Hawaii-szigeteken folytatódott a leghosszabb magyar nászút

Zárug Zita és Harkányi Árpád három éve indultak el a Hősök teréről, hogy fekvő kerékpárjaikkal megkerüljék a Földet. Kilométer számlálójuk 25700 km-nél, ők maguk pedig Amerikában járnak.

Szerző:
360fokbringa.hu
Fotó:
Zárug Zita és Harkányi Árpád
2014. június 24.

Zárug Zita és Harkányi Árpád három éve indultak el a Hősök teréről, hogy fekvő kerékpárjaikkal megkerüljék a Földet. Kilométer számlálójuk 25700 km-nél, ők maguk pedig Amerikában járnak.

Három éve (nász)úton - A magyar nászutasok a világ legmagasabb hegyén ünnepeltek

 

Sose gondoltuk volna, hogy eljutunk Hawaii-ra, mert pár hónapja még az utunk folytatása is veszélybe került. Aztán találtunk munkát Új-Zélandon, Árpi pedig észrevette, hogy ezeken a paradicsomi szigeteken keresztül olcsóbbak a jegyek Észak-Amerikába. Így kerültünk ide.

 

 

Vigyázat, kókuszdió veszély!


Kezdetben nehezen igazodtunk el, idő volt megszokni az új mértékegységeket, helyi sajátosságokat. Például minden tele van tiltó és figyelmeztető táblákkal, amit eleinte nagyon furcsálltunk. Aztán rájöttünk, hogy ez azért van, hogy az emberek ne tudjanak annyit pereskedni. Ennek itt nagy divatja van, kering egy városi legenda Honoluluban, hogy egyszer egy fickó beperelte az államot, mert az egyik pálmafáról ráesett a vállára egy kókuszdió. A per végén állítólag 3 millió dollárt kapott, amit el tudunk hinni, mert talán sehol máshol a világon, de bizony itt még a pálmafákon is láttunk figyelmeztető táblákat.

 

 

Betyár, a magyar komondor


Persze az emberek, mint mindenütt, itt is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, az utolsó hawaii napunkon például megismerkedtünk Tim-mel. Akkor jött oda hozzánk, amikor a kutyája majdnem levizelte a cuccainkat. Beszélgetni kezdtünk, aminek az lett vége, hogy olyan csodaszép helyekre vitt el minket, amelyeket csak az itt lakók ismernek
” - számolt be utazásuk 29. országáról, az USA-ról Zita.

 

 

Kikapcsolódás Hawaii módra

 

Évforduló a legmagasabb hegyen

Házassági évfordulójukat Hawaii Nagy Szigetén, szó szerint a fellegekben töltötték, felkerekeztek ugyanis a Mauna Kea nevű vulkánra. „Este 10 órakor indultunk, egész éjjel bicikliztünk, hogy másnap délre fent legyünk a 2800 méter magas látogatóközpontban. Innen már csak egy hátizsákkal, gyalog folytattuk, hogy naplementére fent legyünk a 4207 méter magas csúcson, amit, ha nem a tengerszinttől, hanem a hegy lábától számolunk, akkor a világ legmagasabb hegyének tartanak. Így mérve 10100 méter magas, persze ebből közel hat kilométer a tengerfelszín alatt található. Odafent állni messze a felhők felett, a Csendes-óceán közepén, felejthetetlen élmény volt!” - lelkendezett a legújabb élményükről Árpi.

 

 

Oahu Hawaii, háttérben Honolulu


Bár odafent most is kapkodnunk kellett a ritkább levegőt, tengerszinttől mérve mégsem ez a legmagasabb hely, ahol jártunk. Amikor 2012-ben a Himalájában kirándultunk, akkor 5614 méter magasba sikerült feljutnunk az Annapurna-körtúrán. Míg ott 4200 méteren még zöldségeket termesztenek a helyiek, addig itt igazi marsbeli táj várt ránk. Hihetetlen, hogy egyik reggel még a teknősökkel úsztunk, másnap este pedig már fent álltunk messze a felhők felett, a világ legzavartalanabb, csillagos egét szemlélve” - tette hozzá Zita.

 

 

A Himalájában, 5416 méteren


A Nagy Sziget azért is érdekes volt számukra, mert találkoztak néhány ott élő magyarral. Nélkülük sosem tudták volna meg, hogy milyen finom a mangóból készített házi pálinka, és hogy a komondor, bár remek házőrző kutya, a tengertől a nagyon fél. Egy percig sem csodálkoztak, hogy sokan örökre itt ragadnak, hiszen a környezet valóban paradicsomi, a pálmafákról fürtökben lógnak a finom lével teli kókuszdiók, és az emberek szörfdeszkával a biciklijük oldalán közlekednek. 
Árpiék azonban folytatták az útjukat, hogy házassági évfordulójuk után kalandos utazásuk hároméves évfordulóját is megünnepelhessék a Golden Gate hídnál, San Franciscóban. Ez után Latin-Amerika felé tekernek tovább.

 

 

Krékpár szörfdeszka-tartóval Hawaiin

 

A legeket kedvelő házaspár arra a kérdésre, hogy övék lesz-e a világ leghosszabb nászútja, mosolyogva csak annyit válaszolt, hogy majd meglátják, ha a végére érnek. Zita és Árpi 2015 szeptemberére tervezik a hazatérést. Addig pedig továbbra is részletesen beszámolnak az útjukról a weboldalukon és a Facebook-oldalukon.

 

Korábbi cikkünk:
Már több mint ezer napja tart a nászút

Cikkajánló