Garda, sügér vagy magyar bucó?

Ez a kérdés válasszatok! Ismét voksolhattok az év halára!

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Dibus tamás
dgp Martin
zuvys
2013. október 10.

Ez a kérdés válasszatok! Ismét voksolhattok az év halára!

A 2014 halára a Magyar Haltani Társaság honlapján szavazhattok, ahol folyamatosan nyomon követhetitek a három fajra leadott voksok alakulását. A választható fajok képe mellett a garda, a sügér és a magyar bucó környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is olvashattok.

 

Harka Ákos, a társaság elnöke elmondta, hogy a versengés három résztvevője közül a garda - amellett, hogy vészesen megfogyatkozott vizeinkben - azért került a listára, mert a társaság Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából a Balaton "látott halával" szeretné felhívni a figyelmet a nagy polihisztor munkásságára és A magyar halászat könyve című művére.

 

 

A horgászok javaslatára kapott lehetőséget a megmérettetésre a széles körben elterjedt és népszerű sügér. A természetvédők jelöltje pedig az a fokozottan védett, példányonként 100 ezer forint eszmei értéket képviselő magyar bucó, amely az utóbbi időkben néhány tisztábbá vált folyóvízbe is visszatért. Magyarországi állománya azonban még mindig messze elmarad a megfelelő szinttől, ezért továbbra is megkülönböztetett figyelmet igényel.

 

Harka Ákos hangsúlyozta: a most meghirdetett és a hagyományoknak megfelelően ez év utolsó napjáig tartó voksolás kitűnő alkalmat kínál arra, hogy ismertebbé tegyék az őshonos halakat, bemutassák természeti értékeinket.

 

A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász és a menyhal nyerte meg a közönségszavazást.

 

Cikkajánló