Hazai zarándokutakon önmagad felé - 1. rész

Mindenkinek mások a motivációi, ha zarándoklatra vállalkozik: sokan azért kelnek útra, hogy dacolva a természet viszontagságaival választ kapjanak életük nagy kérdéseire, mások a személyes hit megerősítését várják az úttól. Összegyűjtöttük a legszebb és a legfontosabb magyarországi zarándokutakat.

Szerző:
TM
2018. május 21.

Mindenkinek mások a motivációi, ha zarándoklatra vállalkozik: sokan azért kelnek útra, hogy dacolva a természet viszontagságaival választ kapjanak életük nagy kérdéseire, mások a személyes hit megerősítését várják az úttól. Összegyűjtöttük a legszebb és a legfontosabb magyarországi zarándokutakat.

1. Magyar zarándokút
 

 

Országhatártól országhatárig, szent helyeket érintve, észak-déli irányban szeli át hazánkat a keresztény szellemiségű Magyar zarándokút, amelyet a Magyar Zarándokút Egyesület valósított meg. A szakaszok lefedik, érintik a különböző történelmi utakat (például római út, jeruzsálemi zarándokút, keresztes hadjáratok útja, déli Szent Jakab-út és a Via Ungheria egykori nyomvonalát). Elhatározásodtól függően része lehet a lengyelországi Częstochowa és bosznia-hercegovinai Međugorje közé tervezett nemzetközi zarándokútnak is, de eljuthatsz rajta a római zarándokútra és Santiago de Compostelába is. A Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon, Mecseken keresztül vezető út fáradalmait 20-35 kilométerenként olcsó (1500-2500 Ft/éjszaka) zarándokszállásokon pihenheted ki, de ezek kedvezményes igénybevételéhez zarándokútlevelet kell kiváltanod. Nem mellékesen ezzel az „okmánnyal” tudod igazolni a megtett távot is: 100 km teljesítése után a Magyar zarándokút zarándokává válsz, és zarándokoklevelet kérhetsz. Az út teljes hosszában, különböző térségekben önkéntesek segítik a zarándokok útját. Területi beosztásukat és elérhetőségüket a zarándokút honlapján olvashatod el. A Magyar zarándokút a Caminóhoz hasonlóan vallási felekezetektől függetlenül mindenki számára nyitva áll. A horvát-magyar határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően az út jelzései egészen Nekcséig (Našice), az egykori templomos rendházig vezetnek.

 

Hasznos információk
Útvonal: Esztergom-Máriagyűd (431 km, kitérőkkel együtt mintegy 600 km), amit kb. 16 nap alatt teljesíthetsz.
Az út fenntartója: Magyar Zarándokút Egyesület
Bővebb információ az útról: magyarzarandokut.hu
 

 

2. Via Margaritarum (Gyöngyök útja)
 

 

Mindnyájan úton vagyunk - vallják a Via Margaritarum zarándokai -, hiszen egy zarándoklat olyan, akár az életutad: elindulsz, az elágazásoknál döntéseket hozol, néha eltévedsz, és remélhetőleg egyszer biztosan célba érsz. A Gyöngyök útja egyrészt egy konkrét, jelzésekkel (sárga gyöngysor) ellátott útvonal, amely a nemzeti kegyhelytől, Mátraverebély-Szentkúttól, Esztergom, Veszprém, Celldömölk érintésével a magyarság számára szintén fontos kegyhelyig, az ausztriai Mariazellig tart. A főleg erdei turistautakon kanyargó utat járhatod egyénileg, az egyesület csoportos szervezésében, illetve úgy is, hogy egyszerre csak egy-egy részt teljesítesz. A legnépszerűbb táv Budapestről, Szent Margit sírjától (Margit-sziget) Mátraverebély-Szentkútig vezet. A zarándokszállásokról és a zarándokútlevélről a Zarándokponton és az interneten tájékozódhatsz (facebook.com/gyongyokutja és viamargaritarum@gmail.com). A Gyöngyök útja másrészt egy lelki útvonal is, amelynek állomásait az Élet gyöngyei elnevezésű füzér adja. A tizennyolc gyöngyszem az emberi élet egy-egy szakaszát, Istennel való kapcsolatát szimbolizálja. Az Élet gyöngyei zarándokfüzetét az egyesületen keresztül szerezheted be. A Gyöngyök útja közösség is, olyan önkéntesek baráti társasága, akik az útvonal karbantartásával, zarándoklatok szervezésével szeretnék minél több emberrel megismertetni és megszerettetni a gyalogos zarándoklást Magyarországon.

