Gyönyörű a tatai vadludak reggeli kihúzása – videó

A Tatai Vadlúd Sokadalom oldalán látható rövid videóban több ezer vadlúd húz ki egyszerre a tóról. Mindehhez a hátteret a felkelő nap és a pasztellszínű ég adja.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt illusztráció)
2022. november 29.

A Tatai Vadlúd Sokadalom oldalán látható rövid videóban több ezer vadlúd húz ki egyszerre a tóról. Mindehhez a hátteret a felkelő nap és a pasztellszínű ég adja.

A Tatai Vadlúd Sokadalom oldalán megosztott felvételt Schmidtné Kővári Ilona készítette a vadludak reggeli kihúzásakor. A vadlibák alkonyat környékén szállnak be a tóra, amely biztonságos éjszakázóhelyet jelent számukra, hisz itt a ragadozók nem tudják elkapni őket. Reggel, az első fényekkel aztán a madarak egyszerre indulnak meg a környező táplálkozóhelyek felé. Az esti behúzáshoz hasonlóan a reggeli kihúzásuk is nagyon látványos, ahogy azt ez a felvétel bizonyítja.

Pár napja volt az országos vadlúdszinkron, amelynek során az ország minden részén, a fontosabb vadlúdtelelőhelyeken összeszámolják a vadludakat. A „Tatai-tavak Ramsari Területen”, amely az Öreg-tó mellett magában foglalja a közeli Réti-tavakat, a Fényes-forrásokat és Ferencmajori-halastavakat is, 48 380 libát számoltak. A legtöbb 47 070 példányt nagy lilikből számolták, 1270 nyári lúd mellett kisebb számban ritkább fajok is feltűntek, például 24 vörösnyakú lúd, öt kis lilik és két apácalúd is.

A legtöbb vadlúd egyébként a Hortobágyon tartózkodik, ott több mint 82 ezren vannak, de a tatainál jóval nagyobb területen szétszóródva. Nagyon sok, 57 ezer lúd időzik a Velencei-tó és a Dinnyési-fertő térségében is. A vadlúdszinkron napján az egész országban összesen több mint 353 ezer vadludat számoltak össze.

Cikkajánló