Ezekkel főzheted le a túratársaidat - kipróbáltuk a hordozható kávéfőzők két legjobbikát

Természetjárás közben sem szeretnél lemondani a minőségi kávéról? Szoktál bivakolni, és nehezen indul a reggel egy jó espresso nélkül? Most két olyan eszközt mutatunk, amivel a legeldugottabb hegygerincen vagy a sátorban is igazi kávéélményt varázsolhatsz a termoszban lötyögő instant helyett. Kipróbáltuk a Wacaco Minipresso NS2-t és az Outin Nano-t – egyik sem olcsó mulatság, de a minőségre nem lehet panaszunk.

Szöveg:
2025. június 4.

Természetjárás közben sem szeretnél lemondani a minőségi kávéról? Szoktál bivakolni, és nehezen indul a reggel egy jó espresso nélkül? Most két olyan eszközt mutatunk, amivel a legeldugottabb hegygerincen vagy a sátorban is igazi kávéélményt varázsolhatsz a termoszban lötyögő instant helyett. Kipróbáltuk a Wacaco Minipresso NS2-t és az Outin Nano-t – egyik sem olcsó mulatság, de a minőségre nem lehet panaszunk.

Mindkét általunk kipróbált kávékészítő saját kis zip-záros utazótáskában érkezett, amibe beférnek a tartozékok is, így praktikusan egyben tudjuk őket táskánkba süllyeszteni. A Minipresso NS2 tokjában magát a készüléket, beépített csészét, csepegtető tálcát kis alátéttel és tisztító ecsetet találunk.

A Outin Nano utazószett dobozában szintén minden fontos tartozék helyet kapott: a hordozható eszpresszógép mellett egy kapszulaadapter, őrölt kávéhoz való szűrőkosár, egy beépített kávéscsésze, adagolókanál, valamint egy USB-C töltőkábel is jár. Itt már sejthetjük, hogy mi lesz a fő különbség a két eszköz között.

Maga a Minipresso NS2 egy jóval kisebb és könnyebb eszköz – alig több mint 300 gramm –, így könnyebben befér a táskánkba. Ezt töltenünk sem kell, cserébe hátránya, hogy nem melegíti fel a vizünket, így kénytelenek vagyunk egy melegítő edényt és tűzgyújtó eszközt vagy gázégőt magunkkal vinni. Persze, ha például a konzerv vacsora melegítéséhez ezek már amúgy is a táskánk részét képezik, akkor kevesebb plusz súllyal kell számolnunk. A Outin Nano ehhez képest több mint dupla súlyú a maga 700 grammjával, ami egy hosszú túránál már meggondolandó lehet.

Cserébe itt tényleg semmire nincs szükségünk mint hideg vízre és kávékapszulára vagy őrölt kávéra, hogy felfrissülhessünk.

A kávéőrültek szerint a megfelelő nyomás kulcsfontosságú az espresso készítésénél. A Minipresso NS2-vel ezt a nyomást mi állítjuk elő pumpálással. A pumpálás élménye kicsit olyan mint amikor a régi autókban tekered az ablakot: van benne valami nosztalgikus, de a végeredmény szerintünk minden fáradságot megér. Ha vizet tudunk melegíteni, nem kér áramot, csak egy kis törődést, és cserébe szinte bárhol kávézót varázsolhatunk a világ végén is.

Az Outin Nano-t a táskánkból előkapva viszont szinte otthon érezhetjük magunkat, mintha csak a Nespresso gépünk mellett állnánk. Kezünkben az eszközzel, a tetején betöltjük a hideg (vagy meleg) vizet, az aljába mehet a kapszula (vagy őrölt kávé), és egy gombnyomásra készül is a friss eszpresszó.

Cserébe egy töltéssel, ha melegíteni is kell, mindössze 5 kávét ígér a gyártó, tehát ha ennél többre van szükségünk egy többnapos kiránduláson gondoskodnunk kell töltőről is.

Nem mellékes részlet, hogy ha meleg vízzel töltjük fel a kávéfőzőt, akkor lényegében azonnal elkészíti a kávét, és így állítólag mintegy 200 adag kávé lefőzésére képes egy feltöltéssel.

