Hogyan válassz lábbelit a Kéktúrázás napjára?

Október 9-én, a Kéktúrázás napján az Országos Kékkör 2 570 km hosszú, egybefüggő túraútvonalának 51 szakaszán (143 túraszakaszra bontva) Magyarország számos meseszép táját bejárva túrázhat egyszerre az ország.

2021. szeptember 14.

Október 9-én, a Kéktúrázás napján az Országos Kékkör 2 570 km hosszú, egybefüggő túraútvonalának 51 szakaszán (143 túraszakaszra bontva) Magyarország számos meseszép táját bejárva túrázhat egyszerre az ország.


4 szempont a számodra ideális túrabakancs kiválasztásához


A természetjáráshoz érdemes praktikus és tartós felszereléseket, öltözeteket választani. Ahhoz, hogy a túraélményed maradéktalanul élvezetes legyen, elengedhetetlen a megfelelő túrabakancs, túracipő. Egy rosszul megválasztott lábbeli, ami nyomja, töri a lábadat, könnyen akár a túrafeladására, megszakítására is kényszeríthet. A Mátraverebély és Bánkút közötti szakaszt idén örökbefogadó, fennállásának 100. évfordulóját ünneplő túrabakancs gyártó, a bajor Hanwag szakértői most néhány hasznos szemponttal segítenek kiválasztani a számodra legmegfelelőbb lábbelit a Kéktúrázás napjára.

1. Bakancs, vagy túracipő?

Először is azt érdemes átgondolnod, hogy alacsony vagy magasszárú cipőt szeretnél. A magasszárú túrabakancs jobban tartja a bokádat, ezáltal stabilitást ad az egyenetlen talajon, valamint könnyebben szárazon tartja a lábadat, ha esetleg eleredne az eső. Az alacsony szárú túracipő kisebb stabilitást ad, így egyenetlen vagy meredek terepen nagyobb odafigyelést igényel a gyaloglás, valamint egy nagyobb eső során könnyebben folyik be a víz a bokád mellett a cipő belsejébe. Ám a túracipőknek is megvan az előnye: mivel ezek általában könnyebbek, arányosan kevesebb súlyt kell cipelned.

2. Bőr, vagy GORE-TEX?

A szármagasságon kívül egy másik fontos cipőválasztási szempont az anyag. Általában kétféle anyagból készülnek a legjobb túralábbelik: bőr és GORE-TEX. A bőr túracipők és bakancsok, bár valamivel nehezebbek, de egyben tartósabbak is. A GORE-TEX anyagú felszerelések könnyebbek és jobban szellőznek. Válogathatsz a két anyag kombinálásával készült típusokból is, ezeknél a felsőrész bőrből, míg a belső bélés GORE-TEX anyagból készül. A túrazokni anyag összetétele, valamint az egyes évszakok is befolyásolják, hogy mikor melyik típusú lábbelit érdemes használni. Télen a magasabb pamut, illetve gyapjú tartalmú zoknikkal egy bőrbakancs is kellemes társ lehet, nyáron viszont a gyorsan száradó és jól szellőzőbakancsok viselete lehet komfortosabb.

3. Milyen legyen a talpa?

A cipők talpa általában gumiból készül. Mélyebb bordázottságú, vastagabb gumitalpak kerülnek a túrabakancsokra, a túracipőkre pedig vékonyabb, kevésbé bordázottak. A cipő középtalpa csillapítja a talpra nehezedő nyomást, illetve ez határozza meg a talpkeménységét is. A könnyebb cipők, bakancsok általában rugalmasabb, puhább talppal készülnek, míg a speciális túrabakancsok merevebb középtalpa hosszú távon, illetve egyenetlen terepen ad komfortot és stabilitást.

4. Mekkora méret kell, hogyan illeszkedjen?

A túracipők és bakancsok kiválasztásakor kiemelten fontos, hogy a mérete ideális legyen, és megfelelően illeszkedjen a lábadra. Egy kicsivel nagyobbnak kell lennie, de ne legyen annyival nagyobb, hogy a lábad, vagy a sarkad csúszkáljon benne. Érdemes a félszámokat is felpróbálni, hogy meg tudd találni a legjobban passzoló méretet. A bajor Hanwag készít szűkített, illetve szélesített változatú lábbeliket is, így, ha keskenyebb vagy épp szélesebb a lábfejed, érdemes ilyet választanod. A túrabakancs vásárlása egy hosszútávú döntés, hiszen egy jó lábbeli éveken át kiszolgál természetjárásaid során.

A Hanwag túrabakancsai ráadásul újratalpalhatóak, így, ha esetleg a talpa elkopik, nem kell új cipőt vásárolni. Ez egy rendkívül fenntartható megoldás, hiszen ennek segítségével a Hanwag-bakancsok még tovább használhatóak. Az újratalpalás során csak a talpat cserélik, a felsőrészt nem, tehát nem kell újra betörni a lábbelit. A megfelelő túracipő kiválasztása odafigyelést és időt igényel. Érdemes szaküzletben vásárolni, és a szakképzett eladók segítségét kérni. Próbálj fel minél többet, minél több fajtából, hogy a saját lábadon érezd a különbséget, s így megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet.

Lehetőség szerint a túracipő próbálását délutánra időzítsd, hiszen a lábad az ébredéstől számítva akár fél számot is változhat. Fontos, hogy a felkészülés során szentelj kiemelt figyelmed a lábadnak. Ne rögtön egy hosszabb túrán akard betörni az új cipődet, tegyél benne kisebb kirándulásokat még a Kéktúrázás napja előtt. És ne feledd: a lábad előzetes hidratálása csökkenti a kellemetlen vízhólyagok kialakulásának esélyét! A Hanwag100 szakaszok terepviszonyait figyelembe véve a 100 éves bajor túrabakancsgyártó néhány konkrét javaslattal is segít a választásban. A magasszárú bakancsokat előnyben részesítőknek a bőr felsőrésszel és Gore-Tex béléssel rendelkező, hajlékony és jól gördülő felépítésű, erősen bordázott talpú Hanwag Tatra GTX bakancs ajánlott, míg az alacsony szárú cipőket preferálóknak a jól párnázott, kényelmes Hanwag Banks Low túracipő lehet a legalkalmasabb. Válassz gondosan zoknit és cipőt, hiszen a fájó, fáradt láb akár el is ronthatja a túraélményedet!

Cikkajánló