Hová tűntek a tatai békák?

Véget ért az idei békamentés Komárom-Esztergom megye ismert kétéltűs helyein. Míg Tardoson a mentett békák száma nagyjából megközelíti a korábbi éveket, a tatai Öreg-tónál drasztikus csökkenést tapasztaltak.

Szerző:
Turista Magazin
2022. április 20.

Véget ért az idei békamentés Komárom-Esztergom megye ismert kétéltűs helyein. Míg Tardoson a mentett békák száma nagyjából megközelíti a korábbi éveket, a tatai Öreg-tónál drasztikus csökkenést tapasztaltak.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület partnereivel és támogatóival együttműködve Komárom-Esztergom megyében négy helyszínen szervez és végez kétéltűmentést 2009 óta. Az idei tapasztalatokról az egyesület közösségi oldalán tettek közzé egy rövid bejegyzést. „Tardoson közel négyezer mentett állatot regisztráltunk (kevesebb az elmúlt évekhez képest, de mondhatni normál szám), míg Tatán mindösszesen 62 egyed került a gyűjtővödrökbe. 2018-ban a mentés során még közel 1500 egyedet vittünk át a szaporodóhelyre Tatán.”

A mentett kétéltűek számának csökkenése sajnos sok helyen tapasztalható tendencia.

Hogy miért alakult ki ez a visszaesés? A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szerint Tatán a lehetséges okok nagy eséllyel összegződnek és ebből fakad a nagyszámú visszaesés. A vélt és valós okok közé tartozik a szúnyogirtás kétéltűeket érintő negatív hatásai, a szaporodóhely közelében tapasztalható erős forgalomnövekedés, illetve a lakótelepek bővülése, de az aszály és a vermelést megnehezítő enyhe tél is nagyon megnehezíti a kétéltűek életét.

A Pest megyei Farmoson az idei mentés során 1000-1500 kétéltűt, főleg barna ásóbékát számoltak. Sajnos a csökkenés itt is évről évre tapasztalható tendencia. Mindennél többet elmond, ha az idei számot összehasonlítjuk a 2013-as adatokkal. Akkor több mint 66 ezer békát mentettek Farmoson, ez azóta is rekordnak számít, de még 2016-ban is 22 ezer körül volt a mentett állatok száma.

„Az idei mentés első hónapja egy reméljük a jövőben is ritkán előforduló hosszú aszályos időszakra esett, amelyet a megérkező csapadék csak enyhíteni tudott, megszüntetni nem, sajnos a mocsárvilág megtöltéséhez nem elégséges 40 mm csapadék. Még ennek a duplájára lenne szükségünk áprilisban, hogy aztán az aranyat érő májusi eső már ne a száraz nádasokat áztassa...” – írják oldalukon.

Cikkajánló