Harmóniában természeti környezetünkkel

Az Új Széchenyi Terv keretében, EU-s forrásból, több mint 400 millió forintból valósul meg a vizes élőhelyek rehabilitációja Somogyban.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Imocs
Dolczezig
Bükkös Géza
Antlmarta
Amari
2013. október 26.

Az Új Széchenyi Terv keretében, EU-s forrásból, több mint 400 millió forintból valósul meg a vizes élőhelyek rehabilitációja Somogyban.

A Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke, Tömösváry Tibor, a 2015. májusáig megvalósuló programról beszélt a Somogyfajszon tartott projektnyitó rendezvényen. Kiemelte, hogy ez az eddigi legnagyobb természetvédelmi beruházásuk, amelynek célja a vizes élőhelyek fejlesztése és új etetőterületek létrehozása a fokozottan védett vidrák, fekete gólyák és rétisasok számára, valamint a szomszédos fáslegelők helyreállítása.

 

 

Egy ilyen beruházás nemcsak természetvédelmi, hanem turisztikai szempontból is nagyon hasznos, jó példaként szolgál az ember és a természet közötti harmonikus együttélésére - hangsúlyozta a somogyfajszi központú, 1989 óta önálló jogi személyiségként bejegyzett természetvédelmi szervezet elnöke.

 

 

Mille János, a Somogy Természetvédelmi Szervezet tagja, a projekt vezetője elmondta: az elmúlt évtizedekben több fajvédelmi programban is részt vettek, ennek eredményeként megemlítette a rétisasok, a fekete gólyák és a cigányréce-állomány gyarapodását. Kiemelte a tulajdonukban lévő, 1997-ben megnyílt petesmalmi Vidraparkot is, amely az ország egyetlen vidramenhelye.

 

 

Sebesvári Judit, a kivitelező DH-I Somogy konzorcium vezetője a fejlesztésekről elmondta: a Balaton és a Dráva között elterülő öt részterületen folynak majd a munkálatok, amelynek során 53 hektáron felújítják a meglévőket, 14 hektáron pedig új etetőtavakat hoznak létre, továbbá fészkelőhelyeket is kialakítanak. A beruházás hozzájárul a helyi madár- és vidrapopuláció életkörülményeinek, a terület vízellátásának javulásához.

 

 

A páratlan természeti értékekkel rendelkező nyolcezer hektáros Boronka-melléki területet 1991-ben a Somogy Természetvédelmi szervezet javaslatára nyilvánították tájvédelmi körzetté, egyúttal a terület kezelői feladatával is megbízták. A szervezet mintegy 800 hektárnyi saját területtel rendelkezik a tájvédelmi körzetben. Központjukat Somogyfajszon, a megvásárolt egykori Kund-kastélyban alakították ki, ahol oktatóközpontot, a szomszédságában őshonos magyar háziállatokat bemutató Pásztor-parkot hoztak létre.

Cikkajánló