Fedezd fel a megújult turistaházat!

Már foglalható szállás a nemrég átadott Som-hegyi Turistaházban, amely megújult külsővel, kibővült szállástérrel és korszerű felszereltséggel várja a turistákat.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2013. november 29.

Már foglalható szállás a nemrég átadott Som-hegyi Turistaházban, amely megújult külsővel, kibővült szállástérrel és korszerű felszereltséggel várja a turistákat.

A ház kellemes menedéket nyújt akár a hidegebb hónapokban is, túráink tervezésekor azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a téli időjárás a természetben sokkal nagyobb kihívást jelent, mint a városi környezetben. A havas, hideg táj szépségei ugyanakkor kárpótolnak a kényelmetlenségekért. A szükséges engedélyek megszerzése után már várja a turistákat a megújult Som-hegyi Turistaház, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. kulcsosházként üzemeltet. A télen 13, nyáron 30 fő befogadóképességű házba előzetes bejelentkezés alapján lehet szállást foglalni, ennek érdekében a ház gondnokát, Pollákné Pörneczi Zsuzsannát keressék a +36-20-98-46-196-as telefonszámon, vagy a somhegy@pprt.hu e-mail címen. A Pilisszentkereszttől 1 km-re lévő turistaházat gyalogosan lehet megközelíteni többek között az Országos Kéktúra útvonalán, a kék sávtól új festésű kék négyzet

jelzés mutatja a bekötőutat. Az épület koordinátái: X 639195 Y 260087, 47.684481, 18.903564.

 

 

A házhoz erdészeti murvás út is vezet, ami személyautóval járható, de sorompóval lezárt, behajtani csak engedéllyel lehet. A szállásra érkezők maguk gondoskodhatnak az ellátásukról, hiszen a házban büfé, étterem nem üzemel.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, az 1900-as évek elején épült egykori erdészház a 80-as évektől kezdve nyújt menedéket a Pilisszentkereszti Szurdok közelébe érkező turistáknak. Az idők során leromlott és korszerűtlenné vált Som-hegyi Turistaház a Pilisi Parkerdő Zrt. 70 millió forintos beruházása eredményeként kívül-belül teljesen megújult. Erről mostantól a közkedvelt pihenőhely régi és új látogatói is meggyőződhetnek, amikor használatba veszik az újonnan kialakított hideg- meleg vizes zuhanyzót, főznek egy könnyű vacsorát a felújított konyhában, majd fekhelyet választanak maguknak akár a földszinti szobában, akár a most kialakított két kisebb tetőtéri

helyiségben, vagy matracszálláson.

 

 

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott fejlesztés során felújították a teljes tetőszerkezetét, kicserélték a nyílászárókat, valamint gondoskodtak a szennyvízhálózat bekötéséről is. A fejlesztés részeként a házhoz vezető murvás utat is felújították, és a Pilisszentkereszti Szurdokban mintegy 200 méterre futó Országos Kéktúra nyomvonalától új jelzést készítenek.

Cikkajánló