Hétvégente ingyen lehet bringát szállítani számos BKK-járaton

Három hónapos tesztidőszakot indít a BKK: hétvégenként díjmentesen lehet biciklit szállítani minden arra alkalmas vonalon, azaz a kerékpárosoknak csak saját utazásukhoz szükséges jeggyel, bérlettel kell rendelkezniük.

Szerző:
TM
2020. szeptember 4.

Három hónapos tesztidőszakot indít a BKK: hétvégenként díjmentesen lehet biciklit szállítani minden arra alkalmas vonalon, azaz a kerékpárosoknak csak saját utazásukhoz szükséges jeggyel, bérlettel kell rendelkezniük.

A fővárosban és az agglomerációban jelenleg egy vonaljegy érvényesítésével vagy kerékpárosbérlettel vehető igénybe a bicikliszállítás az arra alkalmas vonalakon. Kísérleti jelleggel ez a szabály változik szeptembertől december elejéig hétvégenként: szombaton és vasárnap nem kell külön a kerékpárszállításért fizetni azoknak, akik rendelkeznek az utazásukhoz szükséges jeggyel vagy bérlettel – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében.

Mint írják, díjmentesen lehet kerékpárt szállítani hétvégenként a H5-ös, a H6-os, a H8-as, a H9-es HÉV vonalán, a fogaskerekűn, minden Tátra-típusú villamoson a budai fonódó 17-es, 41-es, 56A, az 59-es, és a 61-es vonalán, a 65-165-ös és a 212-es buszon, a 77-es trolibuszon, továbbá a D14-es, Csepelt Soroksárral összekötő átkelőhajón. Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat.

A három hónapos tesztidőszak lehetőséget ad arra, hogy a BKK, a BKV és HÉV-vonalakat üzemeltető MÁV-HÉV együttesen felmérje, a jelentős kedvezménynek köszönhetően mennyivel többen veszik igénybe a bicikliszállítási szolgáltatást. A tapasztalatok hozzásegítik a társaságokat ahhoz, hogy a későbbiekben döntsenek a szolgáltatás esetleges kiterjesztéséről, meghosszabbításáról is.

A közlekedési szolgáltatók arra ösztönzik ügyfeleiket, hogy kombinálják a közlekedési eszközöket, és használják ki a bringaszállítási lehetőségeket a HÉV-vonalon is. Aki például egy-egy fárasztó nap után utazása egyes szakaszait inkább közösségi közlekedéssel tenné meg, vagy akár kerékpárja műszaki állapota miatt azt épp nem tudja rendeltetésszerűen használni, most hétvégenként díjmentesen veheti igénybe a kerékpárszállítási szolgáltatást. A hétköznap továbbra is használható kerékpárbérlet egyébként igen kedvező, havi 540 forintos áron vásárolható meg.

A kerékpárszállítással kapcsolatban még több információ olvasható a BKK és a MÁV-HÉV honlapján.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ (BKK), MTI

Cikkajánló