Hátizsák újragondolva - Eberlestock X2

Egy ideális háti útitársat nem kell félteni a víztől vagy a szúrós bokroktól, és még kisebb-nagyobb furcsaságait is könnyűszerrel megszokhatjuk, ha cserébe rendhagyó, de remek megoldásokat villant. Az amerikai Sziklás-hegységből érkezett vadonjáró hátizsák több-kevesebb sikerrel a hazai parkerdőkben is bizonyít.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2018. szeptember 13.

Egy ideális háti útitársat nem kell félteni a víztől vagy a szúrós bokroktól, és még kisebb-nagyobb furcsaságait is könnyűszerrel megszokhatjuk, ha cserébe rendhagyó, de remek megoldásokat villant. Az amerikai Sziklás-hegységből érkezett vadonjáró hátizsák több-kevesebb sikerrel a hazai parkerdőkben is bizonyít.

Rövid és közepes távokon ez a legjobb módja a fotóállvány szállításának

 

A nyár utolsó hónapjában furcsa vendég érkezett a szerkesztőségünkbe: a széles, világosbarna hátizsák nem hasonlít semmire, amit a túra- vagy a fotószsákok táborában eddig megismertünk, ugyanakkor az első benyomás sugallatával ellentétben nem is katonai célra készült. Hogy megfelelő helyet találjunk neki képzeletbeli polcunkon, ismerkedjünk meg dióhéjban a márkájával. Alapítója és tulajdonosa, Glen Eberle, a nyolcvanas években biatlonversenyzőként, azaz a sífutást a céllövészettel kombináló sportolóként tapasztalta meg, hogy néhány kritikus pillanatban milyen fontosak lehetnek a felszerelésének olyan egyedi, apró jellemzői, mint például a puskatusának súlya, illetve annak rögzítése.

 

A masszív cipzárak bejáratás nélkül még kicsit nehezen járnak, cserébe viszont szinte teljesen vízállóak
 

A hasonló, egyedi igények kiszolgálására alapította meg Eberlestock nevű vállalkozását, amelynek profilja a fegyvertokok készítése mellett rövidesen a szállításukra alkalmas hátizsákok gyártásával bővült. Az egyedi megoldások kiállták nemcsak a vadászok, de a katonák, túrázók és természetfotósok próbáját is. Felhasználóik közös igénye, hogy sok, rendkívül változatos méretű és tömegű eszközt szállíthassanak egyszerűen hozzáférhető formában, aminek a rendhagyó kialakítású zsákok meg is feleltek.

 

Kitömve, de mindennel a zsák belsejében maradva: mutatós, de ritka kombináció. A fő pakolótéren kívül még hét zárt és négy nyitott zseb várja a holmikat
 

A számos specializált hátizsák mellett az X2 az univerzálisabb típusok egyike, és mint ilyen, az egyik legnépszerűbb a kínálatban. 30 literes térfogatával a közepes méretkategóriába sorolható, az ehhez társuló tekintélyes, 2 kilogrammos tömeg ugyanakkor jelzi, hogy igazán masszív darabbal van dolgunk, amelynek teherbírását a gyártó egészen 45 kilogrammig garantálja.

 

A vállpántok valahol félúton vannak a hagyományos zsákok és a serpák mázsányi teherbírású hevederei között. Kis súlyt hordozva könnyű megfeledkezni a jelenlétükről
 

A súly hordhatóságát a nagyobb zsákokról ismerős belső alumínium csőváz, a félmerev csípőpánt és a rendkívül széles, vastagon párnázott vállpántok biztosítják. A központi főrekesz mellett még két magas oldalzsebbe is pakolhatunk. Ezek egyedi módon csak a hát felőli oldalon kapcsolódnak a zsákhoz, viszont két masszív heveder köti össze őket egymással a zsák frontoldalán. Ezek hosszát ugyanúgy tág határok közt állíthatjuk, mint a rájuk merőleges, hagyományos fedélrészt tartó hevederpárét. Ez a négy stabil vonal szinte bármilyen tárgy rögzítését lehetővé teszi, és még az sem akadály, ha mindez nagyobb, mint maga a hátizsák.

