Hegyi cidri kilátással

Meghirdettünk egy hideglelős játékot a Galya-kilátó bivakszállásaiban, és a hitelesség kedvéért mi is kipróbáltuk, milyen érzés egy tökéletes panorámával megáldott hűtőkamrában tölteni az éjszakát. Nem fagytunk kockára, de ehhez kellett pár profi hálózsák is.

 

 

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
2015. december 14.

Meghirdettünk egy hideglelős játékot a Galya-kilátó bivakszállásaiban, és a hitelesség kedvéért mi is kipróbáltuk, milyen érzés egy tökéletes panorámával megáldott hűtőkamrában tölteni az éjszakát. Nem fagytunk kockára, de ehhez kellett pár profi hálózsák is.

 

 

Felejthetetlen élmény Magyarország legmagasabban fekvő kilátójából élvezni a panorámát, megvárni a naplementét, majd visszahúzódni a három bivakszállás egyikébe, és hallgatni az erdő hangjait - mindezt persze nyáron. Ugyanez télen úgy néz ki, hogy az ember dideregve körbepislog a kilátó tetején állandó lakónak számító jeges szél társaságában, majd visszamenekül valami fűtött helyre, és iszik egy forralt bort. A hideglelős játékunk lényege azonban pont az, hogy az ember nem menekül el a kilátóból a kötelező panorámaképek elkészítése után, hanem ott is tölti az éjszakát, ráadásul azok nyernek, akik a leghidegebb napokat fogják ki a tél folyamán. Ez így elsőre elég nagy szívásnak tűnhet, pedig nem az, amit azért merünk így kijelenteni, mert mi is kipróbáltuk, de ehhez alaposan fel kellett készülnünk.

 

A felkészülés alatt itt a lehető legtöbb meleg holmi beszerzését kell érteni, ezért arra gondoltunk, hogy összekötjük a bivakolást egy hálózsákteszttel. Ez már csak azért is kézenfekvő ötlet volt, mert a játék során is Deuter hálózsákokat (és fődíjnak egy hátizsákot) lehet nyerni. Elkértünk hát a Tengerszemtől azt a típust, amelyet nyereményként is felajánlottak (Exosphere -4°), kértünk mellé még két különböző modellt, de hogy legyen valami összehasonlítási alapunk és változatosság, elvittünk még magunkkal két különböző The North Face zsákot is. Ezek után nem volt más dolgunk, mint az öt zsákot és a két napra való felszerelésünket begyömöszölni valahogy az autónk csomagtartójába, és meg sem állni Galyatetőig.

 


Öt ember kétnapi felszerelése, mindez egy Suzuki S-Cross hátuljában

 

A szeptemberi átadás előtt már leteszteltük a turistacentrumot és a nyár végén Nagy Lóri kolléga kipróbálta a bivakolást a kilátóban, így tudtuk, mire számíthatunk, csak azt nem, hogy mennyire fogunk fázni a világ legjobb panorámájával megáldott hűtőkamrájában. A kilátó vasbeton fala ugyanis hűtőkamraként ontja ilyen időben a hideget, de szerencsére a padlóra jutott jó pár négyzetméternyi deszkaemelvény - ezen húztuk össze magunkat öten. Az ágyazás meglehetősen egyszerű volt, mindenki kiterítette az ilyen-olyan derékalját (pontos típusok a teszt táblázataiban), majd elkezdődött a „ki melyik hálózsákot vegye ki a kupacból” nevű játék. A társaság egyetlen hölgytagja választhatott először, aki rögtön le is csapott az egyetlen pehelytöltetes zsákra, és innentől kezdve csak a reflexeken múlott minden. Fotósunk, Gulyás Attila kapcsolt először, és magához ragadta tesztünk legmelegebb modelljét, majd ezután szinte tényleg minden mindegy alapon választottunk. Alább lehet olvasni, milyen eredményekkel is vizsgáztak a zsákok.
 

