Hárman haltak meg a Tátrában a lezúduló lavinák miatt

A Tátra szlovák oldalán két, a lengyel oldalon egy turista vesztette életét az idei tél első lavináiban. A hegységben az erős havazás után veszélyes lavinahelyzet alakult ki.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info
2022. december 12.

A Tátra szlovák oldalán két, a lengyel oldalon egy turista vesztette életét az idei tél első lavináiban. A hegységben az erős havazás után veszélyes lavinahelyzet alakult ki.

2022. december 10-én az esti órákban egy szlovák nő kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, akinek a barátja szombat reggel egy társával a Kis-Tarpataki-völgybe indult túrázni - olvasható a magas-tatra.info oldalán. Céljuk a Vörös-torony-hágó volt, de mivel egész délután nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot, és este sem érkeztek meg a megbeszélt helyre Ótátrafüreden, ezért értesítette a hegyimentőket.

A párost a Téry menedékházban látták utoljára, ahonnan az alkalmazottak figyelmeztetése ellenére tovább indultak a Vörös-torony-hágóba. Miután a rendőrség bemérte az eltűnt páros mobiltelefonjait kiderült, hogy délután a Kis-Tarpataki-völgyben tartózkodtak. A Téry menedékházban dolgozó önkéntes hegyimentő egy kollégájával azonnal elindult ellenőrizni a hágó alatti területet, ahol a völgyből is látható nagy lavina nyomait észlelték, amely a hágó alól indult el. A hegyimentők lavinakereső eszközökkel és kutyákkal kutatták át a területet, de már csak a holttesteket találták meg a hó alatt.

December 10-én a Tátra lengyel oldalán is lavinák indultak el, amelyek több túrázót is maguk alá temettek. Lavina zúdult le a Konrád-púp térségében, ami egy lengyel turistát sodort el. A férfi 21 percet töltött hó fogságában, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, de nem tudták megmenteni az életét. Ugyancsak lavina zúdult le a Miedziane-hágó térségében a Lengyel-Öt-tó völgye felé azon a részen, ahol a turistaút télen kerülő nyomvonalon vezet a hágóba. Itt egy részben betemetett nő jóval több, mint egy órát töltött a hó fogságában, mire a hegyimentők kiásták.

A Tátrában az erős havazás után veszélyes lavinahelyzet alakult ki, 1600 m feletti magasságban 2-es fokozatú lavinaveszély van. Ahogy a magas-tátra.info is felhívja rá a figyelmet, a lavinafigyelmeztetés átlagolt, és bizonyos helyeken a kockázat ettől akár sokkal magasabb is lehet. Szombat délelőtt például spontán lavina indult el a Gáspár-csúcs környékén a Gąsienica-völgy lejtőjén, ennek ellenére a turisták a nap folyamán tovább mozogtak a lavinamezőn.

Cikkajánló