíkszéki EKE szervezet) meglepően jól teljesített.

Az EKE következő, XXIII. Vándortábora 2014-ben a Várfalvához tartozó Kövenden lesz. A közel egy hét alatt a Torockói-hegység, Aranyosszék és Torda természeti értékeivel ismerkedhetnek a táborlakók. A tábor közelsége majd talán még több anyaországi résztvevőt vonz. Fontos célpont lesz a Tordai-hasadék, ahová öt különböző tematikájú és nehézségű programot terveznek a szervezők, különlegességként sziklamászó és barlangjáró túrákra is lesz lehetőség. A programokat majd borkóstolók, biciklis- és szekeres kirándulások egészítik ki, de lesz sokféle műhely, bemutatók, tábori óvoda, adrenalin sarok, sporttevékenységek, szórakoztató programok. 

 forrás: Google Maps

Az EKE Vándortábor Története

Kép
Az EKE első Országos Vezetőtanácsi (OVT) ülésen a küldöttek megszavazzák azt a javaslatot, hogy évi egy alkalommal - minden augusztus első hetében - egy vándortábor keretében gyűljön össze a tagság. Azért nevezik ezt a találkozót vándortábornak, mert helyszíne minden évben más: Erdélynek egy-egy festői vidéke, házigazdája pedig az EKE valamelyik osztálya. A vándortábor az EKE legnagyobb méretű rendezvénye, amely kitűnő alkalom arra, hogy az erdélyi tájakat, azok történelmét, régi hagyományainkat jobban megismerhessük.

 

 

 

 

 

Cikkajánló