Hanák Kolos Emléktúrára várják a természetjárókat

Hanák Kolos halálának 100. évfordulóján a Hanák Kolos Turistaegyesület emléktúrát szervez. A december 9-én megrendezésre kerülő túra a mátrai turizmus megalapítójának szülőfalujából, Szurdokpüspökiből indul, és oda is érkezik.

Forrás:
MTM Mátra Múzeuma
Hanák-gyűjtemény
2023. november 16.

Hanák Kolos halálának 100. évfordulóján a Hanák Kolos Turistaegyesület emléktúrát szervez. A december 9-én megrendezésre kerülő túra a mátrai turizmus megalapítójának szülőfalujából, Szurdokpüspökiből indul, és oda is érkezik.

Hanák Kolos (1851-1923) a magyarországi szervezett bakancsos turizmus egyik megalapítója. A mátrai turisztika kigondolója, megalkotója, népszerűsítője, évtizedekig a szervezője. A mai Magyarország első turistaegyesületének létrehozója, az első mátrai turistakalauz írója.

Halálának 100. évfordulóján a Hanák Kolos Turistaegyesület emléktúrát szervez. A szervezésben segítői és támogatói a Szurdokpüspöki Tiszta Életért Egyesület, Szurdokpüspöki Önkormányzata és a település lakói.

Az emléktúra ideje 2023. december 9., szombat.

A rendezvény központja a Hanák Kolos szülőfalujában, Szurdokpüspökin található Hanák Kolos Emlékház.

Az emléktúrára nevezni a Hanák Kolos Turistaegyesület honlapján (www.matraberc.hu) lehet december 2-ig. A túra létszámkorlátos, csak az első 500 turista nevezését tudják elfogadni. A rendezvény emléktúra, de egyéni rajtolású teljesítménytúra formájában, így a tempós haladás itt is elvárt.

Az emléktúrán két táv közül lehet választani: 15 km-es és 30 km-es túra.

Mindkét túra körút, a rajt és a cél is Szurdokpüspökin, a Hanák Kolos Emlékháznál lesz.

A túrák tölgyes erdőkben, rétek mentén, néhol fenyvesben, szurdokvölgyben, tengerszem mellett, gyógyforrást érintve, pincesoron át, bivalyrezervátumot, természetes és épített kilátópontokat érintve tesznek egy-egy kört a Mátra ritkán járt délnyugati csücskében.

A célba érkezőket Szurdokpüspöki önkormányzata egy kóstolóra megvendégeli a híres püspöki töltött káposztából.

A nevezési díj tartalmazza:

  • a rendezvény igazolólapját, útvonalának leírását, színes térképét
  • vonalkódos időmérést
  • internetes teljesítési statisztikákat
  • táv közbeni frissítést és kalóriapótlást
  • célfalatokat
  • oklevelet
  • szintidőn belüli teljesítés esetén kitűzőt.

Érdeklődni lehet:

Nevezéssel kapcsolatban: Molnár Szilárdnál, tel.: 70/397-3818, email: info@matraberc.hu

Útvonalakkal és tereppel kapcsolatban: Molnár Tamásnál, tel.: 30/244-1867, email: info@matraberc.hu

Részletes tudnivalók és nevezés a www.matraberc.hu honlapon.

Hanák Kolos, a mátrai turizmus megalapítója

Hanák Kolos (1851–1923) A mátrai turizmus megteremtője, a Magyar Turista Egyesület egyik megalapítója. Az ő irányításával készültek el az első jelzett utak, kilátók, védházak a Mátrában. Több évtizeden át a gyöngyösi közélet szervezője, s egyik központi alakja.

Felfelé ívelő jogi pályája és abasári gazdasága mellett 1886-tól írásaival is népszerűsítette a Mátrát, majd 1887-ben megalapította a Kárpát Turistaegylet Mátra Osztályát, a mai Magyarország első turistaegyletét. Hosszú évekig az egyesület elnökeként szervezte a mátrai turizmust. Tevékenysége révén út épült Benén (ma Mátrafüred) át Parádra, és a Mátra Osztály 1888-ban felépítette az első mátrai kilátót is a Sás-tó közelében, amit Hanákról neveztek el. Ő írta a Mátra első úti könyvét, a Mátrai Kalauzt, amit a nagy érdeklődés miatt a következő évben újabb kiadás követett.

Hirdetett túrákat is szervezett, s elindította a „nagytúrákat”. Az elsőt 1889 nyarán, az akkor alakult Budapesti Osztállyal, Bene-Kékes-Parád útvonalon, amit a következő nyarakon az ágasvári-galyai, az egri-diósgyőri, a siroki-galyai-benei nagytúrák követtek.

A Mátra Egylet is az ő alelnöksége és elnöksége alatt volt a legaktívabb. ’91-re elkészültek a mátrai turistautak jelzései, a következő évben a mátrafüredi strand, 1894-ben pedig a galyai Samassa-menedékház, amit később a Nékám-szállás és a kékesi menedékház követett.

Haláláig járta a Mátrát, különösen Mátrafüredet szerette, ami nem csoda, hisz létrejöttében nagy szerepet vállalt.

Hanák Kolos nevét ma számos intézmény, közterület viseli, emlékét az életében fontos szerepet játszó települések és a nevét viselő turistaegyesület nagy tisztelettel őrzik.

Cikkajánló