 

Hasznos információk
Útvonal: Mátraverebély-Szentkút-Mariazell (760 km), amit kb. 30 nap alatt teljesíthetsz. Budapest-Mátraverebély-Szentkút (180 km), amit kb. 7 nap alatt tehetsz meg.
Az út fenntartója: Via Margaritarum Zarándok Egyesület
Bővebb információ az útról: viamargaritarum.info
 

 

3. Mária-út
 

 

Az emberi találkozások megélését és a keresztény értékek megőrzését jelképezi a Mária-út, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit fűzi össze, és két főága egy hatalmas keresztet formáz: az észak-déli tengely a lengyelországi Częstochowától a bosznia-hercegovinai Međugorjéig vezet, míg a kelet-nyugati tengely az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig tart. A violaszín (lila) M betűvel jelzett utat - amely világnézeti, nemzetiségi, kulturális beállítottságtól függetlenül hív mindenkit - bejárhatod gyalog, sőt vízen is (ez a szakasz a Dunán Melktől Budapestig vezet). Ha felkerekedsz, feltétlenül szerezd be az út teljesítését segítő kalauzt, mert abban pontos tájékoztatást kapsz az egyes szakaszok állapotáról. Az útvonal megtervezésekor érdemes Garmin GPS-t használnod, mert egy megújult digitális térkép formájában az egész Kárpát-medencét behálózó útvonalat letöltheted. Ennek az adatállománynak a többi térképhez képest nagy előnye, hogy jól megkülönböztethető, mely szakaszokat látták el turistajelzéssel, illetve melyek nincsenek még jelölve. Zarándokszállást akkor vehetsz igénybe, ha van útleveled, a szakaszok teljesítését pedig az állomásokon igazolhatod. Zarándokoklevelet 100 km teljesítése után igényelhetsz. Az sem mellékes, hogy a Mária-út honlapján interaktív térképen tervezheted meg a zarándoklatot, a térkép segítségével kiválaszthatod a szállásokat és a látnivalókat.

 

Hasznos információk
Útvonal: Częstochowa-Međugorje, Mariazell-Csíksomlyó (mindkét szakasz 1400 km hosszú), amit kb. 60 nap alatt teljesíthetsz.
Az út fenntartója: Mária Út Közhasznú Egyesület
Bővebb információ az útról: mariaut.hu
 

 

4. Szent Erzsébet-út
 

 

Szent Erzsébet kultusza a középkor óta elevenen él Magyarországon, de sokáig nem volt olyan kijelölt út, amelyet a modern kor vándorai bejárhattak volna. Így született meg 2007-ben Sárospatakon, Szent Erzsébet szülővárosában a Szent Erzsébet Alapítvány ötlete, amelynek a célja, hogy összekösse az európai Szent Erzsébet-emlékhelyeket. A túra kezdőpontja Sárospatak, végpontja pedig Kassa, ahol a polgárok a szent tiszteletére gótikus templomot emeltek. A túrára Sárospatakról, a pünkösdhétfői szentmisét követő áldással kelhetsz útra, a helyszínek - amelyekre napi 16-25 km-es gyaloglással juthatsz el - Szent Erzsébet életének állomásait érintik. Az út legvégén, Kassáig, 34 km a teljesítendő penzum.

 

Hasznos információk
Útvonal: Sárospatak-Kassa (120 km), amit kb. 5 nap alatt teljesíthetsz.
Az út fenntartója: Szent Erzsébet Út Alapítvány
Bővebb információ az útról: szenterzsebetut.hu
 

 

5. Szent Jakab-zarándokút

 

 

A Szent Jakab-útja, vagyis az El Camino zarándokút magyar szaka Budapestről indul, majd Lébénybe, az ott álló több mint 800 éves Szent Jakab-templomhoz vezet. Onnan pedig még tovább, előbb Ausztria, végül Santiago de Compostela, idősebb Jakab apostol sírhelye felé tart. A Szent Jakab-zarándokút magyarországi szakasza 2009 óta járható, felépítése, hangulata, lelkisége ugyanolyan, mint a spanyolországi El Camino de Santiago zarándokútnak. A tájékozódást a zarándokútikönyvön és térképeken kívül a jellegzetes sárga fésűkagyló vagy sárga nyíl útjelzés is segíti. A magyar szakaszra ajánlott kiváltanod az érvényes zarándokútlevelet, mert azzal veheted igénybe a kedvezményes árú zarándokszállásokat, és a felmutatása után kapod meg Lébényben az út teljesítését igazoló tanúsítványt. Az út egész évben járható, nekivághatsz egyénileg vagy kisebb csoporttal is. Júliusban lehetőséged van csatlakozni a Szent Jakab apostol napjára Lébénybe érkező szervezett zarándoklathoz is, amelyről az egyesület honlapján tájékozódhatsz.

 

Hasznos információk
Útvonal: Budapest, Nulladik kilométerkő-Lébény (200 km), amelyet 8 nap alatt ajánlanak végigjárni. Lébény-Wolfsthal (76 km), amit kb. 3 nap alatt járhatsz be.
Az út fenntartója: Szent Jakab Baráti Kör
Bővebb információ az útról: szentjakabut.hu/hu
 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2016. februári számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hazai zarándokutakon önmagad felé - 2. rész

Túra a Gyöngyök útján
Végig a Szent Jakab-zarándokúton - 1. rész - A sárga kagyló sárba vész

Végig a Szent Jakab-zarándokúton - 2. rész - Inak recsegnek a Gerecsén


 

 


 

Cikkajánló