Huszonöt éve védik a gyöngybaglyokat

Idén novemberben ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, bár a faj védelméért folytatott munkát már évekkel korábban elkezdték.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
2022. november 29.

Idén novemberben ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, bár a faj védelméért folytatott munkát már évekkel korábban elkezdték.

A csapat 1993-ban kezdett a gyöngybaglyokkal foglalkozni, amikor két évig Észak-Bácska néhány településén mérték fel az ottani költőállományt. A korábbi évekhez képest a költőhelyeknek csak töredékén találtak költést, ezért 1996-ban az eddig felmért települések körét kiegészítették egy teljes régióval, a Zsámbéki-medencének és környékének összes, vagyis körülbelül száz templomának felmérésével. A vizsgálatok során ugyanarra jutottak; a hazai gyöngybagoly-populáció folyamatosan zsugorodik.

A probléma legfőbb oka, hogy a 3-4 évtizede megindult templomfelújítások során, sajnos sok helyen a baglyok nemkívánatosnak bizonyultak, és hálóval zárták el az ablakokat, hogy állatok ne tudjanak oda bejutni.A természetvédelem – élén a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvánnyal – ezt költőládák kihelyezésével igyekszik ellensúlyozni, de a faj jövője szempontjából nagyon fontos lenne, hogy a hagyományosan a gyöngybaglyok költésére szolgáló épületeket úgy újítsák fel, hogy oda a baglyok továbbra is bejuthassanak.

Szintén nagy problémát jelent a faj szempontjából a mezőgazdasági táj átalakulása, a biztos rágcsáló-forrásnak számító állattartó telepek fogyatkozása és az úthálózat egyre sűrűbbé válása, amivel együtt jár, hogy egyre több az elütött gyöngybagoly.

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány a gyakorlati természetvédelmi munka, például költőládák kihelyezése mellett szemléletformálással és önkéntesek természetvédelmi képzésével is foglalkozik, nemrégiben pedig egy látogatóközpont építésébe fogtak a dél-zalai Orosztony településen.

Boldog születésnapot kívánunk mi is az alapítványnak! Ha szeretnétek követni a munkájukat vagy önkéntesként segíteni abban, akkor itt és itt tudjátok őket követni.

Cikkajánló