Hátizsákkal az eperszezonban - hétvégi programajánló

Remek túrák, bringázás, ínycsiklandó pecsenyével és rétessel megspékelve - már ez is igen jól hangzik május utolsó hétvégéjére, de akinek még ez se elég, az napnyugta után denevéreket is leshet, vagy földtörténeti időutazáson vehet részt. Nem mellékesen május 31-én gyereknap lesz Matula bácsival.

Szerző:
Lénárt Emese
2015. május 28.

Remek túrák, bringázás, ínycsiklandó pecsenyével és rétessel megspékelve - már ez is igen jól hangzik május utolsó hétvégéjére, de akinek még ez se elég, az napnyugta után denevéreket is leshet, vagy földtörténeti időutazáson vehet részt. Nem mellékesen május 31-én gyereknap lesz Matula bácsival.

1. Fogd a fotós cuccot, és irány a Bükk!


Ha szeretsz túrázni és fotózni, akkor neked találták ki a Varázslatos Magyarország, a Földművelésügyi Minisztérium és hazánk tíz nemzeti park igazgatóságának programsorozatát, amelynek keretében két napos fotóstúrát szerveznek a Bükkben. Lehetsz amatőr vagy profi, esetleg tanulni vágyó lelkes fiatal, a szervezők mindenkit szeretettel várnak. A tempó miatt se kell aggódnod, mert a túra jellege lehetővé teszi a fotók elkészítését. A kiránduláson lesz természetvédelmi szakvezetés, továbbá fotográfus segítségével bővítheted természetfotós ismereteidet, technikai tudásodat. Szállást és vacsorát a Rejteki Kutatóházban biztosítanak a szervezők.
Mikor?
2015. május 30-31.
Hol?
Bükk-fennsík, Olasz-kapui tanösvény, Rejtek, Lillafüred, Szent-István barlang
Bővebb infó: bnpi.hu

 

 (Fotó: Északerdő Zrt.)


2. Túra, tekerés és pecsenye Cseszneken

 

Mindegy, hogy a bakancsra vagy a bringára szavazol, szombaton kerekedj fel, és meg se állj Csesznekig, a Bakony egyik legszebb településéig, ahol 15, 25 és 40 km-es túrákon vehetsz részt. A bringások 70 km-t tekerhetnek végig. A távokon a faluban és az erdőben lévő pecsételőhelyeket kell érintened, majd a nevezési lapodat az arra kijelölt helyen leadni. Jó hír, hogy a nevezési díj egy részét mindenki visszakapja „picula” formájában, amely pecsenye, rétes fogyasztásra vagy lovaglásra, szamaragolásra fordítható. A programot kézművesvásár, falusi színjátszás, a kicsiknek játszóudvar és állatsimogató színesíti.
Mikor?
2015. május 30.
Hol?
Csesznek
Bővebb infó: nomotor.hu

 

(Fotó: Somogyvári D. György)


3. Kövesd a titokzatos bőregereket

 

A denevérekről megoszlanak a vélemények, most azonban kiváló lehetőséged lesz arra, hogy egy szervezett program keretében megismerkedj ezekkel az egyáltalán nem visszataszító állatokkal. A szemed láttára és füled hallatára fognak megelevenedni, a napnyugtát követő repülésüket infrakamerás képernyővel és ultrahangdetektoros kihangosítással követheted nyomon. Az est folyamán a kis patkós denevérrel, nagyfülű denevérrel és a barna hosszúfülő denevérrel ismerkedhetsz meg közelebbről. A 2 km-es vezetett túrára előzetes jelentkezés szükséges.
Mikor?
2015. május 30., 18.00
Hol?
Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya - Királyrét)
Bővebb infó:
dunaipoly.hu

 

 (Fotó: Shutterstock)


4. Földtani kalandozás a Lóczy-barlangnál

 