 

Ami nem fér a főrekeszbe, az kívülre is kerülhet. Kár, hogy a vízszintes hevederek kissé rövidek az igazán nagy tárgyakhoz, pedig a teherbírás adott lenne
 

A kisebb holmikat a fentieken kívül egy tágas, zárt fedélzseb és összesen négy további, felül nyitott zseb várja - természetesen az utóbbiak mérete és teherbírása is elegendő akár egy nagyobb fotóállvány számára is. Az egymás melletti zsebek pakolásakor viszont érdemes ügyelni rá, hogy a zsák szélessége kitömve jóval 60 centi fölé nőhet, amivel már nemcsak a szűk erdei ösvényeken, de a vonatokban és buszokban való mozgás is gondot okozhat.

 

A folyadéktároló rendszerekkel kompatibilis oldalzsebeket kitárva további rögzítési lehetőségek kerülnek elő. A zsákhoz passzoló 2 literes gyári víztartály külön vásárolható meg a forgalmazónál

A jól szellőző, feszített hálós kialakítású hátszerkezet széles, kiválóan párnázott csípőhevederrel egészül ki

 

Ha a zsákot inkább vertikálisan bővítenénk, avagy egyszerűen csak további zsebekre lenne szükség, a külső felületen lévő tucatnyi MOLLE-hevedersor áll rendelkezésre. A MOdular Lightweight Load-carrying Equipment, vagyis "moduláris könnyű málhafelszerelés" szabványa viszonylag rövid, de rendkívül sikeres, főként katonai múltat tudhat maga mögött. A 2000-es évek elejétől elterjedt megoldás lelke az egymás fölé fellvarrt, vízszintes hevederek rendszere, amelyre a hozzá illő, függőleges hevederekkel tárgyakat rögzíthetünk - legyen az akár egy kisebb táska a zsák oldalán vagy épp egy tölténytár tokja a katonai mellényen, a lehetőségek száma szinte végtelen.

 

Nagyobb túrához készülve. Az alsó MOLLE-helyekre csak kis táskák rögzíthetők anélkül, hogy lépésről lépésre ütögetnék a zsákot hordó hátsóját, egyébként minden könnyen elérhető
 

A kiegészítők hazai kínálata az apró bicskatokoktól a speciális irattartókon át a 10-15 literes kistáskákig terjed, de aki akar, természetesen vehet magának kézigránáttokot is, így jól elérhető helyen tarthatja például a kedvenc almáját.

 

MOLLE-szabványú rögzítés. Egyszerű és masszív


Pakolsánál nem kell megijedni, ha a főrekesz meglepően hamar megtelik, hiszen csak a két cipzáras oldalzsebbe még feleennyi holmit beletehetünk, és akkor még sem a külső szállítóhelyet, sem a MOLLE-csíkokat nem használtuk. Ha minden hely elfogyott, a két külső, nyitott oldalzseb is elnyel akár két egyliteres palckot is. A zsák (formájából adódóan) viszont a földre téve sajnos nehezen áll meg a talpán, hajlamos orra dőlni - szerencsére az anyaga a világos színe ellenére nem különösebben vonzza a koszt, de aki szeretné, három másik, sötétebb, terepszínű kivitelben is megrendelheti az X2-t.

Az egyedi megjelenésű anyag a látszattal ellentétben egyáltalán nem kényes a koszra és a koptató-karcoló behatásokra
 

Az Eberlestock X2 a gyártója többi termékéhez hasonlóan nem az egyszerű és könnyű hátizsákot keresőket célozza meg, viszont a vadászattól a fotózáson át a városi cipekedésig tucatnyi igényt kiszolgálhat, a minőségi felépítése alapján akár évtizedeken át is. 

 

 

Az Eberlestock X2 69 900 forintért kapható a Leitz-Hungária Kft.-nél,

a VII. kerületben található mintaboltjukban, 

a Damjanich utca 11-15. szám alatt.

További infó és webshop: www.leitz-hungaria.hu 

 

  

(X)

Cikkajánló