Ezt húzd fel, hogy ne fázzon! - Téli kesztyűk

A boldog gyerekévek alatt én is norvég mintás, kötött akrilkesztyűben mentem hóembert építeni az iskolaudvarra. Ha soha nem kóstolok bele az outdoor sportokba, talán a mai napig nem volna más kesztyű a ruhatáramban. Ám most - ha kinyitom a szekrényt - kevés olyan kültéri tevékenység van, amelyhez ne találnék megfelelő kézrevalót. De milyen is a valóban jó technikai kesztyű?

Szerző:
Kaposi Zoltán
Fotó:
Shutterstock
2015. november 20.

A boldog gyerekévek alatt én is norvég mintás, kötött akrilkesztyűben mentem hóembert építeni az iskolaudvarra. Ha soha nem kóstolok bele az outdoor sportokba, talán a mai napig nem volna más kesztyű a ruhatáramban. Ám most - ha kinyitom a szekrényt - kevés olyan kültéri tevékenység van, amelyhez ne találnék megfelelő kézrevalót. De milyen is a valóban jó technikai kesztyű?

Az, hogy milyen kesztyűvel védjük kezünket, három dologtól is függ: a választott sporttól, az aktuális időjárástól és a vérkeringésünktől. Ahány aktivitás, annyi funkcionalitás. Egy futókesztyűnek nem kell feltétlenül külső fizikai behatások ellen védenie, ráadásul a hőleadásunkat sem kell túlságosan visszafognia. Szemben egy hegymászó kesztyűvel, amelynél a dermesztő hidegtől való védelemhez erős, olykor extrém (magashegyi) hőszigetelésre van szükségünk, avagy egy kerékpároskesztyűvel, amelynek a kívülről érkező fizikai behatásoktól is óvnia kell a kezünket.

Rétegek

Egyrétegű
A külső héj, a hőszigetelő réteg és a belső bélés nem választható szét - ami talán nem meglepő. A kesztyűk többsége ebbe a csoportba tartozik.

Kétrétegű
A külső (héj) és a belső réteg külön-külön is felvehető. Polárból készült belső kesztyűknél a külső réteg rendszerint csak egy membrános héj, de olyan modellek is léteznek, amelyek külső rétegében bélést is találunk, míg a belső csak egy szövetkesztyű. A belső réteg gyakran ötujjas, a külső viszont egyujjas.

Szabástípusok

Egyujjas
Az öregek tudták, mi a jó! Az egyujjas kialakítás a leghatékonyabb védelem az ujjak kihűlése és fagyása ellen extrém hidegben, mivel az ujjak egymást melegítik. Hátránya, hogy kisebb dolgokat nehezen vagy egyáltalán nem tudunk megfogni vele, s már egy cipzár lehúzása is kihívás lehet.

 Háromujjas
Ritka madár. Az egyujjas kesztyűk természetes kézmelegítő hatását próbálják ötvözni az ötujjasok funkcionalitásával. Felhasználástól függően többféle megoldása ismert, a motoros és a kerékpáros verzióknál a mutató- és a középső, valamint a gyűrűs- és a kisujj van egy kesztyűujjban, de a vadászoknak szánt darabokon például a mutatóujj egy teljes kesztyűujjat kapott, míg a másik három a következőn osztozik.

 Ötujjas
Kétségkívül szabadabb érzés, ha az ujjainkat egymástól függetlenül tudjuk mozgatni, emellett ügyesebb is az ember, ha valamit egy ilyen típusban kell megfognia. Hátránya, hogy az ujjak nem tudják egymást melegen tartani.

 


 

 

 

Tenyér- és ujjkialakítások

A tenyérrész a legtöbb kesztyűn kevésbé szigetelt és vékonyabb, hogy jobban tudj vele fogni, másrészt az ujjaknak a tenyér felé eső oldala adja le a legtöbb hőt. A tapadásra is ki kell térnünk, hiszen az alapanyagok többsége csúszós fogást biztosítana. A legtöbb kesztyű tenyerét bőr-, gumi- vagy szilikonbetétekkel egészítik ki. A Pittards-, a bőr-, illetve az Amarából készült tenyérnél ilyesmire nincs szükség. Manapság egyre fokozottabb az igény, hogy kesztyűben is tudjuk kezelni az érintőképernyős készülékeinket, ezért napról napra több modell hüvelyk- és mutatóujján jelennek meg a speciális betétek.

 

Membránok

A kesztyűk többségében nincsen membrán. Csak azokban a modellekben találunk ilyet, amelyeknél elsődleges szempont a szél vagy a csapadék elleni védekezés.


Windproof, rainproof stb.
A gyártók „házi” membránjainak elnevezései. Többnyire erős kompromisszumot kell kötnünk az időjárás viszontagságai elleni védelem és a lélegzőképesség között, cserébe viszont lényegesen olcsóbbak a Gore termékeinél. Kivételek is akadnak, amelyek csúcsteljesítményt kínálnak, de ezeknek az ára is meglehetősen borsos.

Windstopper
A GORE szélálló membránja. Valóban szélálló, de a lélegzőképessége az, ami igazán meggyőző! Túra- vagy kerékpároskesztyűkben a legelterjedtebb.

 Gore-Tex
A GORE vízálló membránja. Etalon az outdoor iparban. A csúcskategóriás magashegyi, sí- és snowboardkesztyűkből nem hiányozhat, de kerékpáros- és túrakesztyűkben is gyakran „visszaköszön”.

 

 
Külső anyagok

Cordura
Az egyik legellenállóbb szövet, amely a sí- és a snowboardkesztyűknél ugyanúgy elterjedt, mint a motoros modellek esetében.

Softshell
Membrán nélkül is szélálló, s külön hőszigetelő réteg nélkül is melegen tart. Kerékpáros-, sí- és sífutó kesztyűk kedvelt anyaga.

Polár
Kiváló hőszigetelő képességű, de nem szélálló anyag. Szélmentes időben melegen tart, szeles időben ugyanakkor hasznavehetetlen. Szélálló membránnal kombinálva jó választás.

Bőr
Természetes, ellenálló és tartós. Hőszigetelő hatása minimális, ezért téli felhasználásra csak szigetelőréteggel alkalmas. Jól tapad, így a tenyérrészen is használható.

 

JÓ TANÁCS
Vásárlás előtt gondold végig, hol fogod használni. Próbálj fel minél több kesztyűtípust, hogy a későbbiekben ne érjen kellemetlenség.
Melyiket ajánljuk?
Irányító szempontjaink legyenek a következők: Magyarországon vagyunk, tél van (lesz), gyalogtúrázni megyünk, szeretnénk ujjaink mindegyikét külön-külön is mozgatni. A Turista Magazin ennek megfelelően ötujjas, rugalmas polárszövetből vagy softshell alapanyagból készült, szélálló membránnal ellátott, a csuklót is védő, tenyérrészén megerősített kesztyűt ajánl. Ezen paramétereknek szerencsére számos gyártó számos terméke megfelel, így már kezdődhet is a böngészés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2013. novemberi számában.

Kapcsolódó cikkeink:

Mire figyelj, ha túrabakancsot választasz

Túrabakancsok - útmutató és körkép

 

Cikkajánló