Gigantikus méhkaptár a Rám-szakadéknál

Az egyik leglátogatottabb főváros környéki turistacsomópontnál egy új fogadóépület szolgálja a kirándulók kényelmét és biztonságát.

Szerző:
Turista Magazin/Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Csanádi Márton
2022. szeptember 29.

Az egyik leglátogatottabb főváros környéki turistacsomópontnál egy új fogadóépület szolgálja a kirándulók kényelmét és biztonságát.

Hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága a Dömös környéki vadregényes szurdokvölgy, a Rám-szakadék, illetve a közelben magasodó, csodálatos panorámájáról nevezetes Prédikálószék, illetve a Vadálló-kövek. A kettő közötti völgyben helyezkedik el a Szentfa-kápolna és a Kaintz György-forrás, amely az itteni túrák csomópontja.

A hely népszerűségére jellemző, hogy a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. évente több százezer belépést regisztrál itt.

A helyszínről a Visegrádi-hegység és a Dunakanyar számos látványossága megközelíthető. A már említett Rám-szakadék természeti szépsége miatt méltán tartozik a Dunakanyar legismertebb kirándulóhelyei közé. A vulkanikus kőzetbe vágódott szurdokvölgy mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, és természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak.

A völgy másik oldalán a Dunakanyar másik népszerű látványossága, a Prédikálószék magasodik, melynek csúcsára a Pilisi Parkerdő Zrt. 2016-ban épített kilátót Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján. A csúcsra a Visegrádi-hegység egy másik igen nehezen járható útvonala vezet fel a szintén vulkáni andezittufából kipreparálódott sziklasoron, a Vadálló-köveken keresztül.

Új, többfunkciós fogadóépület

A jó hír az, hogy a Visegrádi-hegység egyik leginkább frekventált kirándulóhelyén mostantól egy korszerű, többfunkciós fogadóépület szolgálja a természetjárók kényelmét és biztonságát. Szeptember 28-án adták át a képeken is látható, leginkább egy gigantikus méhkasra emlékeztető épületet a Dömösről vezető út mellett, a Szentfa-kápolna szomszédságában.

A 29 négyzetméter alapterületű, fából készült könnyűszerkezetes épület felső szintjén lévő teraszán a vendégek megismerkedhetnek a helyi termékekből készült finomságokkal, de lehetőségük nyílik akár a magukkal hozott úticsomag elfogyasztására is. Az első emeletén külön helyiséget alakítottak ki a bajba jutott turisták ellátására. Defibrillátor, elsősegély-csomag és hordágy mellett megtalálhatóak az erdei kirándulás során gyakori problémát okozó kullancs-csípés elleni eszközök is, valamint a darázscsípés sürgősségi ellátásához szükséges gyógyszerek és kötszerek. Mindezek használatát szakképzett személyzet segíti.

AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A beruházást a Pilisi Parkerdő Zrt. valósította meg a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban, a Széchenyi 2020 európai uniós projekt GINOP-7.1.2.-15-2017-00019-es kódszámú, Lépésekre a Dunakanyartól című pályázat keretei között mintegy 78 millió forintból. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.

Cikkajánló