Idén 15 ezer gyereket vár a Vándortábor Program

Az egyre népszerűbb egyhetes nyári táborokat idén is megszervezik, az első turnusok június 16-ával indulnak, de jelentkezni már január 25-től lehet.

Szerző:
Turista Magazin/Aktív Magyarország
Fotó:
OEE
2021. január 22.

Az egyre népszerűbb egyhetes nyári táborokat idén is megszervezik, az első turnusok június 16-ával indulnak, de jelentkezni már január 25-től lehet.

2021-ben már 33 útvonal – melyből 2 kombinált –, több mint 700 turnus és négy különböző típusú Vándortábor várja a felső tagozatos és a középiskolás fiatalokat, hogy felfedezzék Magyarország legszebb tájait. A Vándortábor Program gyalogosan, vízen vagy kerékpáron, valamint az idei évtől már ezek valamilyen kombinációjával bejárható útvonalakat kínál. Tavaly összesen 436 turnusban több mint 13 ezer diák és pedagógus táborozhatott egy hétig az ország 24 erdei, kerékpáros és vízi útvonalának bejárásával.

Az Erdei Vándortábor Programban a gyerekek idén már 11 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, a Zselic és a Vértes, valamint egy régi igénynek eleget téve idén először a Bükk természeti, illetve kulturális értékeit. A 11. útvonal idén egy igazi különlegesség lesz, ugyanis a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel közösen egy kombinált erdei és vízi útvonalat hoztak létre a szervezők. Ezen a fiatalok az első három napban a Göcsej déli részét járhatják be, majd a tábor második felében vízre szállva a Mura magyarországi szakaszát ismerhetik meg.

Az erdei Vándortáborok során a résztvevők szinte végig a szabadban tartózkodnak, azonban a nagyobb biztonság érdekében szükség esetén még az állami erdőgazdaságok turisztikai infrastruktúrája is biztosított.

A Bringásvándorok 2021-ben már 10 útvonalon járhatják be az országot. A korábbiak közül szinte változatlanul marad a Felső-Tisza-vidék, az Őrség, a Bükk – Aggteleki-hegység, a Körösök-völgye, a Gerecse – Vértes – Velencei-tó és a Cserhát – Börzsöny – Dunakanyar útvonal. Kicsit változik, és így a szállások egy része is máshol lesz a Balaton-felvidéki és a Dráva menti táborokban. Idén először indulnak bringás vándortáborok az Alpokalja – Fertő-táj és a Zemplén útvonalon.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett Vízi Vándortáborba jelentkezők idén is a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon, a Mosoni-Dunán, a Rábán, a Dunakanyarban, a Körösök-völgyében, a Murán, valamint a vadregényes Tisza-tó tanösvényein túrázhatnak. Ráadásul a Rába-túrán végig, az Erdei Vándortáborral kombinált Mura-túrán pedig néhány napon át raftolnak is a csoportok, vagyis az egyre népszerűbb vadvízi-tematika is bekerült a kínálatba. Mindezeken felül lesz egy másik kombinált túraútvonal is, ugyanis a Körösök vidékén kerékpárokról szállhatnak majd vízre a résztvevők. További újítás, hogy idéntől lesz klasszikus vízitúra is, ahol nem előre épített táborokba érkeznek meg esténként a gyerekek.

Megfizethető nyári program

A 28.000 forintos részvételi díjak minden költséget tartalmaznak, a szállás és az étkezés mellett például a belépőket, a bringások esetében például a kerékpárok, a sisakok, a láthatósági mellény használatát, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt.


A tavalyi próbaév után idén már 3 útvonalon indulhatnak útnak a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának közreműködésével megszervezett Zarándoktáborok résztvevői. A Tihany-Pannonhalma útvonal, a Szent Jakab zarándokút Camino Benedictus ágán halad idén is. A Tatáról induló és Márianosztrára érkező útvonal meredek emelkedőivel és csomagszállítás nélkül meghirdetett turnusaival az edzett, tapasztaltabb csoportok számára tartogat felejthetetlen testi és lelki élményeket. A másik új útvonal Márianosztráról indul és a Cserháton halad keresztül a Mátraverebély Szentkúti Nemzeti Kegyhelyig. Mind a három útvonalon számos olyan spirituális helyet érint, amely több száz vagy akár ezer éves múltja során átélt sok járványt, háborút, gazdasági- és társadalmi válságot, de a mai napig az élet gazdagságát lehet ezeken a helyeken megtalálni.

A táborokra jelentkezni a vandortabor.hu weboldalon keresztül, vagy közvetlenül a táborok honlapján lehet.




Cikkajánló