Mobil pehelypaplan - The North Face Blue Kazoo


Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy felmehetek a Galya-kilátóba bivakolni és hálózsákokat tesztelni, mert már régóta szeretnék egy könnyű, meleg hálózsákot venni, és így legalább a saját bőrömön tapasztalhatom meg, mire képesek a legújabb fejlesztések. Örömöm csak nőtt, amikor kiderült, hogy a tesztalanyok között ott lapul egy The North Face Blue Kazoo is, ugyanis már egy ideje nézegettem ezt a modellt. Tetszettek a paraméterei, könnyű, pehelytöltete van, kicsire összehúzható, az én igényeimnek megfelelő a hőtartománya, ráadásul még jól is néz ki. Szerencsére a többiek nagyon lovagiasan hagyták, hogy én válasszak először, így rögtön le is csaptam a lehetőségre, azaz a kiszemelt hálózsákra.

 

 

A tesztre a TNF Blue Kazoo prototípusát kaptuk meg, ezen kevesebb hurka volt, mint a lenti képen látható szériamodellen


Miután kihúztam a kompressziós tokjából, nagyon hamar „magához tért”, és egy hatalmas pihe-puhasággá változott. Anyaga kívül-belül kellemes tapintású, jó érzés hozzáérni. Az oldalán végigfutó cipzárat egy puha hurka fedi el, amely hatékonyan védi használóját a hidegtől, illetve teszi észrevétlenné, ha ráfeküdnénk. Csak lámpaoltás után vettem észre, hogy a cipzár húzófüle fluoreszkál, így még teljes sötétségben is könnyű volt megtalálni. Apró, de annál hasznosabb figyelmesség.

 
Mivel a tesztpéldány egy férfiaknak szánt modell volt, bőven elfértem benne. Talán túl nagy is lett volna egy sokkal hidegebb téli estén. Szerencsére létezik belőle női változat is, egy kicsit más szabással és helyenként vastagabb bélésanyaggal. A szabása egyébként nagyon kényelmes, múmia formája ellenére sem volt olyan érzésem, mintha bezártak volna. A karjaimat kényelmesen tudtam mozgatni, és a vállaimra sem tapadt rá. A kapucniját nagyon egyszerűen be lehet húzni és ki lehet engedni, félálomban sem megoldhatatlan feladat. Nekem egy kicsit hiányzott belőle egy hagyományos hőgallér, ugyanis nem szeretem teljesen behúzni a fejrészt, így ezen a helyen én hőt vesztettem, amit egy vaskosabb gallér meg tudott volna fogni. Persze van az a hideg, amikor én is a fejemre cuppantom a kapucnit. Kíváncsiságból kipróbáltam teljesen behúzva is, kellemes meglepetés volt, hogy a fejrész velem együtt mozgott, nem tekeredett el rajtam forgolódás közben. Reggel könnyen el tudtam csomagolni, megfelelő méretű a kompressziós tok. A rajta lévő három heveder segítségével egyszerűen össze lehetett húzni egészen kicsire. Az otthoni tároláshoz adnak hozzá egy nagy méretű, hálós zsákot is, amit célszerű használni, mert egy ilyen pehelyzsák meghálálja, ha nem összenyomorgatva tölti ideje nagy részét.


Gedeon Bogi

 

The North Face Blue Kazoo Regular
Kép
• Tömeg: 1106 gramm
• Töltőanyag tömege: 600 gramm
• Csomagméret: 23 × 43 cm
• Töltet: 650-es pehely
• Külső anyag: nejlon
• Belső anyag: nejlon
• Hőtartomány: -2 °C / -9 °C / -27 °C
• Egyebek: összehúzó zsinórokkal felszerelt kapucni; hőszigetelt cipzártakaró; kétirányú YKK cipzárak; rögzítőfülek derékaljhoz; kompressziós + nagy méretű tárolózsák; párnázott hőgallér
• Tesztelő neve és paraméterei: Gedeon Bogi (171 cm, 60 kg)
• Tesztelésnél használt derékalj: Therm-a-Rest ProLite
 
 

Ébredés utáni kóma, maximum öten alhatnak egy bivakszobában, mi kihasználtuk

 

 

Tökéletes kompromisszum - Deuter Orbit -5°


Nekem jutott a három Deuter közül az arany középút, az Orbit -5°, ami (mint utólag kiderült) a lehető legjobb választásnak bizonyult a tesztelés körülményeihez. A hőmérő ugyan „csupán” 3-4 fokot mutatott a bivakszobában, ami nem tűnhet vészesnek, de tegyünk hozzá még egy kis ködszitálást, valamint a kilátó tetejében folyamatos süvítő szelet, ami olyan mértékben rombolja az ember komfort- és hőérzetét, mint a Titanic utolsó öt percének megtekintése egy túlhűtött moziban.

