Így ássa el magát a legfurcsább halfajunk – videó

Az idén Év Halának választott réticsík már a megjelenésével is különlegességnek számít, ám van egy zseniális túlélési technikája is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2024. január 9.

Az idén Év Halának választott réticsík már a megjelenésével is különlegességnek számít, ám van egy zseniális túlélési technikája is.

Az idei év első híreink egyike volt, hogy a réticsíkot választották az Év Halának a 2024-es évben. Erről a szokatlan formájú jószágról annyit érdemes tudni, hogy zseniálisan alkalmazkodott a mocsaras, időnként kiszáradó vízterekhez. Oxigénszegény körülmények között is megél, és amikor a legtöbb hal már feladja, ő vígan elvan, köszönhetően vérerekben gazdag utóbelének, amellyel képes oxigént felvenni a lenyelt levegőből.

A tudománya itt nem fogy el, ugyanis azt is képes túlélni, ha az összes víz elfogy körülötte, ekkor ugyanis belefúrja magát az iszapba, ahol egy saját maga által kimélyített kis gödörben várja a körülmények jobbra fordulását.

Aki kíváncsi a réticsík vermelési technikájára, azok számára jó hírünk van, ugyanis Szendőfi Balázs természetfilmes pont a napokban tette közzé egy 2018-as felvételét a Budapest halai nevű közösségi oldalán.

Érdekesség, hogy annak idején ásóval és kapával is fogták az elvermelt réticsíkokat, ám mivel a faj élőhelyei drasztikusan lecsökkentek számuk is megcsappant, jelenleg is védett fajnak számít, természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint.


Cikkajánló