Hová tűnnek a fenyőerdők?

Az elmúlt évtizedekben csökkent a fenyvesek területe hazánkban, és úgy tűnik, a jövőben ez a tendencia folytatódni fog.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Burger Barna (Kiemelt kép)
2023. január 14.

Az elmúlt évtizedekben csökkent a fenyvesek területe hazánkban, és úgy tűnik, a jövőben ez a tendencia folytatódni fog.

Jelenleg erdeink kevesebb, mint egytizede fenyőerdő, összesen kicsit több mint 180 ezer hektár fenyvesünk van. Erdeifenyővel több mint 100 ezer hektáron találkozhatunk, az idegenhonos feketefenyő 58 ezer hektárt fed le, és közel 16 ezer hektáron egyéb fenyők nőnek, például luc- és vörösfenyők.

A fenyvesek igencsak megsínylik az éghajlatváltozást. A luc- és a vörösfenyvesek a felmelegedés hatására egyre magasabban “érzik jól” magukat, 200-250 méterrel feljebb tolódott a számukra kedvező klímaöv. A határtermőhelyeken, ahol eleve kevésbé voltak kedvezőek a feltételek a faállományok szánára, még jobban érvényesültek a klímaváltozás negatív hatásai. Ide anno feketefenyőket telepítettek, ám most ezek is pusztulni kezdtek. Ami az utánpótlást illeti, az erdészetek egyre több helyen ültetnek más fafajt a fenyők helyett, mert nagy gyantatartalmuk miatt a fenyők fokozottan tűzveszélyesek.

Mindezeknek köszönhetően - bár lesznek olyan erdei- és feketefenyvesek, amelyek jobban tűrik a szélsőséges időjárást -, összességében valószínűleg tovább csökken majd a hazai fenyvesek területe.


Cikkajánló