 

A vastag betonfalak ontották a nyirkos hideget, ráadásul - mivel a színes plexik és fal között van egy kis rés - még csukott ajtónál is folyamatos légmozgás van a bivakszobában. Ne hajborzoló huzatot képzeljünk el, inkább csak annyit, ami például egy tempósabb gyaloglásnál menetszélként fellép. Ezt alapesetben észre sem vesszük, de amikor csak az orrunk lóg ki a hálózsákból, egy idő után ez is arra készteti az embert, hogy a lehető legjobban eltűnjön a zsák mélyén. Ebben egyébként nagyon jó a mínusz 5 fokig ajánlott Deuter a maga 220 centis hosszával, bár azért tegyük hozzá, hogy a tesztre egy hosszított (Large megjelölésű) kivitelt kaptunk, amelyben én valósággal elvesztem a 185 centimmel, ezért a lábrészbe még betömködtem a törölközőmet is, hogy a lehető legkevesebb légtér maradjon.

 

 


A bélés anyaga finom, puha, egyáltalán nincs zavaró, műszálas hatása. Egy minőségi télikabát bélésanyagát és kialakítását kell elképzelni, gallérostul, kapucnistól a maga számtalan zsinórjával, tépőzárjával és állítási lehetőségével. A zsákot tapogatva érezni, hogy van benne anyag rendesen, ami jó hír, viszont a vastag hőszigetelő réteg miatt elég macerás a cipzárat felhúzni. A belső anyag könnyedén beakad a cipzár kocsijába, ami után jön az idegőrlő türelemjáték, egy kicsit vissza, megint fel, megint egy kicsit vissza, és ha kapkodunk, akkor annyira beleakad, hogy se le, se föl. Nyilván erről a problémáról a gyártó is tud, mert látszik, hogy a cipzár mellett egy háromcentis sávban merevebb bélésanyagot, cipzártakarót használtak, de a gyakorlatban sajnos még ez is kevésnek bizonyult.

 


Aláöltözetet és vastag zoknit húztam fel pizsamának, amit nem bántam meg, mert miután a zsákkal együtt átmelegedtem, tökéletes volt a komfortérzetem reggelig. Egy pillanatig se fáztam, igaz, melegem sem volt, de így legalább nem kellett babrálnom a cipzárral. Forgolódni remekül lehet ebben a Deuterben, bár közel sem annyira rugalmas, mint amilyenben Lóri kolléga húzta a lóbőrt mellettem. Egyszer sem éreztem fásliba szorított múmiának magamat, és aki nem szétvetett végtagokkal szeret aludni, az összes kedvenc alvópozícióját felveheti az Orbit -5°-ben. Összességében nagyon elégedett voltam ezzel a zsákkal - aki sokat alszik szabadban a fentebb említett hőmérsékleti tartományban, az nem fog csalódni benne.

 

Nógrádi Attila

 

Deuter Orbit -5° Large
Kép
• Tömeg: 1650 gramm
• Töltőanyag tömege: 900 gramm
• Csomagméret: 24 × 48 cm
• Töltet: High-Loft Hollowfibre
• Külső anyag: Deuter Dura Lite RS
• Belső anyag: Deuter Poly-Lite Soft
• Hőtartomány: 0 °C / -5 °C / -23 °C
• Egyebek: összehúzó zsinórral felszerelt kapucni; hőszigetelt cipzártakaró; kétirányú YKK cipzárak; kompressziós tárolózsák; párnázott hőgallér; kétrétegű hőszigetelés
• Tesztelő neve és paraméterei: Nógrádi Attila (185 cm, 83 kg)
• Tesztelésnél használt derékalj: Zajo Explorer LT Matt

 

  

Hernyóvonzalom - Deuter Exosphere -4°

 

Pusztán a címkéken található számok alapján ez a hálózsák a legkevésbé téli a tesztünkben szereplő modellek között. Ezzel tisztában is voltam, amikor lecsaptam rá, de mivel aludtam már eleget kint is, bent is, melegben is, hidegben is, nem vettem aggódósra a figurát. Amikor előkerült a motyó a négy hevederrel is megokosított kompressziós zsákjából, egyből feltűnt az, amit Thermo Stretch Comfort néven futtat a Deuter: mindenhol ráncos, mint egy kínai harcikutya. Szeretem a szokatlan megoldásokat, tapogattam még egy kicsit, kiráztam, aztán rá is hajítottam a kedvenc derékaljamra, a kapucnijába meg beleraktam azt a meggymagokkal gazdagon megtömött párnát, amelyet már régóta ki akartam próbálni.

