Keresés eredménye

Olvadozó jégcsapok nyomában

Ezúttal a vízesésekre koncentrál a Természetjáró heti túraajánlója. Ha szerencsénk van, még elcsíphetjük a jégcsapokba dermedt zuhatagokat, de akkor is lesz miért útnak indulni, ha a hétvégén melegedni kezd az idő, hiszen az olvadó hó és a januári esőzések nyomán a legszebb formájukat mutatják a vízesések.

2023.02.09.
„Tátra-látó” kilátók

„Tátra-látó” kilátók

Konfár Tibor 2023.02.02

A hideg idő beköszöntével rendszeresen tűnnek fel a neten szebbnél szebb fotók a Tátra hófödte csúcsairól, amelyeket nézegetve felötlik az emberben, hogy milyen jó lenne ezt élőben is látni. Persze a fotók többsége profi géppel készült és utólag megmunkált, viszont egy dolgot nem adnak vissza: azt a fantasztikus érzést, amikor ott állsz a hegytetőn, és a lábaid előtt hullámzik szinte a teljes egykori magyar Felvidék.

Tovább

Havas túra a Bükkben

Másokhoz hasonlóan mi is alig vártuk, hogy hó ropogjon a talpunk alatt a Bükkben, így amint lehetett, vettük a meleg bakancsot és a kamáslit, és tettünk egy igazi téli hangulatú túrát, sokszor a 40 centis hóban gázolva. Képes élménybeszámoló.

2023.01.23.

Beindultak az időszakos karsztforrások a Bükkben

A csapadékos időjárásnak köszönhetően felszínre törtek a dél-bükki időszakos karsztforrások. Zubog az Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás. Ezek a januárban ritka, látványos természeti jelenségek, amíg működnek, addig igazi turistamágnesek.

2023.01.22.

A Nagy-Hideg-hegyen már térdig ér a hó

A Börzsönyben 600 méteres magasság fölött már szép hótakaró alakult ki, például a Nagy-Hideg-hegyen 40 centi hó esett. A Duna túlpartján, a közeli Dobogókőn is elérte már a 15 centit a hó vastagsága. A szakemberek azonban mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy a havas hegyek számos veszélyt is rejtenek.

2023.01.19.

Hór-völgy – Téli túra a Bükk leghosszabb patakvölgyében

Érdemes bakancsot húzni a hidegben is, mert ilyenkor télen egészen különleges élmény az erdőt járni. Az ország egyik leghosszabb völgyében gigantikus mészkősziklák, púpos kőtömbök, mészégetők, üveghuták, rejtekadó barlangok között kanyarog a túraösvény és a bringaút, de az Ódorvár sziklakiszögellésének körpanorámája mindent visz. Télen az menjen a Hór-patak völgyébe túrázni, aki teljesen ki akar kapcsolni.

2023.01.15.

Egykor és ma: a Petőfi-kilátó a Bálványon

A Bükk egyik legmagasabb csúcsán, a 956 méter magas Bálványon álló kilátóból tiszta időben nem csak a Magas-Tátrát, de lényegében az egész Északi-középhegységet láthatjuk. Mutatunk pár régi fotót a kilátóról.

2022.12.30.

Amiről a sokat látott Bél-kő regél

Egy monumentális, csonka bükki bérc, amelynek térképről leolvasható helynevei és a messziről is lenyűgöző látványt nyújtó, meredélyes tájsebei egyaránt kíváncsivá teszik az embert. Mi történhetett ezzel a heggyel?

2022.12.28.

Kalóriaégető túraötletek az ünnepekre

A Természetjáró.hu kínálatából most olyan túrákat ajánlunk az Alpokra kilátást nyitó Kőszegi-hegységtől a havas sportok hazai fellegvárának számító Mátrán át a túrázókat a háborítatlan erdőségeivel elvarázsoló Bükkig, amelyeken a szabadban végzett, egészséges testmozgás élményén túl a téli hangulat is átélhető - még akkor is, ha úgy tűnik, a fehér karácsony sajnos ismét elmarad.

2022.12.22.

Ahol Rákóczi volt a gondnok és Petőfi a kocsis: a legendás Bánkúti turistaház története

A Bükk-fennsík északi peremén, a Bálvány és a Borovnyák nyergében, 880 méteres magasságban felépült menedékház évtizedeken át a miskolci túrázók és síelők fellegvára volt. A rendszerváltást követően gazdátlanul omladozó épület csodával határos módon menekült meg a pusztulástól, jelenleg igényes hegyvidéki panzióként várja a kirándulókat.

2022.12.22.