Fair Play-díjat javasol a hegymászószövetség Kiss Péternek

Meghallgatta a Kancsendzöngán történt tragédiáról a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Kollár Lajost, a „Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat vezetőjét.

Szerző:
4bakancs.com
Fotó:
Turistamagazin archív
2013. június 28.

Meghallgatta a Kancsendzöngán történt tragédiáról a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Kollár Lajost, a „Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat vezetőjét.

A maratoni, majd három órásra nyúló megbeszélést Farkas Péter, a szövetség elnöke hívta össze és vezette le. A megbeszélésre - más alkalmas helyszín híján - a Magyar Természetjáró Szövetség irodájában került sor. Kiss Péter és Erőss Zsolt május 21-én az India és Nepál határán lévő 8586 méter magas csúcs megmászása után lefelé ereszkedtek, amikor Erőss Zsolt erősen legyengült. Kiss Péter már előrébb tartott, ám amikor észrevette társa lemaradását, visszament érte. Útközben azonban eltűntek: Kiss Péter lezuhant, holttestét fotóról azonosították, Erőss Zsoltot nem találták meg.

Kollár Lajos mellett jelen volt Sterczer Hilda hegymászó (Erőss Zsolt felesége, illetve két gyereke, Gerda és Csoma), Babcsán Gábor, a szövetség tiszteletbeli tagja, Fucskó László magashegyi mászó, Futó Endre, a szövetség hegymászó szakágának vezetője, Kunos Gábor, a szövetség magashegyjáró szakreferense, Péterváry Gábor, az MTSZ Hegymászó Bizottságának utolsó vezetője, valamint a sajtó részéről Barabás László (4bakancs.com) és Grimm Balázs (Magyar Nemzet).

A hegyen történtek részletes összefoglalása után a megjelentek több pontosító kérdést tisztáztak (Kiss Péter felkészültsége, a hosszan elhúzódó mászás okai, a mászók által vitt vízmennyiség stb.), majd a magyar magashegyi hegymászás jövőjéről beszélgettek, kitérve a hegymászás jelenlegi magyarországi helyzetére, népszerűségére, és a sajtóval való viszonyára.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy Kiss Pétert a hegyen tanúsított önzetlen magatartása elismeréseként Fair Play-díjra jelölik. A résztvevők megállapodtak abban, hogy Kiss Pétert a hegyen tanúsított önzetlen magatartása elismeréseként Fair Play-díjra jelölik. Fair play-díjra a Magyar Olimpiai Bizottságnál (MOB) lehet jelölést tenni kiemelkedően sportszerű cselekedet, a fair play elveit folyamatosan és példamutatóan szem előtt tartó életpálya, illetve a fair play értékek népszerűsítése területén kiemelkedő tevékenység esetén. Rendszerint három kategóriában - fair play-cselekedet, életmű, fair play népszerűsítése - osztanak elismeréseket.


*


Június 29-től július 13-ig tekinthető meg Gyöngyösön az a fotókiállítás, amely a Kancsendzönga-expedíció során elhunyt Kiss Péter képeiből készült. A fotókat az elmúlt három-négy évből válogatták össze a hozzátartozók. A Tátrában és az Alpokban készülteken kívül olyanok is bekerülnek a tárlatba, amelyek az utolsó mászás emlékét őrzik a Himalájából. A 2013 májusában a Kancsendzöngán tragikusan elhunyt fiatal és rendkívül tehetséges hegymászó képei a Mátra Művelődési Központban (Gyöngyös, Barátok tere 3.) láthatók.
 

Cikkajánló