Mindkét eszköz használata pofonegyszerű, mindkettőnek az egyik feléről lecsavarjuk magát poharat, amiből inni fogunk. A pohár utáni nyitási lehetőségbe tudjuk rakni a Nespresso kompatibilis kapszulát - az Outin őrölt kávéval is elboldogul -, az eszközök átellenes felébe pedig jöhet a 50-100 ml víz. Ugyanolyan kapszulákat és őrölt kávét próbálva nekünk a Outin Nano saját maga által melegített vízből főzött kávéja jobban bejött, de ha nem egymás után próbálgatjuk a Minipresso eszpresszójára sem lehet egy rossz szavunk se. Egyébként a Wacaco kínálatában létezik olyan Minipresso is, ami őrölt kávéval tölthető meg, ezt GR2 utónévvel árulják, így nem árt figyelni a rendelésnél, hogy melyiket választjuk.

Ha választani kell és már amúgy is van egy gázfőző és két konzerv a táskánkban mi a Minipresso NS2 eszközét választanánk, bár szubjektív de a pumpálós főzésnek valahogy nagyobb a varázsa.

Az Outin Nano-t inkább a kocsi csomagtartójában tudjuk elképzelni ahova túra után visszaérve főzhetjük le kedvenc italunkat, de persze táskában is egyértelmű előnye, hogy csak víz és kávékapszula kell hozzá.

Az egyik a régi iskolát képviseli, ahol minden kortyért meg kell dolgozni, a másik pedig a modern utazó álma, ahol a kávézás tényleg csak egy gombnyomás. A végeredmény? Mindkettővel lehet jó eszpresszót inni – csak egy kicsit más az út a csésze felé. A Wacaco Minipresso NS2 designtól függően 30-40 ezer forint körül mozog, az Outin Nano 60-70 ezer kiszereléstől függően, de ha szeretjük a kávét, nem fogunk csalódni. A döntés a te kezedben – vagy épp a zsebedben, hátizsákodban.

Az örök kedvenc – klasszikus kotyogós - különvélemény

A fent bemutatott két outdoor kávéfőző mellé kaptunk még a forgalmazótól egy „referenciakészüléket” is, egy klasszikus kotyogós formájában. Nem egy hétköznapi, szürke eminenciást kell elképzelni, hanem egy tűzpirosra zomácozott darabot, ami már csak a színe miatt is képes heves birtoklási vágyat kiváltani.

Egy hétvégi, barátokkal elvonulós eseményen dobtam be a három készüléket a mély vízbe. A két hordozható természetesen elvitte a show-t a társaság kütyümániás felénél a pumpálással, töltögetéssel, csipogással, nyomkodással, ám amikor már mennyiségi igény merült fel az életmentő koffeniért (értsd. reggelente), akkor bizony a jó öreg kotyogós mentette meg a helyzetet. Erős, friss és elképesztően jó illatú kávét pöfögött ki magából, bár ehhez az is kellett, hogy – a szintén teszthez kapott – mogyorós ízesítésű Perfetto Moka őrleménnyel tömtük meg.

Kipróbálásra egyébként a háromadagos változatot kaptuk, ami a legjobb kompromisszum a kínálatból, szép arányos a főző mérete, igazából egy tökéletes használati tárgy, ami szinte semmit sem változott 1933-óta, mikor is Alfonso Bialetti megalkotta a Moka Express-t.
A világmegváltó hétvégén természetesen megszületett a verdikt is, és az lett a megoldás, hogy egy-két napos elvonulásra a kotyogós által főzött kávé a jó megoldás egy profi termoszban, minden másra meg a két outdoor termék, azon belül is a tölthető változat, hogy ne kelljen külön bajlódni a forró vízzel.

Ilyen teszt után természetesen felmerül az emberben, hogy vesz magának is a jól bevált termékből, ezért elkezdtem túrni a forgalmazó oldalát a piros készülék után, és amilyen biztos voltam dolgomban, olyan gyorsan bizonytalanodtam el a kínálatot átböngészve, pláne, amikor rábukkantam Rainbow sorozatra. Azóta is azon töröm a fejem, hogy inkább a bilikék színben kéne megvenni, de hogy még nehezebb legyen a dolgom: sajnos az élénksárga és a pisztáciazöld is elképesztően menő.


Nógrádi Attila







Cikkajánló