Ha a csemete idáig csak képeskönyvekben találkozott ősmaradványokkal, akkor itt az ideje felkeresni az Európai Geoparkok Hete alkalmából megrendezett programot a Lóczy-barlang bejáratánál (Balatonfüred határában), ahol változatos kézműves foglalkozással várják a látogatókat. A kísérletező kedvű gyerekeknek lehet majd cseppenteni, karcolni, iszappal, vízzel teli edényekkel, kagylótörmelékekkel, gipszből készült csiga- és kagyló kőbelekkel mesterkedni. A legkisebbek geomesét is hallgathatnak. A játékos foglalkozás után interaktív vezetés keretében lehet majd bejárni a Lóczy-barlang kacskaringós járatait, illetve lehetőség lesz kirándulást tenni a Tamás-hegyen lévő Jókai-kilátóba.

Mikor?
2015. május 30. 9:00-12.00-ig
Hol?
Lóczy-barlang
Bővebb infó:
bfnp.hu

 

 (Fotó: dr. Elter Tamás)

 

5. Engedj az eper csábításának Tahitótfaluban

 

Keress fel egy festői települést a Dunakanyarban, bolondítsd meg egy kis földieperrel, és máris jól fogod magad érezni azon a fesztiválon, amit idén 17. alkalommal rendeznek meg Tahitótfaluban. Az epertermesztésnek ugyanis nagy hagyományai vannak itt, amit évről évre megünnepelnek a lakosok. A vendégeket a guszta finomságok mellett kiállítások, koncertek, játszóház, kézműves foglalkozások várják.

Mikor?
2015. május 29-31.
Hol?
Tahitótfalu, Tahi hídfő
Bővebb infó: tahitotfalu.hu

 

(Fotó: Shutterstock)

 

Gyermeknap mindenkinek!


1. Halászlecke Matula bácsitól


Akár ismeri a gyerkőc Fekete István klasszikusát, a Tüskevárat, akár nem, akkor is ott a helyetek a Boki-Dunánál, ahol Matula az öreg halász vezeti be Tutajost a halászok mindennapi életébe. A program során a kicsik bábok segítségével ismerkedhetnek meg a Duna menti tradicionális halászati eszközökkel és használatukkal. A mókázás után kézműves foglalkozással és játékos feladatokkal kerülhetnek közelebb a vízi világhoz. A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Mikor?
2015. május 31. 10.00 óra
Hol?
Boki-Duna, Erdőfűn haladva 1,5 km-re
Bővebb infó: fehergolyamuzeum.hu

2. Horgonyt fel, fedezd fel Gemencet

Ezt a programot kár lenne kihagyni vasárnap, annál is inkább, mert nem mindennapi környezetben hajókázhatsz a lurkóval. A Gemenc sétahajó kézműves foglalkozással várja a kicsiket. Az erdőgazdaság járatain természetes alapanyagokból kishajókat készíthetnek a gyerekek, miközben a gyönyörű Gemenci erdő szegélyezte Dunán tesznek körutazást.
Mikor?
2015. május 31. 14:00 és 15:30 óra
(Jegyelővétel a Bajai Tourinform Irodában 2015. május 30-án 13:00 óráig)
Hol?
Gemenc Vándorpont - Baja, IV. Károly rakpart
Bővebb infó: gemenczrt.hu

 

(Fotó: Gemenc Zrt.)

 

3. Mesebirodalom Székesfehérváron

Minden bátor legénykét leánykát, ifjoncot és fiatal kisasszonyt szeretettel várnak a történelmi emlékekben gazdag egykori királyi székhelyen, ahol a városi és falusi élet próbatételei állnak a kétnapos gyermeknapi fesztivál központjában. A vidéki és polgári miliőt idéző játéktéren bábelőadásokkal, koncertekkel és népi piknikkel kedveskednek a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Lesz kalendáriumfejtő, megtöltendő kofakosár, kiszámolósdi, csűrdöngölő és egy ördöngös cimbalom is.

Mikor?
2015. május 30-31.
Hol?
Székesfehérvár
Bővebb infó:szekesfehervar.hu

Kapcsolódó cikkeink:
Még több hír Gemencről
Még több hír a denevérekről

Cikkajánló