 

 

 

Vékony, szintetikus anyagú aláöltözet plusz gyapjú-szintetikus keverékű zokni - ennyi volt a pizsama. Már a bebújásnál sikerült kissé belezúgnom a konstrukcióba, az érzés pedig erősödött a teljes bekuckózást követően. Vékony vagyok, 185 centim mellé 73 kiló párosul, így nem mindegy, hogy mekkora légterek maradnak odabent. Az Exosphere, rugalmas szerkezetének köszönhetően, állati jól rásimult a testemre, majd szinte azonnal elérte az „üzemi hőmérsékletet”. Felfűtési idő gyakorlatilag nulla. Fáraós pozitúrát szoktam felvenni először, aztán amikor jönnek a különféle álmok, kegyetlenül elkezdek forgolódni. A bivakszálláson sem volt ez másként, csak éppen nem ébredtem fel arra, hogy mi a francért nem tudok mozogni, valami megint begyűrődött, nem fér el a térdem. Egészen pontosan csak egyszer riadtam fel, mert valamelyik kolléga vizelni indult.

 

 

A hálózsák legnagyobb erénye az elasztikussága, de az állítási lehetőségei sem akármilyenek. Az alsó és a felső kapucniív külön-külön állítható, a vaskos, rendes kiterjedéssel bíró hőgallér pedig nemcsak összehúzó zsinórral, hanem belső tépőzárakkal is büszkélkedhet. Matathat az ember rendesen. Az Exosphere -4° tapintása mindenhol kellemes, anyaga nem zörög, tárolózsákjába könnyen visszarakható. Nekem nagyon bejött, bár arra kíváncsi volnék, hogy a remek sztreccsérzet miként változik a használat és az idő függvényében. Kicsit irigy is vagyok azokra a szerencsésekre, akik bezsákolnak majd maguknak egy-egy ilyet a hidegleléses játékban...

 

Nagy Loránd István

 

Deuter Exosphere -4° Regular
Kép

• Tömeg: 1420 gramm
• Töltőanyag tömege: 750 gramm
• Csomagméret: 18 × 43 cm
• Töltet: Deuter Thermo ProLoft
• Külső anyag: Deuter Dura Lite RS
• Belső anyag: Deuter Poly-Lite Soft
• Hőtartomány: 2 °C / -4 °C / -20 °C
• Egyebek: különálló összehúzó zsinórokkal felszerelt kapucni; hőszigetelt cipzártakaró; kétirányú YKK cipzárak; vízlepergető Dryzone fej- és lábrész; kompressziós tárolózsák; párnázott hőgallér; Thermo Stretch Comfort kialakítás
• Tesztelő neve és paraméterei: Nagy Loránd István (185 cm, 73 kg)

• Tesztelésnél használt derékalj: Sea to Summit UltraLight Insulated Mat

 

 Nem tűnhet vészesen kevésnek, de a nyirkos hideg és a szél sokat ront az ember komfortérzetén

 

Deuter Exosphere -8° - Keveset mutat, sokat ad


Nincs tapasztalatom kifejezetten hideg időjárási körülmények közé tervezett hálózsákokkal, így kissé bizalmatlanul szemléltem a bumfordi, terebélyes, vastag múmiazsákok között meglapuló, mellettük kifejezetten kecsesnek tűnő, gazdagon szelvényezett Deuter zsákot. Gyorsan tartottam is egy főpróbát, és belebújtam, mielőtt végleg rászántam volna magam a bivakszálláson töltendő, várhatóan hűvös estére. Kételyeimet gyorsan kezdte eloszlatni a talpaimat fél percen belül kellemesen melegítő - mint utólag megtudtam -, dupla szigetelőtöltéssel ellátott, zsák a zsákban lábrész, amely „Ergofoot” kialakításának köszönhetően kellő mozgásszabadságot biztosított a lábfejemnek. Annyira, hogy kb. éjfélre sikerült is lerúgnom magamról az egyik zoknimat, de ez a hőkomfortomat egyáltalán nem befolyásolta, sőt, kissé túl is öltöztem, ezért pár rétegtől megszabadulva, egy aláöltözetben, egy hosszú ujjú utcai pólóban és fél zokniban töltöttem az éjszakát, és egyszer még szellőztetnem is kellett a forróság miatt.

