Festői kastélykerttel vár Doba

Égig érő, óriási famatuzsálemekkel, őszi lombkoronákkal, kanyargó sétautakkal, csörgedező patakkal, kecses hidakkal és tóban tükröződő kastéllyal nyűgöz le a doba-somlóvári Erdődy-kastély angolparkja. Ezt még Mr. Darcy is elfogadná.

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Somogyvári D. György
2017. október 8.

Égig érő, óriási famatuzsálemekkel, őszi lombkoronákkal, kanyargó sétautakkal, csörgedező patakkal, kecses hidakkal és tóban tükröződő kastéllyal nyűgöz le a doba-somlóvári Erdődy-kastély angolparkja. Ezt még Mr. Darcy is elfogadná.

Négy halastó is ékesíti az Erdődy-kastély tájképi kertjét
 

Az őszben az a jó, hogy lehet szeretni és nem szeretni is egyszerre. Amikor jönnek az esős, szürke, ködbe burkolózó napok, az ember hangulata borongósra vált. Ugyanakkor a verőfényes őszi időnél nincs klasszabb, ilyenkor gyönyörűek a színek és a fények a természetben. Az erdők, arborétumok, hegyek kirándulásért kiáltanak. Mi is elindultunk hát október egyik napsugaras hétvégéjén, hogy felfedezzük a dobai Erdődy-kastély közelmúltban megújult kertjét.


Rafináltan megkomponált kert

Már csak méretei miatt is figyelemre méltó a Somló hegy tövében elterülő 90 hektáros, vadregényes park, amely közel akkora, mint a fővárosi Városliget (100 ha). Ám ha még azt is hozzátesszük, hogy Magyarország egyik legértékesebb angolkertjéről van szó, amelyet a 19. században a legszebb angol és német kertekkel említettek egy lapon Európában, akkor érhetővé válik a jelentősége.

 


A dombtetőn található klasszicista kastélyépület már messziről odavonzza tekitetet. Az épület nem látogatható, mert jelenleg pszichiátriai intézet működik benne 

 

A kert fókuszpontjában a klasszicista stílusú kastély áll, amelyet Erdődy Károly gróf építtetett az 1830-as években. Mind a családi nyaralókastélynak készült elegáns épületet, mind a köré kialakított tájképi kertet Charles Moreau, Esterházy Miklós herceg udvari építésze tervezte. Az épület jelenleg a Hollós István Szocioterápiás Pszichiátriai Kórháznak ad otthont, emiatt védett természeti területté nyilvánított angolparkja - bár szabadon látogatható - kevésbé ismert a nagyközönség előtt.

Egyik meglepetés a másik után

A hatalmas parkban két-három órát is bandukolhatsz anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer érintenél. Az első helyszín, ahol leesik az állad a látványtól, az a főkaputól jobbra található Portásházi-, avagy Hattyús-tó. Egyrészt innen - a zseniális kerttervezésnek és a kiválóan végrehajtott parkrekonstrukciónak köszönhetően - ismét remek rálátás nyílik az Erdődyek ősi családi örökségére, a Somló hegy ormán magasodó várromra, másrészt a tóban pazar módon tükröződik a kastély hófehér sziluettje. Bárki bármennyi időt is tölt el a kastélyparkban, ez a két látványosság kötelező fotótéma.

 


Az egyik fő látványossága a tóban tükröződő kastély. Egy ilyen távoli tükröződést nem lehetett könnyű kiszerkeszteni. Nagy riszpekt érte Charles Moreau-nak, a kert tervezőjének


Megéri le-letérni a fehér köves ösvényekről, és szabadon bóklászni a mára tekintélyes méretűvé nőtt kocsányos tölgyek és nyárfák között, mert könnyen olyan érzésed támadhat, mintha a Gyűrűk Urába csöppentél volna, és Középföldén a beszélő faóriások, az entek birodalmában járnál. Akik most ugyan nincsenek épp beszédes hangulatban, de bármelyik pillanatban megelevenedhetnek, és felkaphatnak, hogy füledbe susogják évszázados titkaikat.

A következő kép, amely biztosan megállásra és némi gondolkodásra késztet, az egy zöld mohával benőtt kőszarkofág a park belsejében. Nem sikerült kideríteni, hogy mi ez pontosan, és mi végre van itt, de mindegy is, mert elképesztően jó lődörögni e szép, csendes farengetegben, és eltűnni a világ elől, még ha csak egy rövid időre is.

 

 
Nem kell ahhoz külföldre utazni, hogy a kertépítészet remekeire bukkanjunk. Elég csak Dobáig menni


A park egyik botanikai különlegessége a kastély keleti homlokzata előtt magányosan gubbasztó szomorú japánakác (Sophora japonica ’Pendula’), amely még az eredeti növényállományból maradt itt. Nemcsak kora, egzotikus formája, de nagysága is a hazai legek közé emeli. Ebből a fából nem sok található Magyarországon, egyik szép példányát például a budapesti Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola japánkertjében nézheted meg.

 


A kastély keleti homlokzata előtt talájuk a park egzotikus növénybüszkeségét, a szomorú japánakácot
 

A léleknyugtató angolkerti andalgás mellé jó alternatíva lehet a közeli Somló hegy 432 m magas csúcsán álló Szent István-kilátó megmászása, illetve innen egy rövid túrával a vár romjainak megtekintése. A hegy valamennyi turistajelzése sárga színű, így ha mindig a sárga úton jársz, eltévedés kizárva. S ha már a Somló lankáin barangolsz, akkor a hegy bravúros furmintjaiból mindenképp hörpints fel egy-két pohárral. De óvatosan vele, nehogy a borkóstolás végére a furmint hörpintsen fel téged! Nem viccelek. Nagyobb mennyiségben a somlói furmint sem teszi.

A Turista Magazin ajánlja:
A túra útvonala: Somlóvásárhely-Taposó-kút-Szent Margit-kápolna-Szent István-kilátó-Somló vára-Kinizsi-szikla-Sédfő-forrás-somlószőlős-somlóvásárhelyi országút autóbusz-megállója. Táv: 7,6 km. Szint: 265 m. Menetidő: kb. 2 óra 30 perc.
 

Parkrehabilitáció számokban

A kert rekonstrukcióját Alföldy Gábor 2008-ban Europa Nostra díjjal jutalmazott kerttörténeti dokumentációja és helyreállítási javaslata határozta meg. Az európai uniós forrásból finanszírozott felújítás során bozótirtást 35 hektáron, gyepesítést 24 hektáron, erdőszerű fatelepítést 3,8 hektáron, útépítést pedig több mint 9 ezer négyzetméteren végeztek. A négy tóból 19,5 ezer köbméter iszapot kotortak ki, és öt fahidat is építettek. A kastély egy dombtetőn áll, ezért a nyiladékok megtisztítása után, az eredeti kerttervezői szándéknak megfelelően, ismét látszik a környező táj összes látványos épülete - a szomszédos falvak templomtornyai és a somlói vár.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megújult kastélyparkkal csalogat a dégi Festetics-kastély

Megelevenedő évszázadok a gyulai kastélyban

Még több hír a hazai kastélyainkról

 


 

Cikkajánló