Ha teheted, tedd le az autód, és ne csak egy napra

Ma van az autómentes nap, amikor számos országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta problémákra. Te mivel mentél ma munkába?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2023. szeptember 21.

Ma van az autómentes nap, amikor számos országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta problémákra. Te mivel mentél ma munkába?

Az 1990-es években több nyugat-európai országban mozgalmak jöttek létre, amelyek a motorizált közlekedés hátrányaira hívták fel a figyelmet. Az első autómentes napot 1997-ben a francia La Rochelle-ben rendezték meg, egy évvel később már egész Franciaországban megtartották a rendezvényt, amelyhez Olaszország 40 városa is csatlakozott.

2000 februárjában az Európai Unió 13 tagországa közös nyilatkozatban ismerte el a rendezvényt, amelyet 2001-ben az akkor még csak tagjelölt Magyarország is aláírt.

2002-ben a több mint 1000 európai városra kiterjedő esemény már 100 millió lakost érintett. Később több Európán kívüli ország – például Izrael, Japán, Kanada – is csatlakozott a rendezvényhez.

Az autómentes nap célja, hogy felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti és egészségügyi problémákra, arra ösztönözze az embereket, hogy autó helyett inkább környezetbarát közlekedési módokat válasszanak, de a rendezvény a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére is szeretné ráirányítani az illetékesek figyelmét.

Hagyományosan minden évben megfogalmazzák a rendezvény aktuális mottóját, és a városok a mottóban megfogalmazott gondolat köré szervezik programjaikat.

Az idei év mottója: „Takarékoskodj az energiával!”

  • Az autómentes naphoz kapcsolódva már pénteken, azaz szeptember 22-én megnyílik a fővárosban pesti alsó rakpart a gyalogosok és a kikapcsolódni vágyók számára az Eötvös tér és az Irányi utca lehajtó közötti szakaszon. A Jane Haining rakparton pihenőpark és ideiglenes köztér várja az arra járókat, a 2-es villamos vágányai alatt pedig nyitva áll a közösségi viadukt. A rakpartnyitást különböző szórakoztató, zenés és ismeretterjesztő programok színesítik, ezekről a Budapest 150 oldalon olvashatók a részletek. Szeptember 23-án és 24-én a bejárható szakasz a szokásos hétvégi rakpartnyitásokhoz hasonlóan a Margit hídig tart majd. Az érintett szakaszra csütörtökről péntekre virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be az autók.
  • Szeptember 22-én, az autómentes napon Zircen, Kiskunfélegyházán, Bajon, Törökbálinton, Budapesten, Budakalászon, Ajkán és Bicskén is leszbicibusz” menet, amelynek lényege, hogy meghatározott útvonalon együtt bringáznak majd a szülők, a gyerekek és a pedagógusok. A bicikliző menetbe bárki becsatlakozhat. A Barcelonából indult „bicibusz” mozgalom tavaly jelent meg először Magyarországon, akkor Verőcén indult „bicibusz” menet.
Cikkajánló