Frissítő források kiránduláshoz

Napsütés, kikelet, zöld erdők - ki ne vágyna erre a hosszú tél után? És ha a jó idő végre beköszönt, elkezdhetjük tervezgetni az első tavaszi kirándulásokat. A források pedig az egyik legjobb célpontjai lehetnek egy feltöltődős erdei sétának. Mutatunk néhány különleges hazai forrást, amit nem érdemes kihagyni. 

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Gulyás Attila
2018. március 2.

Napsütés, kikelet, zöld erdők - ki ne vágyna erre a hosszú tél után? És ha a jó idő végre beköszönt, elkezdhetjük tervezgetni az első tavaszi kirándulásokat. A források pedig az egyik legjobb célpontjai lehetnek egy feltöltődős erdei sétának. Mutatunk néhány különleges hazai forrást, amit nem érdemes kihagyni. 

Most olyan magyarországi forrásokat ajánlunk, amelyekhez nem csupán a szép természeti környezetért, hanem a felfrissülésért is muszáj ellátogatni, akár mind a négy évszakban. 

 

1. Kánya-forrás, a „háromlyukú”

 

 

Aki a csörgedező patakokkal és kisebb-nagyobb vízesésekkel, forrásokkal kísért erdei kirándulásokat kedveli, annak a Mecsekben található Nagy-Mély-völgyet mindenképpen ajánljuk. A völgyet egyedi növény- és állatvilága mellett víznyelők, barlangok, mésztufagátas vízesések, források sokasága teszi érdekessé. A mésztufa képződése során ugyanis látványos gátak, lépcsők, zuhogók, apró tavacskák keletkeztek a völgyben végigfutó patak medrében. A völgy egyik pompás látványossága pedig a Kánya-forrás, amely a Mély-völgyi-kőfülke alatti barlangból kifolyó vizet vezeti le. A „háromlyukú” karsztforrást Csokonay Sándor és Molnár István vezetésével 1974-ben foglalták. A folyamatosan bővizű forrás környéke festői kirándulóhely, közelében padok és tűzrakó hely csábít piknikezésre. Legegyszerűbben Mánfa községtől egy kb. 5 kilométeres, kellemes gyaloglással közelíthetjük meg a piros sáv jelzésen. A Kánya-forrás közelében további remek túracélpontokat találunk: a Mariska-forrást, a Mély-völgyi-kőfülkét, a nagy-mély-völgyi Kőlyukat és a Cserkész-forrást.

 

 

2. Hét-forrás, a kívánságok teljesítője

 

 

A honfoglalás ezeréves évfordulója alkalmából 1896-ban kiépített forrás nem véletlenül a Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb túracélpontja. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy környezetével együtt a leglátványosabb forrásaink közé tartozik, mellette égbe nyúló fák, egy nagy vízgyűjtő medence és asztalok, padok, tűzrakó helyek várják a kirándulókat. Maga a forrás is szemrevaló kis oszlopaival és a hét kifolyónyílással, amelyek fölött a hét vezér neveit viselő táblákat helyeztek el. Egykor az a hír járta, hogy aki mindegyikből iszik, annak teljesül egy kívánsága. A Hét-forrást régebben Várkutának és Óvárkútnak is hívták, utóbbi elnevezés abból ered, hogy vízzel látta el a fölötte magasodó Óvárat, Kőszeg első várát. A középkori épület helyén ma kilátó áll, ahonnan tiszta időben az Alpokat is meg lehet csodálni. A forrást több irányból megközelíthetjük, például az Országos Kéktúra útvonalán a kőszegi vasútállomástól indulva, a kálváriatemplomot érintve a Pintér-tetőn keresztül, avagy a belvárosból a Király-völgyön és a Kincs-pihenőn át.

 

 

3. Szikla-forrás, a természet csodája

 

 

Ezúttal nem egy kiépített forrásról van szó: Magyarország egyik legszebb természeti képződményeként tartják számon a Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy különleges karsztforrását, nem is kérdéses, miért. A függőleges sziklafalból előtörő nagy mennyiségű víz egy kis tóba ömlik, amelynek partjáról korlát mögül gyönyörködhetünk a nem mindennapi látványban. Kialakulásáról azt kell tudni, hogy amikor a csapadék a mészkőre hullik, a hasadékokon, víznyelőkön keresztül lefelé szivárog, a mélyben pedig barlangrendszereket alakít ki, aztán a felszínre tör - ezt láthatjuk a közelben, feljebb fakadó Szalajka-forrás mellett a Szikla-forrás esetében is. A kettő vízrendszere részben közös, utóbbi vízgyűjtő területe nagyjából 4-6 km2. Ha élményekben gazdag kirándulást szeretnénk tenni, pattanjunk fel a Szilvásváradi Állami Erdei Vasútra, és szálljunk le a végállomáson. Vegyük célba a szintén méltán nevezetes Fátyol-vízesést, majd kövessük a Szalajka-patakot egészen a forrásig, ahol kiépített pihenőhely is várja a megfáradt vándort. A pisztrángos tavak szintén a közelben találhatók.

 

 

A márciusi magazinban még több különleges forrást találsz, amiért garantáltan megéri tavasszal útra kelni. Ha kíváncsi vagy, hová, szerezd be a legfrissebb számunkat az újságárusoknál vagy rendeld meg online.

 

A MÁRCIUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.
 

 

Cikkajánló