 

 


A 25%-kal megnyúlni képes anyag a „szorítógumis” varrások mentén több kisebb légkamrára osztja belülről a zsákot, ezzel kizárva a nagyobb mennyiségű, meleg levegő hirtelen távozását, így biztosítja az állandó mikroklímát. A testkövető felépítés feleslegessé teszi a zsák elhagyását, könnyen lehet benne mozogni az alvóhelyen, ha át kellene rendezni valamit a sátorban. A „Stretch Comfort System” abban is segít, hogy ne csavarodjon rajtunk idegesítően össze-vissza. Bár az összehúzó zsinórral nem tudtam milliméterre pontosan az arcomra szűkíteni a kapucnit, az oldalra helyezett cipzár könnyen, akadozás nélkül jár, belülről „szigetelőcsíkkal” takart, és hasonló Deuter hálózsákokkal ikerzsákká cipzárazható össze.

 

Sztankó Bálint

 

Deuter Exosphere -8° Regular
Kép
• Tömeg: 1950 gramm
• Töltőanyag tömege: 1280 gramm
• Csomagméret: 22 × 49 cm
• Töltet: Deuter Thermo ProLoft
• Külső anyag: Deuter Dura Lite RS
• Belső anyag: Deuter Poly-Lite Soft
• Hőtartomány: -2 °C / -8 °C / -26 °C
• Egyebek: különálló összehúzó zsinórokkal felszerelt kapucni; hőszigetelt cipzártakaró; kétirányú YKK cipzárak; vízlepergető Dryzone fej- és lábrész; kompressziós tárolózsák; párnázott hőgallér; Thermo Stretch Comfort kialakítás
• Tesztelésnél használt derékalj: Therm-a-Rest RidgeRest Classic
• Tesztelő neve és paraméterei: Sztankó Bálint (182 cm, 73 kg)
 

  

 Reggeli pakolászás, egyik zsákkal sem kellett birkózni, hogy visszakerüljön a tokjába

 

A legpuhább szarkofág - The North Face Snow Leopard


A gyártó kínálatának egyik legmelegebb hálózsákja nemcsak átvitt értelemben emelkedik ki a mezőnyből: húszliteres csomagméretével és kicsivel több mint kétkilós tömegével tesztünk messze legtestesebb egyénisége, ami viszont kényelmes alvóhely lehet, akár egy decemberi esti híradóban is említésre érdemes hidegben. Hogy lássuk a fejlődést hálózsákfronton: a családi ruhásszekrényünk mélyén lapuló harmincéves, másfél évszakos nyári hálózsák rendelkezik hasonló tömeggel.

 

 


Kicsomagolás után a zsák töltete másodpercek alatt teljes térfogatára tágult. Az anyaga kívül-belül kellemes tapintású, már amennyire egy könnyű, lélegző technikai anyagtól ez elvárható. Természetesen ég és föld a különbség egy nagyáruházas hálózsák „érinthetetlen” anyagához képest. A méreteim alapján (184 cm, 80 kg) papíron éppen csak beleférek a regular méretű darabba, viszont a jó alváshoz elengedhetetlen a kedvenc felfújható párnám. Így már kicsit szorosabb. Szerencsére a vaskos kapucni elég nagy ahhoz, hogy a párnával bővített fejméretemet is körbeérje, a bekészített sapkára nem is lesz szükség. Meglepetésre leginkább vállban volt szűkös, ami nem túl kényelmes, ha az ember forgolódni is szeretne, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy 184 centis testmagassághoz már nem a 185 cm-es, hanem inkább az eggyel nagyobb méret ajánlott. A bőséges hőszigetelésnek köszönhetően szerencsére megoldható volt az alvás nem teljesen felhúzott cipzárral is, így a szűk hely problémája megoldódott. A vékony bélésanyag ugyan könnyen becsípődik a cipzárba, de kiszabadítani is csak egy mozdulat.

 

 
Mivel az első próbán a zsák belülről is épp olyan melegnek tűnt, mint ahogy az ránézésre sejthető volt, az alváshoz bevetettem egy egyszerű túlmelegedésgátló trükköt, ami nem más, mint a vastag téli ruha magamon hagyása. Ilyenkor a szervezet által termelt hő nagyobb része marad a ruhán belül, az igazán jól szigetelő hálózsáktöltet fűtésére sokkal kevesebb marad. Így a hálózsák, annak belső terével együtt, kissé hidegebb lesz, a hőszigetelés számottevő részét a ruha biztosítja. Hogy a hálózsákban emellett mennyi tartalék marad, azt jól mutatja, hogy a szélső alvóhelyen félálomban háttal a jéghideg vasbeton falnak fordultam, amit legfeljebb csak langyosnak éreztem, de egyáltalán nem zavart. Reggel aztán következett az élmény megkoronázása: a zsákban maradva felülés a bivakhelyiség nyitott ajtajában. Nemcsak karnyújtásnyira, de félig körülöttem is ott volt a szeles, ködös, galyatetői december, miközben a deciméter vastagságú töltet túloldalán a végtagjaim még éppen csak ébredeznek a huszonöt °C-os mobil hálószobában. A Snow Leoparddal szinte bármelyik hazai téli nap tökéletes nyári kempingezőidőnek minősül - csak legyen, aki elviszi az alvóhelyig.


Gulyás Attila

 

 

 The North Face Snow Leopard Regular
Kép
• Tömeg: 2108 gramm
• Töltőanyag tömege: 1690 gramm
• Csomagméret: 28 × 58 cm
• Töltet: Heatseeker Pro, Climashield Prism
• Külső anyag: nejlon
• Belső anyag: nejlon
• Hőtartomány: -9 °C / -17 °C / -38 °C
• Egyebek: összehúzó zsinórokkal felszerelt kapucni; hőszigetelt cipzártakaró; kétirányú YKK cipzárak; rögzítőfülek derékaljhoz; kompressziós + nagy méretű tárolózsák; párnázott hőgallér
• Tesztelésnél használt derékalj: Zajo Hike 3.8 Matt
• Tesztelő neve és paraméterei: Gulyás Attila (184 cm, 80 kg)

 

 

  
Didergő próbababa - így mérik a hálózsákok hőtartományát

A hálózsákok hőtartományának meghatározására vonatkozó EN13537 szabvány 2005. január elseje óta gazdagítja hivatalosan az európai sztenderdek végeláthatatlan listáját. Bár nem kötelező alkalmazni, az európai gyártók többsége mellett számos Európán kívüli outdoor cég is az EN13537-nek megfelelően címkézi fel a hálózsákjait. A szabvány hőérzékelős próbababával végzett méréseken alapul, a teszt pedig négy hőmérsékleti értéket szolgáltat. A felső határ (Upper Limit) az a hőmérséklet, amelynél egy átlagos férfi fokozott verejtékezés nélkül tud aludni úgy, hogy a kapucni nincs összehúzva, a cipzár nincs felhúzva, karjai pedig a zsákon kívül vannak. A komfort (Comfort) az a hőmérséklet, amelynél egy átlagos nő kényelmes testtartásban jól alszik. Az alsó határ (Lower Limit) azt a hőmérsékleti értéket jelöli, amelynél egy átlagos férfi úgy tud végigaludni nyolc órát felébredés nélkül, hogy összehúzódott pozíciót vesz fel a hálózsákban. Az extrém (Extreme) az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelynél egy átlagos nő úgy képes túlélni hat órát, hogy nem hal meg hipotermia miatt, de fagyási sérüléseket szenvedhet. Na, ez klassz. Fontos kérdés, hogy mi az átlagos. A szabvány szerint a férfi 173 cm magas, 73 kg-os, 25 éves, a nő 160 cm magas, 60 kg-os, és ugyancsak 25 éves. Igen sok paramétere szabályozott a laboratóriumi mérésnek, akadnak azonban „fehér foltok” is szép számmal. Akit mélyebben érdekel a téma, az kattintson ide, ide és ide.

 
 

 

Cikkajánló